Vi er i ferd med å runde enda et årsskifte og snart skal julefreden senke seg for noen dager. 2018 har vært nok et hektisk år hvor vi forhåpentligvis har bidratt til matglede og gode opplevelser. Smakingen i februar var nok en gang en suksess og etter dette har vi gjennomført smakinger, kurs og annen matmoro sammen med våre kunder.
Det hele toppet seg med oste VM i Bergen der ostenerder far hele verden møttes. Mange av våre leverandører høstet mye heder og ære og vi merker en stadig økende interesse for gode håndverksoster fra både norske og utenlandske ystekar.
Vi føler oss privilegerte som får jobbe med så mange dedikerte leverandører og kunder som vet å verdsette de gode produktene.
Vanligvis har vi markert høytiden med en liten oppmerksomhet til våre kunder, men i år gjør vi det annerledes og gir i stedet bort 500 varme måltider i regi av Kirkens Bymisjon. Vi vet at det kommer godt med for de som er mye mindre privilegerte enn oss.
Med dette ønsker vi alle gode kunder og forbindelser en riktig god jul og vi håper vi sees allerede den 6. februar 2019 på vår årlige smaking som går av stabelen på restaurant Baltazar i Oslo.
Skrevet av Egil Ween
Jeg husker fortsatt med glede mitt første møte med det vakre kulturlandskapet i Le Marche. Området mellom Adriaterhavet og Siblini-fjellene har mye å by på. En rekke «hilltop-villages», skråninger kledd med blomstrende solsikker, vakre vinmarker, artiskokkplanter og ikke minst bølgende kornåkre. Vakrere og mye billigere enn Toscana…
Det var i utkanten av en disse åkrene jeg formelig snublet over tagliatellen til Pasta di Aldo. Etter å ha kjøpt en pakke på den lokale supermercadoen ble pastaen kokt og servert med kun olivenolje og et lett parmesandryss. WOW – belissimo! Der og da bestemte jeg meg for at denne pastaen måtte vi ta inn til Matcompaniet.
Etter flere år i vårt sortiment har Pasta di Aldo markert seg som en av markedets absolutt beste pastaer, enten det er snakk om de ulike formatene eller de smaksatte variantene. Det rapporteres om en stadig større skare av «fans» - faste kunder hos de delikatessebutikkene som har den i hyllene.
I disse dager lanserer vi en helt ny serie med pasta fra Aldo: NENO, fullkornspasta. Jeg må innrømme at jeg er en smule puritansk innstilt når det kommer til pasta. Jeg vet at fullkorn er sunt, men jeg liker det ikke. Min grunnholdning har vært at skal man først spise pasta så skal den være laget på fint mel. Litt på fleip har jeg sammenlignet fullkornspasta med alkoholfri vin… Det jeg har smakt av fullkornspasta tidligere har vært tungt fordøyelig og ganske smakløst.
Nå starter imidlertid en ny «tidsregning» hva gjelder mitt syn på fullkornspasta: før og etter jeg smakte NENO. Etter 10 år med grundig research og utviklingsarbeid har Maria ALzapiedi og Luigi DOnnari skapt den første fullkornspastaen med egg. Melet de bruker er en lokal durumsort som heter Nazareno. Kornet bidrar til at pastaen blir rik på protein, fiber, mineraler og vitaminer. Den har lavere glykemisk indeks og lettere fordøyelig gluten enn andre i andre fullkornprodukter.
Alt dette er nyttig informasjon, men det som fikk meg til nok en gang å juble over en pastapakke var smaken og teksturen. Så sunt og så godt da gitt… Igjen testet jeg den med kun olivenolje og nyrevet parmesan. Jeg har stor tro på at den vil være en perfekt match til en hvitvinsbasert ragu med lårkjøtt fra kylling og litt fenikkel, eller hva du måtte ønske spise til det jeg herved utroper som «Verdens beste Fullkornspasta»
Her er noen fakta
Neno -
- er laget på italienske egg og steinmalt Nazareno hvete dyrket lokalt
- er produsert på tradisjonell måte med kobbervektøy
- henges på tynne pinner og tørkes langsomt på lav temperatur
- sorteres og pakkes for hånd for å sikre optimal og stabil kvalitet
- har en markert og god smak av hvete
- har høyt innhold av proteiner, mineraler og vitaminer. 80 gram dekker 20% av det anbefalte inntaket av fiber.
- Inneholder gluten som er lett fordøyelig
Varenr 30271 Neno Tagliatelle båndpasta (4 mm) 250 gr laget på Nazareno durumhvete
Skrevet av Hans Petter Uleberg
For noen uker siden fikk jeg en mail fra Julian hos Domecq som stolt kunne fortelle at de var klare for å slippe sin Cecina de Vacuno Iberico Gran Riserva. Et øyeblikk følte jeg meg som den spanske servitøren Manuel i Fawlty Towers og fikk lyst til å utbryte: «Que? I know nothing I’m from Norway…» Jeg holdt litt igjen og plutselig dukket det opp minner fra «La Cuchara de San Telmo» i San Sebastian. Der hadde jeg for mange år siden blitt servert løvtynne skiver med et eksepsjonelt smaksrik speket og røyket storfekjøtt. Fortsatt rangert som noe av den beste spekematen jeg har blitt servert.
Nå er altså våre venner hos Domecq klar med sin versjon av Cecina. Forut for dette har de i klassisk Domecq stil brukt mange år med testing før de endelig er fornøyd og klare for å lansere produktet. Matcompaniet er en av fire utvalgte distributører i hele verden(!) som får ta del i denne lanseringen. Tirsdag denne uken ankom de første kassene til vårt lager. Det er ikke mange kilo og jeg tør spå at de vil forsvinne rimelig raskt.
