Duften av sommer, sol, Liguria – og bestemor:
PESTO FRESCO CON BASILICO GENOVESE D.O.P fra Anfosso
For å ta det siste først så knytter jeg bestemor-referanse til en hyggelig opplevelse på en av de første «Vinfestene» som ble arrangert i Stavanger. Jeg hadde gjestespill på Café Italia sammen med Dag Tjersland og stod nede i baren og knuste pinjekjerner, hvitløk, salt og Liguriansk basilikum i en stor steinmorter. Nyrevet parmesan og olivenolje fra Anfosso stod klar. Hele baren var parfymert med basilikum og hvitløksduft.
En elegant herre med frakk og hatt ankom baren, skjøv opp brilleglassene og jeg kunne formelig se at nesevingene vibrerte mens han innåndet den nevnte duften, og utbrøt: «Ahhhh perfuma di Nonna..» Dette var mitt første møte med en av Piemontes fremste vinmakere Aldo Vajra. Det var også et av det beste komplementet jeg har fått for min matlaging.
Årene etter dette har Pesto Genovese dessverre fått ett litt frynsete rykte, mye på grunn av dårlige industrielle kopier av originalen. Når vi nå lanserer «PESTO FRESCO CON BASILICO GENOVESE D.O.P” fra Olio Anfosso vet vi at kvaliteten er på plass og bør tilfredsstille selv de meste pestotrette ganene. Sammen med Anfossos olivenolje laget på de lokale Taggiasche olivenene er det den Ligurianske basilikumen som gjør produktet ekstraordinært.
Liguriansk basilikum regnes som noe av det beste som kan fremskaffes av denne urtenes primadonna. Den verdsettes for sin milde og elegante smak og avlange tynne blader. De som dyrker DOP utgaven av urten sørger for at den ikke vokser for raskt og unngår for mye sol. Etter at bladene er knust med salt, pinjekjerner, hvitløk og tilsatt finrevet parmeggiano reggiano spes den til perfeksjon med Ligurias flyttende gull; Olio extra vergine di olive Taggiasche.
De av oss som lengter etter igjen å kunne oppleve autentisk Italiensk mat og drikke i opphavslandet kan dempe den mest intense lengselen med å nyte de konserverte og konsentrerte smakene på beste og enkleste vis. Prøv den med Mortadella, Prosciutto di Parma eller Salame finocchiona på foccaciaen, som «topping» på din suppa di pomodoro, til grillet kjøtt eller fisk, men kanskje aller helst med nykokt Trofie fra Pastificio dei Campi.
40524 Pesto Fresco alla Genovese Fersk 160gr glass
40525 Pesto Fresco alla Genovese Fersk 2kilos spann - kilopris (skaffevare)
Skrevet av Hans Petter Uleberg
Dette ordtaket er litt klisjébefengt, men når det gjelder samarbeidet mellom Giuseppe Giusti 1605 og Muzzi 1795 er det en uomtvistelig sannhet.
Legger man sammen Giusti’s over 400 årige historie med balsamico produksjon og Muzzi’s drøyt 200 år med kreering av noen av Italias beste bakverk får man en uslåelig kombinasjon når smakfulle nyheter skal kreeres. De har i en årrekke samarbeidet om bakingen av Giustis fantastiske Pannetone. I år tar de skrittet videre og lanserer sin versjon av Colomba di Pasqua.
Historisk er Colomba di Pasqua en korsformet kake som bakes påskehøytiden. Deigen minner om den som benyttes til Pannetone og fåes med ulike pynt og smak. Da Claudio Stefani fra Giusti satte seg ned med Muzzis sjefsbaker var målet å ta vare på tradisjonen og samtidig skape noe unikt og meget velsmakende.
Basen er deigen som lages med surdeig, finmalt lokal hvete, dagferske egg, sukker og smør. Selve bakingen foregår over flere dager. Claudios anliggende var å lage et fyll som hedret og fremhevet deres Acteo Balsamico di Modena på beste vis. Etter mange testbakinger ble koden knekt og Giustis første Colomba klar for lansering.
