Mange av dere kjenner etterhvert flere av våre produsenter godt, og under har vi samlet noen av julehilsene fra dem til oss og dere!
Skrevet av Egil Ween
Igjen er nok et år snart tilbakelagt, og vi håper alle våre kunder får det planlagte trøkket fram mot en velfortjent juleferie, selv om den i år er av det korte slaget.
Vi har nylig lagt ut nyhetsbrev om ny Tallegio produsent og havrekjeks fra Orkenøyene, men det har kommet inn en god del andre ting også de siste ukene, og da kan det samtidig være nyttig med en liten oppdatering vedrørende juleinnspurten samt litt mer informasjon om de siste tilskuddene av godsaker:Oppdatering fra A. Idsøe
Snart er det siste mulighet for å bestille Norges beste pinnekjøtt, fenalår, medisterkaker, medisterpølser og julesylte fra Idsøe.
Når det gjelder fersk tynnribbe fra Prima Jæren så er fristen egentlig gått ut, men mindre kvanta kan la seg gjøre fortsatt.
Neal´s Yard Dairy
Årets siste ladning av Colsten Basset´s fantastiske Stilton ankommer lager onsdag 14. Desember. Til tross for den fantastiske smaken er det observert noen sprekkdannelser i noen få oster. Les her om hvordan osten ideelt sett skal se ut, og når den ikke bør selges: Stilton Cracking
Av andre nyheter fra Neal´s Yard kan vi sterkt anbefale Kirkhams Lancashire samt vår nyhet fra Cork i Irland, Coolea. Les mer om disse 2 ostene her: Kirkhams Lancashire - Coolea
Minner også om Keen´s Cheddar som er på lager nå inntil det er tomt. Fåes kun 1 gang i året, men Montgomery har vi selvsagt året rundt.Domori nyheter
Nylig ankommet nyheter er en rekke assorterte småsjokolader hvor det følger med gjennomsiktige cellofanposer og silkebånd til å lage småposer for salg over disk; eller for og servere med kaffen!
31144 Single Origin 70% Assorted Napolitains 4,7 grams (3 kilos esker)
31145 D-fusion line Assorted Napolitains ca 4,7 grams (3 kilos esker)
31146 Giandujotti 5 kilos (ca 500stk) inkl 15 poser og domori silkebånd
31147 Cremini 3 kilos (ca 320stk) inkl 15 poser og domori silkebånd
Ellers er nå alle typene i D-fusion Line endret til 25grams bar´s, unntatt LatteSal som fortsatt er 75 grams.
Oppdatering på julekaker
De små pandoro-ene fra Alis er dessverre helt utsolgt allerede; det samme gjelder Panforte fra Marchi Vanda. Av Panettone har vi derimot igjen en del både 1 kilos fra Lazzaroni og 100grams både fra Lazzaroni og Alis. Det er også noen få Amaretto Panettone igjen.
Christiansøpigens sild
Det gikk unna med sild i år igjen gitt, og det er nå kun igjen sherrysild og marinert sild. Ny ladning for alle helårsbrukere kommer dog på nyåret.
Annen info og tips før julFra Anfosso er det fortsatt noen få gavepakninger igjen for salg, men ikke vent for lenge da det er først til mølla. Ellers har det sneket seg inn noen nyheter fra Anfosso som ikke er omtalt i noe nyhetsbrev, men følgende nyheter er i alle fall på lager:
40269 Artichoke cream Anfosso 180gr
40270 Peperoncino Piccanti in olio 280gr (tunfisk fylte chillier på olje)
50159 Anfosso extra virgin Tumai Monocultivar 500ml (100% Taggiasca) - her avbildet i midten.
40271 Tunfiskfilet på olivenolje Anfosso 300gr
40272 Ansjosfilet saltet Anfosso 580gr
Til slutt kan vi oppsummere kort følgende nyheter som har dukket opp på listene våre de siste ukene uten at de har blitt nevneverdig markedsført:
11139 Baby grana La Casara
En 6 kilos Grana Padano style ost, som både er god og som ser kul ut. La Casara leverer kvalitet!
20127 Salame Nebbiolo
20128 Salame Strolghino di Culatello
20129 Salametto Norvegese
En trio av nye salamier fra Edizioni Riccardo Franchi, og for en trio! Nebbiolo-en er allerede en slager, og Strolghino-en er jo definetivt kongen av salami.
Sistnevnte Norvegese ankommer lager for første gang denne uka, men det første partiet er reservert en utviklingsgruppe som har bidratt til utviklingen av denne unike salamien. Ideen oppstod under et olivenoljeseminar i Ligiuria, og neste år vil alle få høste fruktene av denne kreative gruppens arbeid.31142 Fiocchi Sfogliatelle 160gr poser Marchi vanda
En ny og vanedannende kake fra Marchi Vanda; vårt Pasticceria i Toscana. Her forøvrig avbildet:
40273 Semitørkede tomater i rapsolje 2kg glass
Et nytt og svært prisgunstig alternativ på tomatfronten! Tomatene er greske, men kvaliteten er svært bra i forhold til prisen.
52019 O med Fleur de sal 1 kilos poser
52020 O med Arbequina extra virgin oliveoil 250ml tin box
Vi har etter flere anmodninger tatt inn Fleur de sel også i 1 kilos poser. I tillegg har vi nå også Arbequina oljen i den populære 250ml tin boksen.
33010 De tres procesos (3 * 200gr) gaveeske Maria Elenas
33011 Julekaffe bryggmalt 24x250grams
2 kaffenyheter fra vår svenske kvalitetsleverandør Johan & Nyström. Julekaffen har selvsagt kort salgstid, men alle de andre typene kaffe har nylig ankommet lager.
Høytid og nytt år
Julen står for døren og vi benytter anledningen til å takke alle våre kunder for nok et godt år. Igjen et år hvor det har det skjedd mye, og vi skal gjøre det vi kan for å opprettholde den samme dynamikken også i 2012.
Allerede i mars vil du kunne treffe oss og flere sentrale leverandører på årets "storsmaking" i Oslo. Mer info kommer tidlig på nyåret.
Som flere sikkert har lagt merke til ansetter vi i disse dager også flere folk, og håper at neste års første nyhetsbrev blir en presentasjon av vår nye stab.
Av produkt nyheter til våren kan vi allerede nå røpe en stor utvidelse av utvalget av norske oster fra småskalaprodusenter (Vi gratulerer Aurenes med årets nyvinning prisen for Knudenosten som dukker opp igjen hos oss i slutten av februar), mer søtsaker, utvidelse av vårt utvalg av smør (noen må jo ta ansvar), med mer…
Så gjenstår det bare å ønske deg og dine en fredfull julehøytid og ett 2012 med gode og positive utfordringer.
Skrevet av Egil Ween
Under følger kopi av stillingsannonse som snart blir og finne både i Aftenposten og Aftenbladet.
Matcompaniet er en av landets ledende importører og distributører av ost, spekemat og delikatesser fra dedikerte småskala- produsenter i Italia, Frankrike, Spania, Storbritannia, Sveits, Holland, Danmark og Sverige! I tillegg distribuerer vi A. Idsøes produkter i Oslo og til landets største byer. Våre kunder regnes for å være blant de beste delikatessebutikker og restauranter med fokus på kvalitet og god smak. Økende etterspørsel og salg har vært trenden siden starten i 2001.
Vi gjør oss klar for videre vekst og feirer våre 10 første år ved å utvide staben med:
Lageransvarlig Stavanger & Lageransvarlig Oslo
Vår hovedfilosofi er kvalitet til folket. Vi har nære relasjoner til våre kunder og leverandører. Dette innebærer at de som ansettes må være serviceinnstilt og løsningsorienterte. Interesse for mat og ønske om å lære mer om vårt gastronomiske univers er en forutsetning for å kunne gjøre en god jobb!
Stillingene er lokalisert henholdsvis ved vårt hovedlager i Hillevåg, Stavanger og avdelingslager på Tveita, Oslo. De som ansettes vil få et sentralt ansvar for vareflyt, orden og kvalitetskontroll fra varene ankommer lageret til de skal leveres våre kunder. Oppfølging av IK-mat og våre interne rutiner vil sammen med kundekontakt være en viktig del av jobben. Du må ha gode grunnleggende datakunnskaper og førerkort. Du må også raskt evne og sette deg inn i vårt vareutvalg.