23046 Cecina de Vacuno Iberico Gran Riserva, Juan Pedro Domecq – 100% naturlig; kjøtt salt og røyk!
Prosessen med å lage en god Cecina starter med en nøye seleksjon av kjøttet. Her vektlegges, mørhet, størrelse på stykkene og ikke minst marmorering. De fortrukne stykningsdelene er mørbrad, den tykke delen av låret mot slagsiden og overgangen mellom låret og leggen (silver side).
Når kjøttet er stykket ned trimmes det og klargjøres for salting. Her brukes kun det beste havsaltet og kjøttet ligger i rikelig med salt i noen dager før overflatesaltet skylles av med lunkent vann. Etter saltingen hviles kjøttet i 5-7 dager. Tiden er nå inne for det som gir Cecinaen den ekstra karakteren. Kjøttstykkene røykes forsiktig med eikeved og eikeflis slik at man unngår en hardt røyket overflate.
De røykte kjøttstykkene henges så til tørking i luftige modningsrom der naturen får gjøre sitt. Underveis i modningsprosessen sjekkes kjøttet jevnlig. Det finnes ingen fasit på for tørketiden og biter av samme størrelse kan trenge vidt forskjellig modningstid grunnet ulike marmorering, fiberstruktur på kjøttet etc. Når «maestroen» godkjenner Cecinaen pakkes bitene i vakuumposer og sendes til kundene.
Den beste måte å spise cecina på er å skive den løvtynt, anrette på en oppvarmet tallerken og pensle skivene med litt Arbequina olje fra O-med. Server gjerne med Marconamandler fra Almondeli og Gordaloliven fra Losada.
Til spekeskinke foretrekker jeg som oftest hvitvin men Cecinanen krever etter min oppfatning noen annet i glasset. Den rike smaken av storfe i kombinasjon med røykaromaen gjør at det passer godt med rødvin. Har du lyst til å tråkke litt utenom alfarvei er Toro et spenende vinområde. «El Picaro» fra Matsu er en rødvin som vil passe svært godt sammen med cecinaen. Vinen er laget på den lokale utgaven av tempranillo og druene sitter på 90 år gamle vinstokker.
Skrevet av Hans Petter Uleberg
Hos Trine koker det både i grytene og mellom øra. Hun er stadig på hugget og utvikler nye produkter.
Vi får i disse dager inn en rekke nyheter som dere kan se både i ny bestillingsliste som er sendt ut samt i produktlisten her på nettsiden.
Denne gang vil jeg likevel fokusere på noen gamle travere og en nyhet.
43101 Kirsebærsaus til riskrem 585ml glass
Danskenes klassiker Ris a’lamande er mye bedre enn tradisjonell norsk riskrem. Mye av hemmeligheten ligger i at den serveres med en rik kirsebærsaus som den du kan kjøpe fra Trine på Gården. Lag riskrem som vanlig av risgrøt og pisket krem med vanilje. Bland inn hakkede, skåldede mandler. Eller om du ønsker å ta den hakket videre så hakker du opp julemandler Vanilla Cherry fra Summerbird. Topp med kirsebærsausen.54042 Plommegløgg 0,7l (Nyhet)
Plommene som Trine benytter kommer fra Gvarv i Telemark og er av sorten Jubliee. Trine kjøper plommer som er utenfor standard spisesortiment og hun bidrar på måten også til å redusere matsvinn. Bonden tjener ekstra, Trine får en god råvare og alle kundene får et fortreffelig produkt.
Årets plommehøst var eksepsjonelt god og flere hundre kilo med små plommer havnet i safte- og syltekarene hos Trine. Der har de blitt kokt til grøt og syltetøy, hermetisert og ikke minst råsaft som danner utgangspunktet for plommegløggen.
Saften smakes til med sukker og julekrydder før den tappes på flaske og sendes ut til kunder som ønsker seg en ekstra god gløgg til høytiden.
PS: Vi har også fått inn nyheten Plommegrøt 585ml glass – varenr 43121
Jeg kan knapt tenke på ribberull, leverpostei, sylte, lammerull, sild og deilige kjøttmiddager uten å panisk tenke på om jeg jeg har gode agurker og rødbeter i hus.
43103 Sylta Agurker i skiver 585ml glass
I motsetning til industriens sylteagurk har Trine spart på sukkeret og satset på å kombinere gode smaker. Agurkene har beholdt sin sprøhet og egenart. Prisen er dessuten meget behagelig. Passer til de fleste stekte middagsretter av kjøtt, et must på leverposteien og andre klassiske smørbrød der det er naturlig å bruke sylte agurk.
43089 Sylta Rødbeter 390ml glass
Igjen et sursyltet produkt fra Trine som er behagelig fjernt fra storindustriens sukkerbomber. For meg er syltede rødbeter et must blant annet til julens pålegg, spekesild og ikke minst som tilbehør til tartar og pariserbøff.
Med disse fire produktene i hus er du litt nærmere å kunne krysse av på innkjøpslisten over viktige ting man bare må ha på plass når Sølvguttene synger om den deilige jorden…
Skrevet av Hans Petter Uleberg
Næringsinntaket som venter oss de neste ukene er preget av relativt høyt inntak av animalsk fett og den mørke årstidenes tunge mat. Hva er vel da bedre enn å unne seg litt variasjon i form av gode smaker fra Alessandro Anfosso og Ricardo Franchi?