Kaken har den tradisjonelle korsformen og er fylt med rosiner marinert i Balsamico og en smakfull krem smakt til med Giustis mørke og edle dråper. Mørk sjokolade og balsamico er en uslåelig kombinasjon. Derfor har Claudio valgt å erstatte den tradisjonelle colomba-toppingen; perlesukker med rikelig med høvlet mørk sjokolade. Bedre blir det rett og slett ikke.
Vi har latt oss friste og skal bestille en ladning av «Giuseppe Giusti Colomba di Pasqua». En god del av kakene er allerede solgt så om dere vil være med på festen er det bare å bestille så fort som mulig, korse seg og be til høyere makter at det fortsatt er Colomboa tilgjengelig. Aller siste frist for å bestille er 12. februar og levering vil bli i uke 10.
NYHET: Colomba di Pasqua 1 kilos - Giuseppe Giusti - varenr 31196
Serveringstips:
La kaken stå i romtemperatur i minst tre timer før servering.
Mens kaken lunes på benken lager du en ekte romkrem med vanilje.
Vanilje og romkrem
En passende påskegul og syndig god krem som matcher Colombaen til det perfekte.
5 dl melk
100 g sukker
1 stk vaniljestang - gjerne Madagascar bourbon fra Pariani
3 stk eggeplommer
1 stk egg
30 g maisenna
2 dl fløte
2 ss brun rom
Hell melken til vaniljekremen i en tykkbunnet kjele og tilsett halvparten av sukkeret. Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene over i melken og kok sakte opp med vaniljebelgen. La det trekke smak i ca 10 minutter. Fjern belgen.
Bland resten av sukkeret med maisenna. Visp eggeplommer og egg godt sammen i en bolle. Tilsett sukker- og maisennablandingen, og visp godt til blandingen blir helt glatt og klumpfri.
Hell halvparten av den kokende melken over eggene og pisk det du makter. Hell blandingen tilbake igjen i kjelen med like intens visping. Kok forsiktig opp og la vaniljekremen småputre i 2 minutter, hele tiden under konstant visping. Du skal nå ha en tykk og blank vaniljekrem. Avkjøl kremen.
Dette kan du også gjøre dagen i forveien, husk da å legge clingfilm tett på den kalde krembasen.
Like før du skal servere pisker du opp 2 dl fløte til en luftig krem som du blander med vaniljekrem. Avslutt det hele med 2 ss av din beste, lagrede rom.
Server og nyt – du vil garantert starte å drømme om neste påske og den samme
Tekst og oppskrift: Hans Petter Uleberg
Skrevet av Egil Ween
Årets første norske geitoster er igjen tilgjengelig så nå er det er bare å rydde ostefatet og gjøre plass for en ladning med oste Norges hvite gull. I noen hektiske dager etter at melken forlater spenene til geitene utøves et presist ystehåndverk der ysterne er «gullsmeder» som skaper spiselige smykker av det hvite gullet.
Mens den første vinen «Beaujolais Noveau» i Frankrike og den mindre kjente «Heurigen Wein» i Østerrike og Bayern ofte feires med en bismak og uttalelser om at dette er vel ungt, for ferskt og i noen tilfeller ikke veldig godt, er de første ferske geitostene verdt stående ovasjoner over et produkt med frisk karakteristisk syrlig smak, fin tekstur og løfter om en varmere årstid.
Våre gode ystere Bo Jensen og Jarle Rueslåtten har sørget for at henholdsvis Lille Aske og Chevre Kubbe er like rundt hjørnet, og Fjelltopp er ikke så langt unna den heller. Om et par uker kommer dessuten en nyhet fra Rueslåtten som dere kan glede dere til.