Matcompaniet tilbyr gode betingelser og interessante utfordringer. Stillingene ønskes besatt så snart som mulig
Søknad på stillingen med CV sendes via e-post innen mandag 05.12.11:
[email protected]
Eller per post til:
Matcompaniet AS
Boks 341
4002 Stavanger
For ytterligere informasjon kontakt Hans Petter Uleberg ([email protected]) eller Egil Ween ([email protected])
Skrevet av Egil Ween
En av våre favoritt oster hva angår pris og kvalitet har alltid vært tallegio. Matcompaniet har lenge ønsket å kunne tilby det beste som kan skaffes av denne osten og endelig kan vi lansere oster fra det som anses for å være den beste produsenten av nettopp tallegio; Arrigoni
Denne produsenten lager all sin ost i Val Tallegio. Selv om Tallegio DOP i dag kan produseres i Lombardia, Piemonte og Veneto er det nettopp Val Tallegio som er
ostens vugge stod og hvor den beste osten produseres. I denne vakre dalen 1000 m o h ble de første kittostene laget allerede på 1100 tallet. Tallegio regnes derfor som historiens første myke ost.
Battista Arrigoni grunnla familiebedriften og det første meieriet i 1935. På 80-tallet ble det bygget et nytt og moderne meieri. Virksomheten har hele tiden vært i familiens eie og ledes i dag av Marco Arrigoni.
All osten lages på tradisjonelt vis. Etter drenering pakkes ostene i bomullskleder og legges i furubokser. Under grottemodningen snus ostene flere ganger uken og vaskes jevnlig med saltlake for å oppnå den karakteristiske oransje kittskorpen.
Familien er svært selektive når de velger sine melkeleverandører og dyrevelferden settes i høysetet. Beiteområdene i Val Tallegio er kjent for sitt frodige gress og dette gir ostene et karakteristisk særpreg. Vanligvis modnes tallegio i ca 30 – 35 dager før den slippes på markedet. Arrigoni modner i minimum 50 dager noe som selvfølgelig gir en rikere og mer velutviklet ost.
Da gjenstår det vel egentlig bare å henstille alle cheesenerds til å bestille og nyte:
11140 Tallegio Premium Arrigoni
Tallegio Premium Arrigoni DOP
Dette er en Taleggio laget på pasteurisert kumelk, men som er en seleksjon av de beste ostene. Den har en kremet konsistens og rik smak. Håndsaltet og modnet i ca 50 dager. Dette er en Taleggio for dem som vil ha prikken over i-en til en fortsatt lav pris.
11141 Talleggio Basso Arrigoni
Tallegio-ens Rolls Royce!! En upastaurisert Tallegio (Tallegio DOP Latte Crudo) som er flaggskipet til Arrigoni. Laget av råmelk, tradisjonelt hånd-saltet og deretter modnet til perfeksjon i minimum 50 dager. Dette er så nær en kan komme en Taleggio laget etter eldgamle tradisjoner!
Skrevet av Hans Petter Uleberg
Øygruppen på Skottlands nordkyst er kjent for å huse noen av Storbritannias beste matprodusenter. En av disse er Stockan’s som i årtier har levert det mange anser for å være det beste man kan få tak i av havrekaker og kjeks. Matcompaniet lanserer nå de 2 mest populære produktene fra Stockan’s: Tynn og tykk havrekake.
Havre er et av de kornslagene som ikke raffineres. På denne måten beholdes kornets unike, helsemessige egenskaper helt til du nyter den deilige havrekaken.
Kort fortalt inneholder havre en god sammensetning både fler- og en-umettet sunt fett. Kornet er svært rikt på B-vitamin, folinsyre, mineraler og vitamin E. I tillegg bidrar havre til å senke kroppens konsentrasjon av det farlige LDL-kolesterolet, slik at alle havrens nyttige. Kanskje ikke så merkelig at nettopp havre har vært en viktig ingrediens i norske toppidrettsutøveres kosthold.
Nok snakk om helse! Hovedgrunnen til at Matcompaniet har tatt inn Stockan’s Oatcakes i sortimentet, er etterspørselen etter gode tilbehør til våre fantastiske oster. I bakeriet på Orknøyene blandes havre med vegetabilsk olje og øyens fantastiske kildevann. Kakene bakes etter tradisjonelle oppskrifter benyttet gjennom generasjoner. Her er det ikke snakk om juks og snarveier. Det ferdige produktet pakkes og sendes med båt til kresne kunder på de Britiske øyer og videre til mottakere som oss.
I tillegg til å være et uovertruffent ostetilbehør er Stockan’s Oatcakes velegnet som mellommåltid og en ekstra godbit i matboksen.
Vårt sortiment består av:
31140 Stockan’s Oatcakes Tykke 200grams pakke esker a 24
Kommer i tradisjonelle trekantede pakker. Bakt med sammalt havremel. Nytes med det du måtte ønske av ost eller annet smaksrikt pålegg.
31141 Stockan’s Oatcakes Tynne 100grams pakke esker a 36
Kommer i tradisjonelle trekantede pakker. Bakt med finmalt havre og er uten tilsatt sukker. Perfekt som tilbehør til ost og evt annet du måtte ha lyst på av salt eller søtt pålegg.
Skrevet av Hans Petter Uleberg
JulevarerVi er nå godt i gang med årets nest siste måned og 10 år som leverandør har lært oss at det er på tide å legge opp løpet for årets siste uker. Av erfaring vet vi at enkelte produkter med fordel bør reserveres slik at kundene får de beste julegavene hos deg! For å sette deg på sporet av hva vi kan tilby av godsaker inn mot julepakketiden nevner vi:
OST
14009 Stilton Colston Bassett (Neal´s Yard Dairy) – bedre enn dette blir ikke Stilton!
12076 Stilton krukke 100gr
12041 Mont-D´Or Bachelet & 12120 Mont D´Or / Vacherin du haut Doubs Mons – en ost som er på høyden hva smak og karakter angår på denne tiden av året. Sett den på bordet og åpne en moden flaske god PinotNoir! Godsaker som skapt for deling med gode venner.
KAKER OG SØTSAKER
Tradisjonelle Italienske kaker hører høytiden til. Våre 80 og 100 grams kaker er perfekte å putte i gavekurven. Du kan velge mellom pappbokser eller de mer dekorative 750grams kakene fra Lazzaroni. Et annet tips til de som ønsker å overraske med en annerledes juledessert er å lage arme ridder på pannetone – gjerne med servert med din egen mascarpone-is.31001 Pandorini 80 grams Alis
31003 Panettoncino 100 grams Alis
31039 PanettoneClassico 1 kilo Lazzaroni
31040 PandoroClassico 1 kilo Lazzaroni
31041 PanettoneCioccolato 750gr Lazzaroni
31042 PanettoneAmaretto 750gr Lazzaroni
31132 PanettoneClassico 100 grams Lazzaroni
31090 Panforte 250gr Marchi Vanda
JUL OG SPEKEMAT
Vårt sortiment spenner fra lokale delikatesser fra Idsøe og Vikedal til et bredt utvalg av Italienske småpølser velegnet for gavekurven eller eget forråd til jul. Det er mange som ønsker å sikre seg små salamier til jul så det kan være lurt å forhåndsbestille!22012 Pinnebog/pinnekjøtt urøykt/røykt skåret Vikedal
22013 Fenalår hele (økologiske) Vikedal
22056 Idsøes Pinnekjøtt
22064 Fenalår hele Idsøe
20109 Salametto Armando Ed. Riccardo Franchi
20110 Salametto Virgilio Ed. Riccardo Franchi
20118 Salametto al Tartufo (trøffel) Edizioni
20119 Salametto al Barolo (rødvin) Edizioni
20120 Salametto alle Nocciole (hasselnøtt)
20115 Prosciutto di Parma sliced 100 grams
20116 Prosciutto di Parma sliced 200 grams
SILD
Vi har i et par år hatt den fantastiske silden fra Christiansøpigens i vårt sortiment. Jul og god sild er en norsk tradisjon mange ønsker å holde i hevd. Etter vår oppfatning lages den beste silden i våre naboland så hvorfor ikke ta en dansk en på brødskiva og en norsk en i glasset i år? Ny ladning er nettopp ankommet vårt lager.