50223 Anfosso Novellino 750ml extra virgin olive oil
Det ryktes at det er skikkelig fest i Imperia når årets første olje drypper ut av pressene på Anfossos frantoio. I 2017 fikk vi for første gang ta del i denne festen i form av noen kasser med Novellino – årets mest jomfruelige jomfruolje. Alt vi fikk av olje ble blåst rett ut. Ikke veldig merkelig med tanke på at få ting er så godt som nypresset olivenolje. Oljen er ekstremt fruktig med klassisk taggiasche karakter. Avstemte gresstoner uten for kraftig bitterhet. Oljen er ufiltrert og bør oppbevares mørkt.
I år har vi tatt inn litt ekstra av denne oljen så det bare å bestille. Vær kjapp her gjelder definitivt regelen først til olivenmølla
31176 Grissini alla Naturale 250gr
31177 Grissini al Sesamo 200gr
31181 Grissini al Burro 200gr
Alle som har bakt grissini selv vet at det er omstendelig jobb. Det industrien tilbyr er ofte både kompakte og smakløse utgaver sammenlignet med ekte vare. Da vi for en tid tilbake pratet med vår hoffleverandør av skinker og pølser; Ricardo Franchi mente han at muligens kjente noen, som visste om noen som visstnok bakte gode grissinier. Tida gikk og jeg tenkte ikke mer på dette før det plutselig dukket opp diverse vareprøver på grissini og søte bakverk. Sjeldent har det blitt stønnet så velbehagelig over noe bakverk på pauserommet. Det var en munter «må ha» stemning blant samtlige i smakspanelet.
Nå har endelig grissiniene kommet til lager og er klare til å bli levert. Kommer i kasser med ti pr kolli.
Kakene under er perfekt for alle som ønsker å by på noen annerledes på kakefatet til jul. Alle tre sortene er av samme premium kvalitet som grissiniene. Spør du meg ville de fleste Italienske husmødre sette dem på bordet uten snev sjenanse grunnet egen manglede bakeferdighet / lyst.
31178 Amaretti Morbidi (myke) 200gr artesan pastry
De fleste assosierer amarettikjeks med små harde kaker pakket inn i papir. Her derimot snakker vi hjemmeutgaven i rustikk framførelse og bakt med de beste råvarere. Kombinasjonen av mandelmel og malte aprikoskjerner gir en fin balansert bitterhet. Kakene er stekt på lav temperatur og er myke som en perfekt macron. Ønsker man litt mer crunchy kaker kan de tørkes på lav temperatur i ovnen. Fantastisk gode som de er, med litt Vin Santo eller som et ekstra dryss på toppen av tiramisuen.
31179 Torcetti al Burro 200gr artesan pastry
Torcetti al Burro er for meg definisjonen på hvordan en smørkjeks skal smake. Her er mel, sukker og SMØR kombinert til perfeksjon, og de danske smørelskerne brødrene Price ville garantert jublet om de ble bytt på en Torcetti. Bakverket har sin opprinnelse i Piemonte og Aostadalen der de ofte serveres med en kopp perfekt espresso.
31180 Baci di Dama 200gr artesan pastry
Baci di Dama er nok et bakverk med røtter i Piemonte. Verdens beste hasselnøtter fra Dogliani smaksetter deigen og to og to små kaker settes sammen med mørk sjokolade som «lim» og smakfull fyll. Fantastisk i all sin enkelthet og typisk italiensk der de beste smakene får framheve hverandre. Er du så heldig å ha en flaske Barolo Chinato i skapet anbefales det som passende drikke til disse lekkerhetene.
Skrevet av Egil Ween
Oste VM en suksess - på mange vis
Bergen er i ferd med å komme til hektene og lukten av moden ost er i ferd med å bli luftet ut fra Grieghallen og Bergen sentrum. De av oss som var så heldige å få ta del i arrangementet er mange gode opplevelser rikere; både fra møter med dedikerte osteprodusenter og ikke minst alle de gode smakene vi opplevde. Det som er ekstra gøy er selvfølgelig at riktig mange av «våre oster» ble belønnet med rikelig med priser.
Før jeg tar tak i selve medaljene prisene så vil jeg også benytte anledningen til å gratulere Jason Hinds fra Neals Yard Dairy med æresprisen fra Guilt of Fine Food for innsatsen for britisk osteproduksjon. Denne prisen ble delt ut på banketten i Haakonshallen fredag kveld. Dagen før hadde rundt 50 av våre beste kunder anledningen til å høre Jason fortelle om utviklingen av «artesan cheeses in UK» på vår egen Masterclass. Mye nyttig informasjon.
Når det gjelder premiehøsten så er det bare å gratulere Ostegården med seieren for Fanaosten i Supergoldfinalen. En fullsatt sal fikk ta del i gledene og seieren ble behørig feiret. Vi kunne også med stor glede konstatere at Almnäs Bruks Tegel ble hedret som 4. beste ost i supergold finalen.
Min første tanke var at dette var pokker så fortjent. Jeg har i løpet av de siste årene smakt Almnäs’ ostene i en rekke ulike sammenhenger og egentlig aldri forstått hvorfor vi ikke selger mer. På tross av at de er laget 200 moh har de et markert «Alpage-preg». Claus Meyer som hadde nominert Tegel til Superfinalen trodde han ble servert en Beaufort da han smakte Tegel i nominasjonsrunden. Så nok en gang: Grattis Thomas og Tommy! Vi har kvittert ut med en saftig ordre på Tegel som er på vei over kjølen. Her er Tommy i aksjon hos Colonialen dagen etter topplasseringen var et faktum:
Med ett poeng mer enn Tegel og delt 2. plass i superfinalen kom Ossau Iraty fra Agour. Vi var litt usikre der og da på om det var «vår» Ossau Iraty noe som nå er bekreftet. Mons kjøper denne osten hos Agour når den er 4 måneder gammel (de velger da de ostene de synes er best) og modner dem på beste Affineur vis til den er 10-12 måneder gammel.