Vi gleder oss selvfølgelig til å snike unna en prøvesmak til oss selv, men det viktigste er at alle osteglade der ute nok en gang kan feire det norske ystemangfoldet med årets første geitoster. Begge plukker sine utenlandske slektninger av ostetronen. Dette er oster i verdenstoppen!
Her trenger du lite for å nyte. Litt akasiehonning, hakka hasselnøtter og godt landbrød er det som skal til. Vil du kneppe det opp et par hakk anbefaler jeg gjerne en salat med Lille Aske eller Chevre kubbe, bakte rødbeter, hasselnøtter, Aceto Balsamico di Modena fra Giusti og noen dråper med din beste olivenolje.
God Appetitt!
Skrevet av Hans Petter Uleberg
Ny fristelse fra Edens ysteri
De som kan sin bibelhistorie husker garantert det store syndefallet da Eva fikk Adam til å smake på den forbudte frukten i Edens hage. Om det var dette Lise hadde i bakhodet da hun gav navn til det siste tilskuddet i sortimentet til Stavanger ysteri vet jeg ikke, men at resultatet er fristende kan jeg skrive under på!
Lise og gjengen på Stavanger ysteri har nok en gang dratt tryllestaven over ystekaret og kreert en savnet nyhet, med inspirasjon og slektskap til den Franske osten Langres fra Champagne-Ardenne. Det franske destillatet er byttet ut med Norsk sider fra Solhøi Cider. Det er bare å glede seg!
Eden - varenr 15200
Rødkittost med kremet konsistens ystet av dagsfersk rå melk og modnet med sider.
Eden har en kremet konsistens. Eden modnes først med Geothrichum, melkesopp, før den bades i norsk sider for å fremme rødkittmodningen. Modningstiden er 4 uker, og osten utvikler en karakteristisk og rik smak samtidig som den friske smaken fra melkesyren bevares. Badingen i sider tilfører fruktnoter og smaksbildet til den diamantformete Eden blir fullendt.
Hver ost veier ca 150g.
Samtidig som vi lanserer denne nyheten så vil vi gjerne henlede oppmerksomheten til den nye nettsiden til ysteriet https://stavangerysteri.no/
Her finner du mye nyttig og appetittvekkende info om alt fra melkebonden, ystingen og de ulike ostene.
Skrevet av Hans Petter Uleberg
Småland er for nordmenn flest kjent for Astrid Lindgrens verden, men det er også sentrum for Sveriges drops- og karamell-produksjon. Her finner du den lille byen Gränna, der Amalia Eriksson tilbake i 1859 fant opp polkagrisen og på vei til Vimmerby, finner du Mariannelunds karamellkokeri. I denne lille fabrikken har de laget karameller siden 1929 og den dag i dag lages de fremdeles på samme måte.
De gamle oppskriftene har gått i arv i generasjoner og familiens hemmeligheter rundt fremgangsmåte og ingredienser er godt bevart; men det vi vet med sikkerhet, er at de setter sin ære i karamellene, bruker bare det beste av råvarer og ikke en dråpe konserveringsmiddel. De anses som noen av de flinkeste på sitt område og det er nettopp derfor Haupt Lakrits har valgt å inngå et samarbeid.
Resultatet er Smålänningar : en lakriskaramell smaksatt med lakris fra Kalabria, salmiakk, chili og cayennepepper.
Den klassiske rosa Kärlek har lenge vært en bestselger, spesielt til anledninger som Valentines Day, men nå lanseres en ny og enda bedre variant :
La Vie en Rose. Vi kan alle trenge å se verden gjennom rosa brilleglass innimellom, noe denne salte lakrisen rullet i hvit sjokolade med bringebær, roser og vanilje, helt sikkert kan hjelpe oss med.
Den siste store nyheten er intet mindre enn Fucking Fabulous :
En søt lakris rullet i "dulce de leche"-sjokolade med røkt havsalt. Denne kan minne om Vinter, men er glutenfri.
Skrevet av Egil Ween