40190 Marinert Sild 500gr (225gr netto) Christiansø-pigen
40192 Carry Kryddersild 750gr (575gr netto) Christiansø-pigen
40200 Sherry Sild 500gr (225gr netto) Christiansø-pigen
SENNEP
Om våre danske venner er kongene av sild, så er folkene bak Lisellas det samme når det kommer til sennep. År etter år vinner de utmerkelser for sine senneper og byr stadig på nye og spennende smaker. Skal du f eks lage sennepssaus til julens gravlaks kan den ikke bli bedre enn om du benytter S-spesial. Her er et lite utvalg som garantert bidrar til å heve smaken på julematen!
40183 Søt & Strek sennep (VM-gull 2010) 120gr Lissellas
40184 S-Spesial sterk med sødme (VM-gull 2009) 110gr Lissellas
40185 Grov dijontyoeusøtet (VM-bronse) 110gr Lissellas
40186 Fin dijonusøtet 110 grLissellas
40187 Sennep storhusholdning 1500gr (dijon og S-Spesial) Lissellas
40201 Skånsk Sennep 110gr Lissellas
40234 SpeysideWhiskey sennep 110gr (VM-sølv) Lissellas
40247 Julsenap (søt & sterk) 285 grLissellas
OLIVENOLJE
Kanskje ikke akkurat det første du på like før jul, men like fullt en av våre bestselgere på julegavefronten. Vi har et bredt utvalg men velger her å fokusere på våre bestselgere samt tin-boxer som vi av erfaring vet det kan lønne seg å reservere dersom du ser for deg et større volum. Alle våre olivenoljer er selvsagt X-virgin oljer.
50104 Pianogrillo 250ml Quasimodo Tin box
52017 O-Med Selection 250ml Tin Box
51003 Extra virgin olive oil Alziari, 500 ml Tin box
50158 Anfosso Oliveoil Bimbo 500ml Flaske
Skrevet av Egil Ween
Matcompaniet og flere av våre osteprodusenter blir og finne på The Italian Food Festival i Oslo helgen 25. - 28. August 2011. Her blir det matmarket, foredrag, gjestespill og mye mer.
Festivalen finner sted på og rundt Domkirkeparken i Oslo og har oppstått etter initiativ fra Dag E. Tjersland, mannen bak Baltazar Ristorante & Enoteca og Trattoria Cappuccino.
Målsetningen er å skape en årlig møteplass for alle med et ekstra godt øye til italiensk kultur, mat og vin, noe vi selvsagt støtter fullt ut.
Hele programmet til Italian Food Festival kan dere lese her
Under kan du lese mer om det som Matcompaniet er involvert i:The Italian Food Market på Domkirkeplassen
Fredag 26. august 12.00 – 18.00
Lørdag 27. august 12.00 – 18.00
Søndag 28. august 12.00 – 16.00
Sammen med Gutta på Haugen stiller vi ut en rekke av våre varer på The Italian Food Marked med utsalg og smaksprøver av masse godsaker.
Vi har også med oss Cristiano fra Guffanti og Bertholt fra Gourm.it, så her er det bare og komme innom for en smak og en prat.
Årets italienske matmarked finner sted i hele Domkirkeparken og er åpent for alle!
Vertikalsmaking av Parmigiano Reggiano v.s. Nebbiolo i unike omgivelser i Krypten i Oslo DomkirkeTid og sted: Fredag 26. August kl 19:30, Krypten Oslo Domkirke
I samarbeid med Baltazar og Italian Food Festival inviterer vi til vertikalsmaking av 7 ulike Parmigiano-Reggiano fra tre ulike produsenter laget på melk fra tre ulike ku-raser og alder fra 18 til 48 måneder.
Ostene vil bli servert med diverse tilbehør og brød fra Baltazar, mens glassene vil fylles med fantastisk nebbiolo av ulik appelasjon og alder.
Ostene vil bli presentert av osteguru Karl-Heinz Berthold fra Gourm-It som representerer alle de tre produsentene i Europa. Ostesmaking, vin og foredrag: kr. 200,-
Lenger nede i dette nyhetsbrevet kan du les litt mer om Parmigiano Reggiano samt om produsentene våre.
Guffanti: Et besøk i ostens skattekammer
Tid og sted: Lørdag 27. August kl 16:30, Krypten Oslo Domkirke
I samarbeid med Baltazar og Italian Food Festival inviterer vi til ostesmaking i Krypten under Oslo Domkirke. Vår guide på denne reisen i toppen av det italienske osteuniverset vil være Cristiano Cieri fra Italias fremste ostemodner Luigi Guffanti.
Fra kjellerhvelvene deres i Arona har Cristiano plukket fram det ypperste som kan skaffes av oster.
Her blir du kjent med ulike melketyper, teksturer og lagringsstadier. Hans utvalgte oster vil bli matchet med Baltazars spesialtilpassede ostetilbehør, brød og selvfølgelig utvalgte viner fra Baltazars eminente kjeller. Ostesmaking, vin og foredrag: kr. 200,-
Videre vil dere også treffe Cristiano både på Baltazar og Enoteca hvor han vil presentere ost i utvalgte menyer.
Dessuten serverer Trattoria Cappuccino, i forbindelse med festivalen en helt egen ostemeny i samarbeid Luigi Guffanti.
Retter og smaker for alle og enhver, fra deilige søte cherrytomater med bufala mozzerella, til pasta, pizza og masse deilige oster.Her en liten teaser fra menyen:
Caprese di pomodoro ciliegia e mozzarella di bufala
Insalata mista con verdura cotta e pecorino
Taglitelle con parmigiano
Bistecca con Gorgonzola, patate al forno, melanzane e peperoni alla griglia
Pizza Margherita con mozzarella di bufala
Pizza Luigi Guffanti
Assortimenti di formaggi da Luigi Guffanti
Her som nevnt litt mer om Parmigiano Reggiano samt produsentene
Parmigiano-Reggiano omtales skriftlig for første gang i 1348. Ostene omtales, med rette som kongen av oster og er kjent for sin unike smak, tekstur og ekstrem evne til å tåle lang lagring. All osten som er berettiget til å kalles Parmegiano- Reggiano produseres i et geografisk avgrenset i provinsene Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna og Mantova. Ostene som vil bli servert på vertikalsmakingen kommer fra 3 ulike meierier som sammen speiler Parmigianoens unike kvaliteter.
Grana d’Oro
Er en unik produsent som produserer Parmigiano fra den opprinnelige kurasen Pezzata Rossa Reggiana. Melken fra disse kuene har et høyere innhold av tørrstoffer og en mer markert smak enn den rasen som i dag foretrekkes av de aller fleste produsentene. For å bevare denne autentiske rasen og beholde parmigianoens opprinnelige smaksspekter ble appellasjonen tatt inn i Slow Foods Art of taste. På smakingen vil vi servere en 24 mnd gammel ost.
Latteria Sociale Santa Stefano
Er et kooperativ med historie tilbake til 1922. Kooperativet består av 18 gårder, og all osten som produseres lages fra disse gårdene på melk fra rasen Friesian Holstein. Meiriet ligger mellom Parma og Enza.
På smakingen vil vi servere parmesan lagret i 12, 18, 24 og 36 måneder.
Caseificio Sociale Santa Rita
Dette er et kooperativ bestående av 10 gårder som drives økologisk. Ostene fra Santa Rita har vært sertifisert som økologiske siden 1994, og var en av de første som produserte økologisk Parmigiano Reggiano. Det benyttes melk fra rasen Bianco Modenese. Gårdene ligger i området Pompeano / Selva på 6-800 meter over havet ved foten av Modena Appenninene.
Ostene som vil bli servert er henholdsvis 18, 24 og 36 måneder.
Vil du lese enda mer sjekk ut Gourm.it sine sider her
Skrevet av Egil Ween
Dokumentet, som er en del av de eldre Västergötaland-lovene, er fortsatt bevart i Riksarkivet.Almnäs Bruk ved Vättern vestbredd, sør for Hjo, er i dag en av de største økologiske gårdene i Sverige, og en av de fremste produsentene av KRAV-sertifisert melk.
Gården består av 2200 dekar skog og 1000 hektar dyrkbar jord og er en godt integrert gård med en vakker herregård og mange eldre, pent vedlikeholdte småhus.