Agour ligger fantastisk til i Pyreneene noe alle ansatte i Matcompaniet ved selvsyn kunne bekrefte da vi besøkte dem for noen år siden. En kan se at det lages god ost her bare ved å kikke på landskapet. Her fra vårt besøk hos Agour i 2013:
Listen over våre øvrige produsenter som fikk heder og ære er ganske så lang vi tar kun for oss super gull og gull i denne oppdateringen. De som ønsker å gå ytterligere i dybden kan se listen lenger nede eller følge lenkene nederst.
Her forrige ukes topposter (Supergull og Gull):
Thorbjørnrud Raclette, Thorbjørnrud Hotell AS - Supergull
Dette er en nykommer i sortimentet til Olav og hans folk på Thorbjørnrud. En perfekt ost til vinterkvelder med smeltet ost og passende tilbehør. Anbefales også som et velsmakende innslag på frokostbordet. Det er rett og slett imponerende hva lokalmat gründeren på Hadeland har fått til i løpet av kun få år.
Geitost fra Bo Jensen med aske, Bo Jensen, Aurenes - Supergull
Den danske multikunstneren Bo Jensen gjorde det igjen og fikk Supergull for nok en ost fra laboratoriet – unnskyld; ysteriet på Aureneset. Dessverre er det slutt sesongen for i år, men vi ser med glede fram til Bo’s oster er på plass når det lir mot vår. Bo fikk også Gull for sin Snøball. Bo var selvsagt på plass i Bergen, her forøvrig sammen med Jan Peter Aursnes som driver bloggen Osteperler:
Kvit Undredal Eldgamal, Undredal Stølsysteri
Dette bør være en åpenbaring for alle som tror det bare ystes brunost i Undredal. En fantastisk hvit Geitost som leder tankene hen på parmesan hva tekstur angår. En overaskende fin sødme som balanserer mot geitemelkens friske syre. Bare å finne fram microplanet og rive den over Pizza med lammekjøtt ellet noe annet godt.
Ung Grotteost, Hitra Gårdsmat
Grotteost, Hitra Gårdsmat
Ekstra Lagret Grotteost (Kongeost), Hitra Gårdsmat
Disse tre gullmedaljene er osteverdens varme avskjed til Bodil og hennes gode hjelpere på ysteriet på Hitra. Til nyttår låses etter planen dørene til ysteriet. Heldigvis har Bodil ystet opp for lager og vi vil kunne tilby disse tre ostene et stykke ut i 2019. Det er bare å si: «Bodil; vi vil savne deg – eller for å være helt ærlig, gi oss litt til, ikke gi deg Bodil!»
Rosalita, Tjamsland Gård Ysteri
Tre dager før Oste-VM i Bergen ble jeg oppringt av Bent Stiansen som skulle ha med seg en ost til Morgenklubben med Loven & Co. Austegd som han er hadde han plukket med seg en Rosalita fra Tjamsland. Tilbakemeldingene etter han hadde smakt osten var overstrømmende. «Dette var ikke terningkast seks, det var en klokkeren 100-poengost. Slikt man bare smaker noen få ganger». Juryen i Bergen sa seg enig i Bent’s uttalelser og gav Rosalita gull.
Skjenald, Orkladal ysteri
De som mener at det ikke ystes rødkittost med karakter og spenst som de beste vi kjenner fra Frankrike kan umulig ha smakt Skjenald fra Orkladal. Merethe som er ansvarlig for denne, og andre gode oster fra yteskarene i Orkladal kan muligens virke lavmælt og sjenert men ostene hennes formelig skriker NYT MEG!
Råblå, Grindal Ysteri
Søstrene Nordbø fikk tydelig respons på hvem som yster norsk muggost i verdensklasse under VM i Bergen. Vi kan bare tilslutte oss den internasjonale hyllesten mens vi legger til at vi lenge har ment at Råblå er rent gull. For øvrig den eneste blåmuggosten fra Norge som fikk gull.
Valdresost Bufar vellagret 12 måneder, Valdresmeieriet
Denne osten finner dere riktignok ikke i vårt sortiment, men vi har en som er ennå et par knepp vassere; «Ekstra lagret Bufar» som har fått 24-26 måneder under vokslaget før den er klar for deg. Vakker gyllengul med tydelig krystaller fra lagringen og en rik og lang smak slik slike oster skal ha.
Se komplett liste over medaljer til våre Norske produsenter lenger ned.
Vi vet ikke om det var gull til Rosalita eller om det var 100-poengeren fra Bent på Loven & co som gjorde utslaget, men både Jørn og Ruth (Tjamsland) var i godt humør i Bergen tross regnværet:
Av våre importoster så er allerede Tegel behørig nevnt men kan legge til at den vant også prisen «beste Artesan Ost» - en pris som kalles «The Ann-Marie Dyas Award». Ossau Iraty fra Agour fikk dessuten prisen for beste Franske ost.
Totalt ble det delt ut 78 Supergull – her er noen andre av våre oster som fikk denne utmerkelsen:
Cornish Kern, Lynher Dairies - supergold
Dette er samme ost som vant Oste VM i 2017. Vi får en fast allokering hver måned fra Neals Yard Dairy, men ostene er forhåndssolgt. Skulle noen ønske seg en fast ordre så ta kontakt.
Kerrygold Mature Cheddar, Ornua - supergold
Vi byttet nylig ut vår Farmhouse Cheddar med Kerrygold Mature Cheddar fra Ornua, og den slo til med Supergull gitt. Den vant også prisen som beste Irske ost.
Manchego Maratona Curado, Quesos La Casota (Mya) - supergold
Denne godt lagra Manchegoen er et funn blant våre Spanske oster.
Grana Padano, Latteria Sociale Mantova - supergold
Latteria Sociale Mantove er en av våre 3 produsenter av Grana Padano. Supergullet er en fin anerkjennelse på at vi velger de beste produsentene.
Ellers fikk en rekke av våre produsenter gull (det ble delt ut totalt like i overkant av 300 gull). Her en oppsummering av dem som besøkte oss i Bergen og som kastet glans over fine dager i Bergen.
Arrigoni Battista
Om noen skulle produsere Taleggio til gull må det være våre venner hos Arrigoni, noe de da også fikk. Beliggende i Val de Taleggio og med erfaring tilbake til 1930 tallet leverer de definitivt varene. Kanskje det aller beste kjøpet fra vårt rikholdige utvalg om du ser etter pris og kvalitet.
Arrigoni fikk også Supergull for sin Erborinato samt gull til Gorgonzola Dolce og Piccante. Dere som traff Marco og Cinzia i Bergen fikk muligens inspirasjon til å selge «spoon» Gorgonzola-en deres. Her er Cinzia i aksjon hos Colonialen:
Parmigiano Reggiano fra Latteria Sociale Gonfo
Ingen skal kunne beskylde oss for å selge kjip Parmigiano Reggiano (Parmesan) - ja det finnes det også... For andre år på rad fikk Latteria Sociale Gonfo gull for sin parmesan. Dette vår «standardparmesan» i et rikholdig utvalg av godbiter. Takk til Giulia og Lorenzo for flott opptreden i Bergen. Det var stas når et hjul med Gonfo ble åpnet hos Colonialen Fetevare, og her viser Giulia stor innlevelse:
Colston Bassett Blue Stilton
For ikke lenge siden besøkte vi ysteriet i Nottinghamshire og fikk oppleve hvor mye kjærlighet og tungt arbeid som danner grunnlaget for det som regnes om en av det aller beste Stilton som produseres. Billy og hans team fikk vel fortjent heder. Vi hedrer dem med å importere over 200 hele oster de neste 2 månedene; selvfølgelig spesialutgaven de yster kun for Neals Yard med animalsk løype og ekstra lagring.
Takk til Clara Melluish fra Neals Yard Dairy som delte kunnskap og smaker hos Colonialen Fetevare samt Billy Kevan for hans deltakelse i Masterclassen nevnt over. Her er Clara igang med Stilton smakingen:
Her er for øvrig listen over alle våre Norske medaljevinnere:
Super Gold
Geitost fra Bo Jensen med aske, Bo Jensen
Thorbjørnrud Raclette, Thorbjørnrud Ysteri
Gull
Snøball, Bo Jensen, Aurenes
Kvit Undredal Eldgamal, Undredal Stølsysteri SA
Ung Grotteost, Hitra Gårdsmat
Grotteost, Hitra Gårdsmat
Ekstra Lagret Grotteost (Kongeost), Hitra Gårdsmat
Rosalita, Tjamsland Gård Ysteri
Skjenald, Orkladal ysteri
Råblå, Grindal Ysteri
Valdresost Bufar vellagret 12 måneder, (Har 36 måneder) Valdresmeieriet
Sølv
Lille Aske, Bo Jensen, Aurenes
Rødlin, Tjamsland Gård Ysteri
Søster Cecilia, Orkladal ysteri
Blå Ku, Thorbjørnrud Hotell AS
Bronse
Kubbeost, Rueslåtten Ysteri
Noahs favoritt, Bo Jensen, Aurenes
Pyramiden, Bo Jensen, Aurenes
Pyramiden med aske, Bo Jensen, Aurenes
Geitost fra Bo Jensen med strå, Bo Jensen, Aurenes
Myrull, Grindal Ysteri
Rød Geit, Rueslåtten Ysteri
Steinfjording Havsmak, Lofoten Gardsysteri
Høvding Sverre XO, Orkladal ysteri
Åskeladd, Grindal Ysteri
Her en lenke til de 16 Supergold ostene som var i superfinalen:
https://gff.co.uk/wp-content/uploads/2018/11/WCA-18-Super-Gold-16.pdf
Her er lenke til de 78 ostene som fikk Super Gold:
https://gff.co.uk/wp-content/uploads/2018/11/WCA-18-Super-Golds.pdf
Her en lenke til alle medaljevinnere:
https://gff.co.uk/wp-content/uploads/2018/11/WCA18-RESULTS-at-7_11_18-1200-1.pdf
Her finner du også en søkbar liste med alle medaljene fra WCA 2018 i Bergen:
https://results.gff.co.uk/wc/2018
Neste år er Oste VM i Bergamo i Italia. Vi planlegger allerede spennende ting. Der vil dere helt sikkert treffe Davide Fiori fra Guffanti (til venste på bildet) og mange andre av våre ostevenner i Italia.
Davide var forøvrig en av dommerne under Oste VM og utenom våre egne (Hans Petter og Kristian) så var vel rundt 15 av våre produsenter dommere i Bergen. Vel blåst Bergen - takk til Colonialen - spesielt Ken, Laila og Anne Lise for stor gjestfrihet og en rekke kjekke arrangement.
Skrevet av Hans Petter Uleberg
Dette smakte vi i dag – Matcompaniets oppkjøring til Oste-VM
Denne serien vil gå fra og med 22. oktober til og med 1. november 2018. Vi benytter lunsjen til å smake utvalgte oster fra våre leverandører som har meld på oster, og er til stede i Bergen under tidenes ostebegivenhet i Norge. Smaksnotatene er høyst subjektive og er en mild veiledning i forhold til hvor godt våre gode oster smaker.