Den første gangen Almnäs Bruk er nevnt i historien er i et dokument datert den 14. august 1225; der gårdens grenser vises som en del av Alvastra klosteret, på andre siden av Vättern.Ysting har en lang historie på Almnäs. De første ostene ble ystet på Almnäs i 1830 og siden pågikk osteproduksjonen i over 100 år. Etter en pause på 45 år, er nå produksjonen av ost gjenopptatt på Almnäs Bruk.
Da våre utsendte ostespesialister Herve Mons og Michael Mathier besøkte Thomas Berglund, som er eier av Almnäs Bruk, fant de kanskje de beste halvfaste og harde ostene de hadde smakt i Sverige.
Da vareprøvene kom til oss var ikke begeistrelsen mindre, og terningkast 6 ble for første gang resultatet av en intern blindsmaking.
Det at tidligere Bocuse d'Or-vinner Mathias Dahlgren har begynt å bruke ostene på sin restaurant Matsalen; er også et kvalitetsstempel i seg selv.
Alle ostene fra Almnäs Bruk er:
- Laget utelukkende på egen økologisk melk
- Laget av upasteurisert melk, fordi det gir mer smak
- Produsert som et håndtverk.
- Vellagrede, smaksrike og inspirert av Almnäs historie
Selvfølgelig er alle ostene fullstendig fri for tilsetningsstoffer og konserveringsmidler, som ellers er vanlig i de fleste industrielle oster.
Det produseres fire forskjellige oster på Almnäs Bruk; alle med hver sin unike karakter; og vi har gleden av å introdusere alle fire: Våre smaksnotater: Gyllen fin farge med en frisk duft med hint av kjeller. Tydelig lagret tekstur, flott syre, med en lett animalsk smak av sommereng. Formen på osten er knyttet til de middelalderske osteformene tilgjengelig på Julita Gårds Museum. Overflaten er som en vill blomst, og er preget av den lokale bakterie kulturen som finnes der den modnes. Våre smaksnotater: Flott overflate, lys gyllen ostemasse. Duft av kjeller med hint av våt ull. Smøraktig smak med flott balanse mellom syre og bitterhet, fin lengde. Våre smaksnotater: Jordlig skorpe, gyllen fin farge på ostemassen. En duft av kjeller og silo. Myk tekstur, frisk syre, og med antydning til soppaktig smak.Wrångebäcksosten (varenr 17001)
En smaksrik hard ost produsert i henhold til den klassiske oppskriften som ble utviklet ved Almnäs på slutten av 1800-tallet og var forløperen til det som senere ble kjent som "svensk herrgårdsost". Osten var produsert på Almnäs frem til 1962. Varemerket ble registrert 8. april 1889 og er Sveriges eldste ostemerke.Almnäs Tegel (varenr 17002)
En hardpresset ost inspirert av hånd-slått teglstein produsert på Almnäs fra 1700-tallet og fremover. Når osten modnes får den en mursteinsrød farge og på overflaten er små barns føtter imponert. Motivet er hentet fra gammel murstein funnet på loftet i hovedbygningen. Barneføttene var et varemerke for Almnäs Bruk, stemplet inn i siden av hver murstein som ble produsert ved fabrikken helt frem til 1975.
Våre smaksnotater: Gyllen fin farge med en frisk duft med hint av kjeller. Fin syre, flott tekstur og middels lengde på smak.Anno 1225 Korgost (varenr 17003)
En ost med opprinnelse i middelalderen, produsert og lagret som det ble gjort på den tiden.
Almnäs Källarlagrad (varenr 17004)
Dette er søsteren til Anno 1225, produsert på samme ysting, men som en annen ost. Forskjellen er at Källarlagrad presses i store, runde former, mens Anno 1225 "bare" presses av sin egen vekt i flettede kurver. Derfor har de to ostene forskjellig vanninnhold og den mikrobiologiske sammensetningen ikke den samme, og de utvikler seg i motsatte retninger. Begge lagres dog i Almnäs sin spesialdesignede lagrings-kjeller og begge får en "vill-blomst" overflate. Resultatet er en kremet og smaksrik ost med samme syrlighet som sin "søster".
Skrevet av Egil Ween
NYHET: Passata al Pomodoro 680gr Anfosso, varenr 40268
Et knallgod tomatsaus helt uten tilsetningsstoffer. Inneholder 98% tomat samt salt og basilikum.
Prisen er kjempebra, og det er ankommet en bra menge til lager i dag.
Løp og kjøp....og god sommer alle sammen!!
PS: Flere knallgode svenske oster er ankommet lager; vi kommer med mer info veldig snart!!
Skrevet av Egil Ween
Helt ærlig så har vi holdt oss borte fra kaffe da vi ikke har hatt god nok kunnskap, og vi ønsker jo alltid å tilby det beste som er tilgjengelig av produkter vi introduserer.
Det og finne de rette bønnene som er både gode, eksklusive, rettferdig dyrket og gjerne økologiske er en stor jobb; og ikke minst så er det og brenne en god kaffe en like stor kunst som det og kunne lage gode blandinger.
Men så fant vi Johan & Nyström i Sverige! For en kunnskap, og for et utrolig gjennomarbeidet utvalg. Her er det bare og hamstre inn god kaffe og nyte!Først litt om Johan & Nyström, skrevet av dem selv:
Sveriges färskaste kafferosteri
Vårt kafferosteri grundades av ett gäng likasinnade kaffeentusiaster i november 2004.
I den traditionstyngda kaffebranschen så är vi således fortfarande väldigt unga. Vi var
några kaffeentusiaster som ville förändra den svenska kaffekulturen, bryta kaffets anonyma
status och förmedla en känsla av hantverk. Och rosta exklusivare, godare, roligare,
rättvisare och mer ekologiskt kaffe.
Människor med äkta passion
Det är människorna som gör oss till dem vi är. Alla som jobbar hos oss gör det med själ
och hjärta och tillsammans har vi alla varit med att utveckla Johan & Nyström till det
smakglada företag vi är idag. När du ringer till oss så kommer du snart märka att du möts
av engagerade, kunniga och vänliga människor. Du kommer att få snabba svar och effektiv
service. Vi älskar våra produkter och kommer att göra allt för att du också ska göra det.
Vårt kaffe
Transparens är vårt viktigast ord. Vi köper våra kaffebönor från kvalitetsmedvetna bönder
vi känner, litar på och vars värderingar vi delar. Vi träffar dem inte på mässor och branschtillställningar,
utan där de bor, på deras gårdar och plantage; i vardagen, där de verkar
och är mest naturliga. Vi betalar dem bra och besöker dem så ofta vi kan för att på så sätt
skapa relationer och kunna förmedla den goda historien tillbaka till våra kunder.
Og nettopp disse gode historiene er jo viktige. For de typene vi i første omgang lagerfører ligger den en historie under hvert enkelt produkt (se produktlisten), og i første omgang er det butikkforpakninger vi lagerfører.
Alle typer kan imidlertid på sikt fås i storhusholdningsforpakninger også.
Brenneriet til Johan & Nyström ligger i Tullinge, like sør for Stockholm. Der brenner de kaffen for hånd i små opplag, og leverer helt fersk til oss.
Alt blir gjort på to rustfrie maskiner fra 1956, ikke fordi de er tradisjonalister, men fordi de vet at kaffen smaker bedre når den ikke er stressa. Metoden kalles Slow Roast. Den langsomme roasting - 12-15 minutter - får frem det beste i hver kaffe, og du merker resultatene umiddelbart i koppen.
Vårt foreløpige utvalg av opprinnelseskaffe (single origin/single estate):33001 Brasilien Yellow Bourbon (24x250grams per eske)
Kaffen kommer fra en familie som har over 100 års erfaring i dyrking av kaffe. Sin søken etter optimal kvalitet har resultert i at de er den eneste gården som vant priser i Cup of Excellence tre år på rad. Familien sysselsetter mer enn 100 arbeidere som bor i infrastrukturen rundt gårdene sine. Det er både skoler, sykehus og kirke.
33002 Etiopien Harrar Fairtrade (24x250grams per eske)
Det var i Etiopia at kaffen ble opprinnelig oppdaget. Fortsatt etter mer enn 1000 år høstes og håndteres kaffen i henhold til gamle metoder. Les mer om denne unike kaffen under produktinfo eller Johan & Nyström´s innholdsrike nettside og blogg. Se under ”våre lenker” og velg produsenter.