Colston Bassett (onsdag 31. oktober)
Stilton regnes av mange som “juleosten” framfor noen. Når høytiden skal feires med blått i osten er det svært viktig at man har tilgang til den beste Stilton som produseres. Etter min oppfatning burde vi spise mer Stilton – hele året. For noen uker siden besøkte jeg Colston Bassett Dairy i vakre Nottinghamshire og fikk nærliggende kunnskap om hvordan man lager den beste Stilton som kan oppdrives.
Meieriet ble etablert i 1913 som et kooperativ som skulle ta seg av ystingen av den lokale osten. Før dette hadde ystingen vært en bigeskjeft for konene på de lokale gårdene, noe som resulterte i svært varierende resultat. Målet da de etablerte Colston Bassett var å kunne tilby en mer stabil kvalitet og skape en Stilton-signatur.
Nå 105 år etter etableringen er det ingen tvil blant ostekjennere: Colston Bassett lager den beste Stilton. Neals Yard Dairy og Colston Bassett samarbeider tett og de yster en spesialutgave bare til NYD og deres kunder. Den største forskjellen i tillegg til lagringen er at NYD’s Stilton er den eneste fra Colston Bassett som ystes med animalsk løype.
Billy og hans team gjør det meste for hånd. Etter at melken er varmet og tilsatt løype kuttes ostemassen for hånd. Etter drenasje og lagring i et par uker renses skorpene til ostene av 10 personer i 3-4 timer. Slikt håndverk blir det selvfølgelig god ost av, og som Billy Kevan selv sier det:
"With only four cheesemakers in the last one hundred years, Colston Bassett has maintained a tradition and quality of cheesemaking that is unparalleled in the Stilton world"
Nå er det helt klart på tide å smake på en Colston Bassett Stilton (NYD edition):
Colston Bassett Stilton
Helt klart en av de vakreste muggostene på markedet med gyllen paste og flott marmorert med blåmugg sentrert rundt kjernen. Unik og flott rødlig ytterskorpe som resultat av Colston Bassetts nensomme behandling av ostene.
Animalske og syrlige toner med flott muggkarakter og en aning alger på nesen. Lang deilig duft.
Munnfølelsen er som smør som ender opp med litt tørr mineralsk følelse.
Perfekt syre og sødme balanse med behagelig avdempet saltsmak. Lang integrert smak av mugg og druedestillat.
Colston Basset deltar i Oste VM med sin Stilton, og Billy Kevan er i tillegg dommer.
Stikker dere innom Colonialen Litteraturhuset på torsdag kveld så vil dere nok også treffe på Billy.
Dessuten så blir det åpning av et helt hjul med Stilton på Colonialen Fetevare på torsdag 1. november hvor Clara Melluish fra Neals Yard Dairy står for smakingen.
Montgomery's Cheddar, Manor Farm (onsdag 31. oktober)
Vår forlengede arm inn i det britiske ostesamveldet er Neals Yard Dairy (NYD). Det folka til Jason Hinds ikke kan om Britisk ost er ikke verdt å vite noe om. De skaffer oss alltid det beste og oppdaterer oss med ukentlige rapporter fra lagringsrommene et par steinkast fra London Bridge. Den ostetypen som kanskje framfor noen forbindes med det britiske øyriket er cheddar. Cheddar produseres snart over hele kloden og ekstremt mye av det er uinteressant industriell ost, men det finnes heldigvis noen hederlige unntak.
Blant De som skiller seg ut og som slipper inn portene til det aller helligste hos NYD er kanskje Montgomery's Cheddar den aller meste kjente Artesan cheddar fra Somerset. Osten har blitt produsert siden 1911. Osten lages i North Cadbury og all melken kommer fra en gård. I løpet av de siste 50 årene har det kun vært 3 sjefsystere som har hatt hovedansvaret for produksjonen. Slikt blir det kontinuitet og konsekvent, kompromissløs kvalitet av!
All osten lages på melk fra gårdens 200 frisiske melkekyr og er alltid upasteurisert. Mest vanlig er det med 12 måneders lagring, men de vi tar inn er ofte lagret 15-18 måneder. Selv om den som all Cheddar selvfølgelig vil egne seg revet og smeltet vil det også skille seg meget positivt ut på et ostebord sammen med andre storheter.
I dag hadde vi med oss Clara Melluish fra nettopp Neals Yard Dairy når vi smakte på «Monty» Cheddar:
Montgomery's Cheddar
Vakker gulfarge nesten mot oker, tydelige krystaller. Mørkere mot skorpen.
Kompleks nese som starter med kjeller og vått høy mot skorpen, syrlig, animalsk med nøtter og ristede sennepsfrø.
Flott crumbly ostemasse med knasing fra krystaller.
Nesens kompleksitet hentes opp med syrlige gresstoner og ristede nøtter med markert sennepssmak. Rik og balansert lang palett. Definisjonen på en perfekt cheddar.
Montgomerys Cheddar deltar i Oste VM men Jamie Montgomery kunne selv ikke komme denne gangen. Derimot kommer Jason Hinds og Clara Melluish fra Neals Yard Dairy.
Stikker dere innom Colonialen Litteraturhuset på torsdag kveld så vil dere nok treffe både Clara og Jason.
Dessuten så blir det smaking på Colonialen Fetevare på torsdag 1. november hvor Clara Melluish fra Neals Yard Dairy presenterer det beste av Britisk ost. Se egne arrangement på facebook siden vår.