33003 Kenya AA Gethumbwini Estate (24x250grams per eske)
Kaffen fra gården Gethumbwini i Kenya vokser på 1800 meter. Den ekstreme høyden gjør at kaffedyrking går sakte og dermed utvikler den stramme solbær karakter som denne kaffen er verdenskjent for. Les mer under produktinfo.
33004 Indisk Monsun Malabar (24x250grams per eske)
I alle sammenhenger en unik kaffe, som gir en følelse av hvordan kaffen smakte for 300 år siden da den ble levert i seilbåter mellom India og Europa. Les hvorfor under produktinfo.Vårt utvalg av espresso blandingar (bønner):
33005 Espresso 5 Estate Organic (12x500grams per eske)
Mer info om denne kommer; har foreløpig ikke ankommet lager.
33006 Espresso Decaf (12x500grams per eske)
Glem alle fordommer du måtte ha om koffeinfri kaffe, denne espresso står opp for konkurranse fra en hvilken som helst espresso. Syren som naturlig kommer når du fjerner koffein fra kaffen, balanseres perfekt av bønner med rik smak. En kompleks kaffe laget på 100% Arabica.
33007 Espresso Yard Dog (18x335grams per eske)
Bemerkelsesverdig og behandlet med omsorg, men med tiden dessverre glemt og utrangert, slik er dessverre skjebnen til mange av verdens kaffesorter.
I Johan & Nystrøms Espresso Yard Dog, vil du finne nøye utvalgte "Yard Dogs" som er avledet fra kaffeanleggenes bakgårder.
Vårt utvalg av malt kaffe:33008 Buena Vista Fairtrade Bistromalt (20x300grams per eske)
33009 Buena Vista Fairtrade Bryggmalt (12x500grams per eske)
Buena Vista er en fair trade og økologisk kaffe blanding. Opprinnelsen kan variere avhengig av årstid og kaffe som er tilgjengelig, men kaffen er en blanding som inneholder 100% økologisk og Fair Trade-sertifisert kaffe bønner.
Her streber en etter at smaken må være rund med myk konsentrert syre og har en fin balanse. Sentral-amerikansk kaffe er basis, enten fra Costa Rica og / eller Guatemala - som en krydrer med kaffe fra Etiopia, Peru og Sumatra.
Skrevet av Egil Ween
Knudenosten fra Aurenes Gardsysteri har blitt en suksess og vi selger som aldri før.
Vi vil fortsatt få inn ny ladning ukentlig fremover, og husk at det er Matcompaniet som eksklusivt distribuerer Knudenosten
Her litt presseklipp fra de siste dagene; hyggelig lesning:
Jærsk geitost på verdens beste restaurant?
Ost er kunst
Innslag på TV Vest
Da er det bare og besille inn, eller sette den på menyen.
Skrevet av Egil Ween
Vi setter ned prisen på de fleste Sveitsiske ostene våre med mellom 20 og 40 kr per kilo.
I samarbeid med Mons har vi oppnådd betydelig bedre priser, og det kommer selvsagt kundene til gode. Se hver enkelt ost for ny pris.
Minner om 2 av våre bestselgere hvor ny ladning ankommer vårt lager denne uka:
Maréchal Suiss (varenr 12173)
Maréchal er en småskala produsert ost fra Grison området, laget på rå kumelk og er lagret i 4-6 måneder. Under modnings prosessen blir osten gnidd for hand med forskjellige urter. Ostene er nøye utvalgt av Mons, og er en ost en sjelden finner på eksportmarkedet og enda sjeldnere i Norge.
Vully Suiss (varenr 12174)
Vully er en artesan produsert ost fra Vaud alpene, i området Cotes du Mont Vully (like ovenfor Morat sjøen), og er en småskalaprodusert ost.
Vully er en virkelig ”terroir” ost og autentisk Sveitsisk! Enn ost av typen ”bare må ha”.
Skrevet av Egil Ween
Matcompaniets lansering av syltetøy og ostetilbehør fra Favols har vært en ubetinget suksess.
Nå utvider vi sortimentet med 2 nye serier: Les Fruitessences og Les Fruits Saveurs.
Igjen viser Favols at de er mestre i å konservere og konsentrere naturens egne smaker uten å tilsette noe annet enn naturens egne ingredienser.
Les Fruitessence er frukt og bær som søtes med konsentrert fruktjuice og tilsettes fruktpektin. Det tilsettes ikke et gram sukker, og resultatet er rene, friske og konsentrerte fruktsmaker. Disse syltetøyene er kokt i vakum for å beholde den rene fruktsmaken og friske fargen uten å måtte jukse med tilsetningsstoffer! Dette er både perfekt på brødskiva eller toasten til frokost, som smakstilskudd til yoghurten og ikke minst benyttet i matlaging. De første spennende smakene du kan glede deg til er:
40256 Aprikos – Les Fruitessence 250 g – 100% frukt
Perfekt til Sachertorte, beder enn dette kan nemlig ikke et aprikossyltetøy bli! Prøv det også til andre sjokoladebaserte desserter.
40257 Sitron - Les Fruitessence 250 g – 100% frukt
I seg selv en forfriskende start på dagen sammen med en skive nyristet loff med godt smør. Prøv det også når du skal lage fyll til sitronterte eller som smaksbase til lemmoncurd.40258 Tropisk Frukt - Les Fruitessence 250 g – 100% frukt
Her er de eksotiske smakene fra ananas, mango og pasjonsfrukt i perfekt balanse.
40259 Mango - Les Fruitessence 250 g – 100% frukt
Dette er kvalitetsmango slik mango skal smake. Igjen en vinner på brødskiva eller som base for mangosorbet servert til norske jordbær.
40260 Appelsin og ingefær 250 g – 100% frukt
Kombinasjonen av fruktkjøtt og skall fra bitre appelsiner gjøres enda friskere og bedre med ingefær. Toast, smør og et tynt lag av dette kan lokke fram smilet selv på gråværsdager.
40261 Fersken og tranebær 250 g – 100% frukt
En uvanlig men velsmakende kombinasjon der den forføreriske sødmen fra fresken friskes opp med tranebær. Et deilig tilbehør til en tre måneders pecorino eller mancego.
40262 Tre sitrus 250 g – 100% frukt
Sitron, appelsin og mandarin i perfekt ballanse. Et alternativ til appelsinmarmeladen.
40263 Bringebær 250 g – 100% frukt
Det kan oppleves meningsløst å importere bringebærsyltetøy til Norge, men så var det det med smaken da… Vi smakte og det og dermed var vi solgt. Ingen av oss hadde smakt maken til dette. Der våre hjemlige syltetøy er kjennes som sukkerbomber er dette et friskt alternativ. Blir en klar favoritt i yoghurten.
Les Fruits Saveurs er et resultat av langvarig produktutvikling. 100% frukt uten klissete sukkersmak og med den opprinnelige fargen inntakt. En unik teknikk med vakumkoking sørger for at frukten dehydreres på en måte som konsentrerer smak og duft samtidig som teksturen bevares. På Matcompaniets smaking i februar 2011 ble dette produktet tatt i mot med stående ovasjoner, og vi gikk rett og slett tomme for vareprøver!
Etter at produktet ble lansert har det fått innpass på en rekke topprestauranter både i Frankrike og andre markeder der Favols selges. Fruit Saveurs produktene kan benyttes både i desserter, bakverk og som tilbehør til andre retter. Noen biter servert med osten, finkuttet som topping til ost, til vilt, fjærkre eller braisert kjøtt – det er bare kjøkkenets kreativitet som setter grensen for hva disse fruktbombene kan brukes til!
40264 Aprikos Les Fruits Saveurs 200 g
Kutt dem i små terninger og bland dem i krem til bløtkaken, eller bland dem inn i gannache neste gang du skal lage konfekt!
40265 Fiken Les Fruits Saveurs 200 g
Ferske smaksrike fiken er ikke hverdagskost når man bor så langt fra fikentreet som vi gjør. Dette er er fiken slik de bare kan smake når de spises solmodne og rett fra treet – bare enda mer konsentrert på smak! Serveres med stort sammen med nøtter til modne oster.
40266 Fersken Les Fruits Saveurs 200 g
Dette er en garantert vinner om du skal lage cremé casonade. Hakk usaltede pistagenøtter og kutt fersken i pene biter som fordeles på toppen av kremen.
40267 Pære Les Fruits Saveurs 200 g
Et fantastisk tilbehør til viltkjøtt. Kutt i pene terninger og glasser med rødvinsirup til f eks hjort, rype eller fasan!
Skrevet av Hans Petter Uleberg
I forbindelse med Stavanger Vinfest 27.-30. April vil Matcompaniet sette fokus på ost og vin, og det blir flere muligheter til å bli bedre kjent med våre oster, samt ost og vin i kombinasjon.
Torsdag 28. April Ostehuset Sentrum 12.00-14.00
Her vil vi sammen med vår franske osteekspert Clarence Grosdidier dele ut smaksprøver av franske topposter.
Ingen påmelding og alle er velkomne til å ta turen innom.
Torsdag 28. April N.B.Sørensen 2. etage (kvelden - winemakers dinner med ost)
M. Chapoutier kontrollerer noen av de beste vinmarkene i Rhone. Michell Chapoutier tok over eiendommen i 1988 i en alder av 24 år. Siden midten av 1990-tallet har Michel Chapoutier konvertert egne vinmarker til biodynamisk og økologisk dyrkning . Han følger Rudolf Steiners filosofi som bl a innebærer at månefasene er med på å bestemme tidspunktet for de ulike produksjonsfasene.
Til disse fantastiske vinene og huset egen meny vil det bli servert et utvalg av oster fra Sør-Vest Frankrike. Ostene er nøye utvalgt med tanke på å gi en perfekt match med Chapoutiers viner. Utvalget vil bli presentert av Clarence samt at både Kristian og Hans Petter vil være tilstede fra Matcompaniet. Kristian vil i tillegg være til stede på onsdagskvelden da samme meny og viner skal presenteres.
Så her er det bare og bestille bord her
Fredag 29. April City Brasserie 12.00-14.00
Matcompaniet og Strøm / Bibendum til smaking med ost og vin i kombinasjon.
Ostebordet vil være dekket med en rekke spennende ostenyheter fra våre leverandører Fromager Affineur Bachelet og Jean d’Alos. Til dette vil glassene kunne fylles med viner fra M Chapoutier og Schloss Vollrads.
Les mer i eget nyhetsbrev.
NB: Dette er en lukket bransjesmaking og send oss gjerne en mail med påmelding!Lørdag 30. April Hall Toll 12.30-16.00 (vinmesse)
Vinmesse for alle Lørdag 30 april kl. 12.30 -16.00 oppe på Hall Toll. Billettene koster kr 300. Forhåndsalg av billetter på Hall Toll og salg av billetter i døren. Her kan du besøke et 10 talls vinimportører, og smake deg gjennom nye årganger og produkter.
I den forbindelse vil Matcompaniet presentere en rekke oster samt en masse andre godsaker (spekemat, olivenoljer, ostetilbehør og andre delikatesser).
Tips alle mat og vinintresserte om dette kjempopplegget.
Da ønsker vi alle en strålende påske og vinfest, og håper vi ses i løpet av uka.
Skrevet av Egil Ween
Matcompaniet inviterer til smaking av ost og vin i kombinasjon City Brasserie fredag 29. april kl 12-14
I forbindelse med Stavanger Vinfest inviterer Matcompaniet og Strøm / Bibendum til bransjesmaking med ost og vin i kombinasjon. Ostebordet vil være dekket med en rekke spennende ostenyheter fra våre leverandører Fromager Affineur Bachelet og Jean d’Alos.
Ostene kommer primært fra Sør-Vest Frankrike og er utelukkende produsert av små meierier med de kvalitetene dette innebærer! Både leverandøren selv og våre egne medarbeidere vil sørge for kyndig veiledning.
Clarence Grosdidier som kommer er eier av både Bachelet og Jean d´Alos, og hans portefølje av kvalitetsoster er et must og få med seg.
Til dette vil glassene kunne fylles med viner fra M. Chapoutier og Schloss Vollrads. Produsentene vil være til stede sammen med representanter fra Strøm og Bibendum.
Dette er en unik mulighet til å smake noe av det beste som kan skaffes av oster sammen og kombinere dem med vin fra to topp produsenter i Rhône og Rheingau.
Dette er en lukket bransjesmaking og vi setter pris på å vite litt om hvem som kommer. Derfor er det fint om du tar deg tid til å sende en mail om hvor mange dere blir til: [email protected]
Velkommen til 2 gode og lærerike timer!
Med vennlig hilsen
Lise, Jostein, Egil, Kristian og Hans Petter
Sted for smakingen:
CITY BRASSERIE OG VINBAR
Skagenkaien 28
4006 Stavanger
Skrevet av Egil Ween
Nye sør-vest franske fristelser!
Matcompaniet har klare ambisjoner om å ha Norges mest oppegående sortiment på franske kvalitetsoster. Vi har alliert oss med gode hjelpere for å kunne tilby oster utfor det tradisjonelle A4 sortimentet. En av disse er Fromage Affineur Gabriel Bachelet. Ostene han har funnet til oss denne gangen er hovedsakelig fra Sør-vest.
Etter å ha smakt oss gjennom en rekke ulike oster har vi endt opp med fire nyheter. Dette er et utvalg der vi har endt opp med de fire beste av mange gode oster. Vi håper at disse nykommerne vil falle i smak og bidra til å berike ostesortimentet ytterligere!
12195 Villageois Cendres 280 gr BACHELET
Geitost, kremet med naturlig skorpe
Upasteurisert geitemelk fra Alpine Chamoisée rasen.
Produseres på små meierier i Poitou litt inn for Bretagnekysten.
Modnes i 6 uker
Vekt ca 250 g
Diameter ca 9 cm og 6 cm høyde
Osten har en hvit – lys grå ytterskorpe: Duften er frisk og middels sterk med karakteristisk duft av geitemelk og mildt innslag av høy og fjøs. Kritthvit ostemasse med flott, typeriktig tekstur. På smak er det en god balanse mellom syrlig geitemelksmak og lett lagret karakter. Osten tåler litt lagring og vil da utvikle en mer vegetabilsk og kraftigere smak. Spises enten som den er med passende tilbehør, i salater eller lun på toast med litt honning og ristede pinjekjerner.
Tilbehør: Tomat marmelade
Drikke: Sancerre og Pouilly-Fumé er åpenbare valg for denne typen geitoster, men også en tørr riesling fra Rheingau vil gi deilig samspill.
12196 Tomme Dauphine BACHELET
Halvfast ost
Upasteurisert melk fra Montbéliarde,Tarine, og Abondance kuer
Produseres på små meierier i Savoie.
Modnet i 3 måneder
Vekt 1,5-2 kg.
Rund ost på 18-20 cm i diameter med en høyde på 5-5 cm.
Osten har en grålig skorpe ofte med gule flekker fra soppsporer når den nærmer seg perfekt modning. Kan minne litt om St Nectaire utseendemessig. Fantastisk duft med markete innslag av sopp, skogsbunn og kjeller. Gyllengul ostemasse med fløyelsmyk tekstur. Det var stående ovasjoner under prøvesmakingen! Osten har en deilig soppaktig smak med frisk melkekarakter og integrert salt. Behagelig syre i anslaget og lang god smak.
Tilbehør: Kvedemamarmelade med timian og rosmarin eller Cerisse Noir fra Favols.
Vin: Côtes du Rhône, Cornas, rød burgund og moden barabaresco vil smake godt til denne osten.
12197 Tommette Brebis BACHELET
Fast ost
Upasteurisert melk fra Basco béarnaise sau krydret med Piment de Espelette AOP
Produseres på små meierier i Pyrénées Atlantiques og Fransk Baskerland
Modnes på meieriet i minimum 3 måneder
Vekt ca 750 g
Små runde oster med diameter 8-10 cm og 7-9 cm høyde
Osten har en svakt gyllen ytterskorpe. Ostemassen er svakt gul med markerte røde prikker fra det baskiske pepperet Piment d’Espelette. Fast fin tekstur uten å virke for tørr. God duftbalanse mellom ostemassen og krydderet. Dette er en av de mest vellykkede smaksatte ostene vi har smakt. Piment d’Espelette er baskernes eget AOP krydder, og kanskje en av verdens beste tørkede pepperfrukter. Det har en perfekt balanse mellom sødme og pikant chilismak. Integrasjonen med fåremelken er meget vellykket!