Arrigoni (onsdag 31. oktober)
Dette er en osteprodusent med røtter helt tilbake til 1930-tallet da Battista Arrigoni etablerte osteproduksjon i Valle de Taleggio. Den første osten de produserte var Taleggio. På 50-tallet økte produksjonen betraktelig og Arrigoni startet å produserte Taleggio for andre merkevareleverandører av ost. Samtidig begynte de å yste blant annet Gorgonzola.
I dag er Arrigoni en sentral aktør i osteproduksjonen i Valle de Taleggio. De har fortsatt en stor gård som leverer mye av melken de benytter i produksjonen. Utover dette er familien er svært selektive når de velger sine melkeleverandører og dyrevelferden settes i høysetet. Beiteområdene i Val Taleggio er kjent for sitt frodige gress og dette gir ostene et karakteristisk særpreg. Ysteriet deler produksjonen mellom klassiske lokale rødkittoster og muggoster. Etter vår oppfatning er deres standard Taleggio den beste av sitt slag både hva angår kvalitet og pris.
Dagens smaksobjekt er Gorgonzola Dolce fra Arrigoni. Den har mottatt en rekke priser både i Italia og internasjonalt, blant annet Supergold ved World Cheese Awards i San Sebastian.
Gorgonzola Dolce Arrigoni
Hvit med toner mot lysgul og grålige. Passe marmorert for en dolce med grønn mugg.
Lukter søtlige druer mot druedestillat og svake jordtoner.
Klassisk kremet tekstur
Smaker søtlig med en aning fudge, fint balansert med salt og svak bitterhet.
Arrigoni deltar selvsagt i Oste VM også i år. Dere treffer Marco Colonna og Cinzia Rasmo i Bergen under Oste VM.
Dere bør stikke innom Colonialen Fetevare i Strandgaten på fredag fra kl 12.00. Først vil som tidligere nevnt et hjul med parmesan åpnes, og i tillegg har Arrigoni med seg et helt hjul Gorgonzola Dolce som alle er velkommen innom for en smaksprøve på. Dette blir stas.
Almnäs Bruk (tirsdag 30. oktober)
I det vesle tettstedet Hjo ved Vätterns vestbredd ligger en av Sveriges største økologiske Gårder: Almnäs Bruk. Gården har historie helt tilbake til midten av 1200-tallet. Fram til 1527 tilhørte gården et nærliggende kloster, mens det etter reformasjonen har tilhørt svenske adelsfamilier. Fra 1915 til i dag har det vært i familien Berglunds eie. Familien har tatt godt vare på både innmark og utmark og all jorden er i dag KRAV (Debio) sertifisert. Bygningsmassen er imponerende og i en liten del av disse bygningene ystes oster som etter vår oppfatning er Sveriges beste faste og halv-faste oster.
Da vi første gangen smakte på ostene er jeg glad det ikke var en blindsmakning. Jeg hadde lett latt meg lede til å tro at det var oster fra gode alpage produsenter i Sveits og Frankrike som lå foran meg. Så feil kan man ta på opprinnelse; det var i stedet Svenske «lavlandsoster» med fantastiske karakter og individuell personlighet.
I denne sammenhengen spiller tradisjonen en vesentlig rolle. Ysting har en lang historie på Almnäs. De første ostene ble ystet på Almnäs i 1830 og siden pågikk osteproduksjonen i over 100 år. Etter en pause på 45 år, er nå produksjonen av ost gjenopptatt på Almnäs Bruk. I dag bestyres meieriet av den tidligere lokføreren Tommy som sørger for at alle ostene fra Almnäs Bruk er:
- Laget utelukkende på egen økologisk melk
- Laget av upasteurisert melk, fordi det gir mer smak
- Produsert som et håndtverksprodukt.
- Vellagrede, smaksrike og inspirert av Almnäs historie
Det er klart det blir god ost av slikt og i dag smaker vi på Wrångebäck.
Wrångebäck – Almnes Bruk
Fin brunlig ytterskorpe som går over i en konsistent flott gulfarge med noen krystaller. Kompakt og fin oste masse.
Syrlig og animalsk duft som balanseres av et hint av fuktig kjeller og svake blomstertoner.
Fantastisk smøraktig munnfølelse med lett krystallknas.
Friskt syrlig og animalsk anslag med behagelige bittertoner som minner om grønne valnøtter, smørkaramell. Kompleks og balansert – lykke!
Almnäs Bruk deltar i Oste VM med både Tegel og Wrångebäck. Dere treffer Tommy i Bergen under Oste VM.
Stikker dere innom Colonialen Fetevare i Strandgaten på lørdag så får dere smake alle herlighetene Tommy har med seg.
Latteria Sociale Gonfo (tirsdag 30. oktober)
Dette kooperativet ble etablert av arbeiderne på ysteriet i begynnelsen av 1960 tallet. Pussig nok i samme periode som da man tok opp igjen osteproduksjonen på Almnäs. Ysteriet ligger ved bredden av Po mellom Mantova og Ferrara. Kooperativet samarbeider tett med faste lokale bønder for å sikre seg optimal råvare når kongen av alle oster skal ystes: Parmigiano Reggiano DOP
Parmigiano Reggiano har helt unike kvaliteter avhengig av lagringstid, melkekvalitet og arbeidet i ysteriet. Ikke minst lagringstiden er viktig for at ostehjulene på 40 kilo +/- skal utvikle seg optimalt. Gjennom hele modningstiden overvåkes osten kontinuerlig og oster som ikke holder mål blir luket ut. For oss er det viktig å jobbe med de beste folka, og de finner vi nå på Gonfo. Noe også deres Supergold i forrige WCA i London er et synlig bevis på.