Tilbehør: Tomatmarmelade, eller enda bedre: Gele laget på Piment d’Espelette
Vin: Lokalt spises den ofte med søt Juraconvin, men minst like vellykket vil det være med et glass Amontillado eller et glass god grenache.
12198 Bleu des Causses BACHELET AOP
Muggost
Upasteurisert melk fra Aubrac kuer.
Produseres på små meierier i Causses i departementet Lozere, Frankrike.
Modnes i minimum 70 dager i naturlige kalksteinsgrotter i Causses.
Vekt ca 2,5 kg
Sylinderformet ost ca 10 cm høy og 20 cm i diameter.
Osten har en naturlig grålig ytterskorpe som ofte sees på muggoster. Ostemassen er gyllen med markert vakker blå-grønn marmorering fra muggkulturen. Kan minne om en topp roquefort på utseende. Rik, deilig duft med markert penicilinaroma. Nydelig kremet tekstur. Kompleks smak der syre, salt og bittersmak er i perfekt balanse med smaken av penicilinum. En skikkelig godsak!
Tilbehør: Fikenmarmelade fra Favols
Vin: Sauterne, Portvin eller Tokaji.
Skrevet av Hans Petter Uleberg
Matcompaniet inviterer i samarbeid med Lerøy Alfheim til minimesse – Bergen 13. April
Sted: Norsk Sjømatsenter
Bontelabo 2 (Messen blir holdt i kjelleren til Norsk Sjømatsenter)
Onsdag 13. April kl 11.00 – 16.00
Vi vil presentere et spennede utvalg av delikatesser fra Middelhavet, blandt annet ost, spekemat, oljer, grønnsakskonserver, oliven, pasta med mer.
En spennede nyhet er en basilikumsbase fra Liguria som er fantastisk til å produsere sin egen pesto genovese.
Velkommen skal dere være
Med vennlig hilsen
Matcompaniet
Her litt mer informasjon sendt ut fra Lerøy Alfheim:
Lerøy Alfheim har gleden av å invitere til Minimesse onsdag den 13.april 2011, fra kl 11:00 til kl 16:00.
Vi har samlet noen av våre viktigste samarbeidspartnere for å vise frem spennende nyheter, samt kvalitetsprodukter som allerede står i vårt sortiment.
De som vil vise frem sine produkter er:
*Matcompaniet—importør av delikatesser fra Italia, Frankrike, Sveits, England og Spania.
*Wannebo International—importør av Clearwater sjøfrosne kamskjell og hummerprodukter.
*Gårdsand—produsent av norske andeprodukter av høyest kvalitet.
*Flying Seafood—importør av eksotisk fisk, bl.a. tunfisk, kingfish, dorade og havabbor.
Fredrik Hald fra Hallvard Lerøy skal også være med og presentere produkter og gi råd.
Skrevet av Egil Ween
Endelig er det sesong igjen og vi har gleden av å meddele at første ladning av Knudenosten; denne fantastiske geitosten fra Høg-Jæren, er ankommet lager.
Knudenost er en sesong – ost som produseres av fersk upasteurisert geitemelk fra februar til september. Osten har fått sitt navn fra fjellet Knuden, som ligger ved Aurenes Gardysteri i nærheten av Undheim.
Knudenosten og Aurenes Gardsysteri ble ved introduksjonen for 2 år siden kåret til beste produkt fra Rogaland i jakten på smaken av Norge. Vi har smakt årets første ladning i dag og kan love et produkt av minst like høy kvalitet!
Vi vil få inn ny ladning ukentlig fremover, og i år er det Matcompaniet eksklusivt som distribuerer Knudenosten
Vi vil fordele etter beste evne, men regner med at det nok til alle.
Skrevet av Egil Ween
Søte syd franske godsaker
Fra FAVOLS lanserer Matcompaniet nå en serie med syltetøy, marmelader og pureer under fellesbetegnelsen Les Créatives. Vi har valgt å starte med råvarer som ikke vokser på våre breddegrader og som kan berike et hvert frokostbord med varme smaker fra middelhavslandenes mange frukthager.
Samtlige produkt følger FAVOLS strenge retningslinjer for kvalitet.
- produktet er garantert fritt for ingredienser fra genmanipulert råmateriale
- det benyttes ikke bestrålet råmateriale
- det benyttes kun rørsukker som søtningstoff
- minimum innhold av frukt er 60g pr 100 g ferdig produkt
- det benyttes aldri kunstig farge
- sitronsyre benyttes som konserveringsmiddel og frukt pektin som stivelse
APRIKOS SYLTETØY
Laget på aprikoser fra Spania og Marokko. Gyllen oransje farge. Smørbar med små biter av aprikos. Smaker deilig aprikos uten å bli for søt.
Benyttes som pålegg og i bakverk. Prøv det neste gang du skal ”slenge sammen” en Sachertorte, eller smør det på sukkerbrødet når bløtkaken skal monteres.
270 g. Oppbevares uåpent i romtemperatur. Etter åpning i kjøleskap.
BITTER APPELSINMARMELADE
Laget på spanske pomeransappelsiner (bitterappelsin). Gyllen oransje og lett transparent. Smørbar med strimlet skall av bitterappelsin.
En selvfølge på god toast og ellers der gode frokoster inntas.
270 g. Oppbevares uåpent i romtemperatur. Etter åpning i kjøleskap.
KIRSEBÆRSYLTETØY
Laget på greske mørke kirsebær. Dyp lilla farge. Smørbar med biter av kirsebær.
Nok en vinner på frokostbordet, for mange et must når gode croissanter skal inntas. Godt som tilbehør til ferske geitoster, brie og camembert.
270 g. Oppbevares uåpent i romtemperatur. Etter åpning i kjøleskap.
FIKEN MARMELADE
Laget på sorte Marokkanske fikener. Mørk farge mot brunt og lilla.
Fantastisk godt sammen med modne oster – både kittoster som brie de meaux og camembert. Prøv den også sammen med roquefort, pepperkake og portvin!
270 g. Oppbevares uåpent i romtemperatur. Etter åpning i kjøleskap.
KASTANJE OG VANILJE MARMELADE
Laget på Italienske kastanjer og vanilje fra Madagaskar. Mørk, gyllebrun farge og glatt kremt konsistens. Et annerledes tilbehør på frokostbordet, men også morsomt å eksperimentere med til bakverk og desserter. Prøv det gjerne når du skal smake til kremsmeten til en semifreddo.
270 g. Oppbevares uåpent i romtemperatur. Etter åpning i kjøleskap.
WILLIAMSPÆREMOS MED VALNØTT
Laget på spanske willamspærer og øst-europeiske valnøtter. Gyllen gul med biter av pære og valnøtter. Smaksrikt tilbehør til frokosten. Prøv det også i bakverk, som for eksempel smurt på sukkerbrød når du skal lage marsipankake med valnøtter. En overaskende og god variant er å bytte ut eplemosen i tilslørte bondepiker med dette syltetøyet. Ha også litt hakkede valnøtter sammen med strøkavringen.
270 g. Oppbevares uåpent i romtemperatur. Etter åpning i kjøleskap.
Skrevet av Hans Petter Uleberg
Favols – utvidet sortiment av ostetilbehør med serveringsforslag
De av dere som kjenner Matcompaniet vet at vi er kresne i valget av leverandører og samarbeidspartnere. På denne måten sikrer vi oss at produktene vi tar inn i sortimentet tilfredsstiller våre og våre kunders krav til god smak og ditto kvalitet. FAVOLS er en leverandør som tilfredsstiller dette på alle måter. Siden starten for snaut 50 år siden har de kontinuerlig jaktet på den beste metoden for å komme opp med gode smaker og rene produkter.
FAVOLS regnes derfor i dag som en Frankrikes fremste leverandører av frukt og grønnsakskonserver på topp nivå. De satser kontinuerlig på produktutvikling og regnes for å være en trendsetter innen sine produktområder. Pasjon for kundens smak er en ledestjerne. Deres produkter er ren vare. De benytter kun naturlige ingredienser og du spares for en rekke uheldige tilsetningsstoffer som ofte benyttes i syltetøy. De kjøper kun inn det beste av frukt på markedet til sine ulike syltetøy og samarbeider gjerne med de beste aktørene på markedet når de skal utvikle tilbehør til andre produkter. Et eksempel på dette er deres ostetilbehør som ble kreert i nært samarbeid med Herve Mons.
Matcompaniet har hatt ostetilbehøret i sortimentet et par år og det utvides nå med et nyutviklet tilbehør for camembert. Samtidig lanserer vi en serie med spennende syltetøy til svært fordelaktige priser. I tiden som kommer vil vi utvide produktspekteret fra FAVOLS med en rekke spennende nyheter, men først altså disse:
FIKEN MED HONNINGDette regnes som en spesialitet i sørvest Frankrike, og har i generasjoner vært benyttet som blant annet tilbehør til ost.
Anbefales til:
Geitost, ferske og modnede.
Ricotta, camembert og brie, samt beslektede kittmodnede oster.
Muggoster – de fleste egentlig…
Serveringsforslag:
Trekk strået ut av en St Maure og skjær osten i skiver. Smør et tynt lag med fiken og honning mellom lagene og sett sammen ”pølsen” igjen. Dryss evt over litt finhakket rosmarin, men for all del ikke for mye!
BLÅBÆR MED FEM PEPPER
Blåbærene som benyttes I dette tilbehøret høstes i de samme fjellområdene der man produserer de store faste franske ostene. Det er tradisjon for å servere ost og blåbærsyltetøy til frokost. Kombinasjon med 5 pepper gir syltetøyet enda ekstra piff og gjør det enda mer egnet til de gode modne fjellostene.
Anbefales til:
Comté, Beaufort, Gruyere, Tomme de Savoie og Bethmale Chevre.
Serveringsforslag:
Kutt din favorittost (fra listen over) i pene staver. Smør et tynt lag med blåbær og pepper midt på en tynn skive spekeskinke. Legg på ostestaven. Rull sammen og server som aperitiff.
SKYGGEKIRSEBÆRDette er en tradisjon fra baskerland der fårene ofte beiter i kirsebærlundene. Fåren har stor sans for bladene fra kirsebærtrærne. Baskerne har hatt for vane å servere sine fåremelksoster med syltetøy laget på områdets fantastiske kirsebær.
Anbefales til:
Fårmelksoster fra Pyreneene (for eksempel Ossau Iraty), lagret Pecorino og Manchego. Smaker også fortreffelig til upasteurisert Brie og Camembert.
Serveringsforslag:
Skjær noen løvtynne skiver av baguette eller annet lyst brød. Pensle det med olje og sett det i ovnen på 175 grader i ca 8 minutter, eller til toasten er gyllen og sprø. Smør toasten med et tynt lag skyggekirsebær. Kutt en fast pecorino, manchego eller annen hard fåremelkost i tynne skiver – bruk gjerne potetskreller! Legg osteskivene på toasten og server.
KVEDE MED TIMIAN OG ROSMARIN
Kvede er en slektning av eple som inneholder store mengder pectin og er velegnet til syltetøy. Her kombineres det med timian og rosmarin for å milde smaken når det kombineres med gode muggoster.
Anbefales til:
Roquefort og andre muggoster. Prøv det også til livarot og små lagrede geitoster som f eks crottin de chavignol.
Serveringsforslag:
Temprer roquefort så den blir lett å smøre utover. Kle en cocotteform med clingfilm. Fordel et lag med roquefort i bunnen av formen. Smør på et tynt lag kvede med timian og rosmarin og fortsett slik til formen er nesten full. Avslutt med ost.
Bløt et blad gelatin i kaldt vann. Kok opp 2 dl portvin og la den kok inn et par minutter. Klem vannet av gelatinbladet og rør det ut i portvinen. Avkjøl og hell portvinsgeleen over osten. Settes i kjøleskap og serveres etter et par timer.
EPLE MED POMMEAU OG VALNØTT
Dette tilbehøret er laget på normanniske epler. Kombinasjonen av søte og bitre epler gir et friskt og godt syltetøy, som bare blir enda bedre når det blandes med oppspritet cider og valnøtter.
Anbefales til:
Camembert, Pont l’Eveque og lagrede fåremelksoster.
Serveringsforslag:
Dette er vel det man kan kalle en 70 talls klassiker, men når det er pokker så godt så hvorfor ikke by på det neste gang du har gjester?
1 camembert – kjøleskapskald
1 glass Eple med pommeau og valnøtt
4 ss maisenna – i en plastpose
2 piskede eggeplommer
1 dl pankomel eller griljermel
Olje til fritering
Kutt osten i 8 kakestykker. Del stykkene på midten og smør et tynt lag med ostetilbehøret. Sett sammen igjen. Vend kagestykkene i maisennaen, deretter i eggeplommene og til slutt i pankomelet til den dekker helt.
Varm opp oljen og fritér ostebitene i oljen.
Serveres varmt med resten av syltetøyet. Drikk gjerne et glass pommeau eller en tørr normannisk cider til.
Skrevet av Hans Petter Uleberg
Matcompaniet inviterer til smaking – minimesse – Oslo 9. og 10. Februar
Sted: Elvebredden (Matbaren)
Hausmanngate 16 (Underetagen på DogA (Norsk Design og Arkitektursenter)
Onsdag 9. Februar kl 13.00 – 19.00
Torsdag 10. Februar kl 12.00 – 18.00
Produsenter og samarbeidspartnere som vil være tilstede:
Luigi Guffanti, Mons, Anfosso, Edizioni Riccardo Franchi, Favols, Latini-Boscovivo samt A. Idsøe. Les mer om hvem som kommer og hva de vil presentere under.
Nytt år – nye smaker – nye muligheter!
Mens andre står i kø på Lillestrøm kan du i ro og (S)MAK møte Matcompaniets ansatte og våre leverandører på MATBAREN under Restaurant Elvebredden den 9. og 10. februar.
Vi har i den siste tiden lansert en rekke nye produkter – og det er mer på gang. På smakingen er vi så heldige at både våre nye produsenter samt endel ganle kjenninger er tilstede:
Før årsskiftet lanserte vi Pasta fra Latini og Toscanske spesialiteter fra Boscovivo. Disse produsentene har sammen startet EAI – Eccellenze Alimentari Italiane.
Silvia Lantucci fra EAI vil være tilstede på smakingen og sørge for at du får vite mer om, og selvfølgelig smake produktene.
Vårt sortiment av fransk ostetilbehør utvides med et perfekt tilbehør til camembert: eple med calvados og valnøtter. Alle disse produktene produseres av en av frankrikes fremste kvalitetsprodusenter av syltetøy og andre kondimenter: FAVOLS.
På smakingen lanserer vi en serie med syltetøy i lekker design og til svært gunstige priser. Du vil kunne smake bitter appelsin marmelade, aprikosmarmelade, willamspære med valnøtter, kastanjepure med vanilje, franske skyggekirsebær og fikenmarmelade. Produktene er uten kunstige tilsetningsstoffer og søtet med fruktose i stedet for sukker.Marie-Helénè Deaux fra Favols vil guide deg gjennom de nye smakene samt presentere en rekke andre produkter.
- I tillegg til disse to produsentene vil Riccardo Franchi fra Edizone Riccardo Franchi, Alessandro Anfosso fra Olio Anfosso, Cristiano Cieri fra Luigi Guffanti og Michael Mathier fra MONS være til stede og sørge for at du oppdateres og får smake rikelig med ost, spekemat og flytende ligurianske spesialiteter.
Onsdag 9. februar er Ørjan Skeie Bjørnsen fra A Idsøe sammen med oss. Han har lovet å ta med noen god kjøttbiter som kan surre på stedets rottiseur og det vil garantert også dukke opp andre gode munnfuller fra Norges beste slakter.
Matcompaniets ansatte vil selvfølgelig også være til stede og sørge for at du får med deg det som er verdt å vite om oss, våre produkter og leverandører.
I god Matcompaniet tradisjon vil vi også by på litt passende drikke.
Velkommen til 2 dager med mange gode smaker!
Med vennlig hilsen
Egil, Kristian, Klaus, Bjørn og Hans Petter
Skrevet av Egil Ween
Vi ønsker et Godt nyttår til alle våre kunder og samarbeidspartnere.
Våre beste ønsker for et 2011 i positivismens tegn.
For å lese nyhetsbrev fra tidligere år så bare trykk på årstallet i venstre marg.
Skrevet av Egil Ween