Arbeidet med å lage ostenes konge er nedfelt I et strengt regelverk som starter allerede hos bonden. Det er strengt forbudt å fôre parmesanfeet med silo eller noe annen form av fermentert fôr. Melken må komme fra et begrenset geografisk område som dekker Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna til vestbredden av Reno og Mantova til østbredden av Po. Melken kontrolleres alltid slik at den inneholder riktig mengde protein, fettstoff etc. Kombinasjonen av høyt presisjonsnivå i produksjonen og lagring i området skiftende klima; fuktige og kjølige vinter og varme tørre somre, gjør man til slutt ender opp med en unik smak stappfull av umami. Parmesanen vi smaker fra Gonfo er ca 20 måneder gammel og ypperlig både til matlaging og som separat nytelsesobjekt.
Parmigiano Reggiano 18-24 måneder fra Latteria Sociale Gonfo
Klassisk parmesan utseende med svake brune toner i en mørk skorpe, lys gul ostemasse med tydelig krystaller og «grynete» overflate.
Søtlig klassisk parmesanduft der de animalske tonene og minnet om dagen derpå ikke er for påtrengende. Dufter markert forskjellig fra midten og ut mot ytterkanten.
Grynete munnfølelse med tydelige krystaller.
Sødme i anslaget med tydelig umami, nøtteaktig syrlig med jordtoner i smaken på den ytterste delen mot skorpen.
Gonfo deltar selvsagt i Oste VM også i år. Det gjør også Gourm.it med flere oster. Dere treffer Giulia Malavasi og Lorenzo Tamassia i Bergen under Oste VM.
Dere bør stikke innom Colonialen Fetevare i Strandgaten på fredag kl 12.00 for da vil Giulia og Lorenzo åpne et helt 40kilos hjul med Gonfo Parmesan. Ellers kan dere smake osten og treffe dem i Colonialen Matbaren på kvelden hvor det blir Parmesan Bonanza.
Thorbjørnrud Ysteri (mandag 29. oktober)
Olav Lie Nilsen på Thorbjørnrud satser mer enn de fleste. Etter at han startet omleggingen av Thorbjørnrud hotell rundt 2010 har hotellet utviklet seg til å bli en av Norges mest spennende matdestinasjoner. Ingen steder er veien kortere fra jord til bord enn på Thorbjørnrud. Kjøkkenhagen og jorden rundt hotellet dyrkes med tanke på at det både skal spises i sesong og konserveres for vinteren. Kjøttet kommer fra Olavs egen gård Øvre Kjekshus og det i det gamle svømmebassenget ligger et av landets flotteste ysterier.
Olav’s egne ord beskriver best tanken bak det konverterte bassenget:
«For de fleste vil det høres rart ut å anlegge ysteri i et svømmebasseng – ja, på et hotell i det hele tatt – men for oss på Thorbjørnrud fremstår det svært så logisk. For det første er vi mer opptatt av mat enn klorvann, og for det andre har vi alt vi trenger for å bedrive seriøs, men leken, osteproduksjon».
Selvfølgelig kommer melken til ysteriet fra Olavs gård der kuene går ut og inn hele året og lever det som helt klart må karakteriseres som et lykkelig liv. Kumelken foredles til blant annet cheddar og raclette mens sauemelken etter hvert skal ystes til en ost der inspirasjonen hentes i Italia.
Vi har fulgt med på Olavs oster over tid og er imponerte over det de får til i det gamle svømmebassenget. Jeg har selv puttet inn Hadelandscheddaren i en blindtest sammen med et par godbiter fra Sommerseth. Ingen klarte å plukke ut hvilken ost som var fra Thorbjørnrud – den blenda med andre godt inn blant det som helet tiden har vært Olavs referanse for denne osten. I dag smaker vi derfor på Hadlands cheddar fra Thorbjørnrud Ysteri.
Hadeland Cheddar
Klassisk cheddar ytterskorpe med lagringskarakter. Litt hard ostemasse ut mot skorpen. Ellers er osten vakkert gyllengul med fin krakelering og tydelige krystaller.
Syrlig og lett animalsk duft med gjærtoner og en aning valnøtt.
Deilig tyggemotstand med knasing fra krystaller, behagelig munnfølelse.
Syrlig anslag, med nøtter, fruktal flott karakter med antydning til kjellertoner.
Thorbjørnsrud Ysteri deltar i Oste VM med sin Cheddar. Dere treffer både Olav og Yngve i Bergen under Oste VM.
Stikker dere innom Colonialen Litteraturhuset på torsdagen så skal dere ikke se bort ifra at Yngve står der og disker opp god Raclette.
Tjamsland (mandag 29. oktober)
På Tjamsland Gård har Jørn og Ruth 4 melkekyr: Rosa, Vanja, Bryne og Stjerna. Ostene fra Tjamsland er laget på økologisk melk og smaker lett syrlig og glad ku! Dette er et gårdsysteri i ordets beste betydning. Med kun de fire nevnte kyrene som råvareleverandør foredles alt som går i melketanken på gården i Birkenes kommune i Agder.
Kyrene er henholdsvis 2 Trønder og sidet Norlandsfe og to jerseykuer. Blandingen av den proteinrike melken fra den gamle norske rasen og fettrike jerseymelken er perfekt utgangspunkt når mans skal lage god ost.
Tjamsland lager i dag følgende produkter: Rosalita fersk lactic ost økologisk, Frøya - lagret kremost økologisk, Birk - Tjamsland økologisk Salatost, Yoghurt «Stjerna» økologisk kumelk og de siste skuddet fra stammen den lagrede osten Rødlin.
I dag smaker vi på Rosalita som er en syrnet ferskost modnet med melkesopp. På fagspråket heter det «lactic-ost» og den er produsert som en klassisk «chevre». Osten ystes på fersk nysilt og upasteurisert melk. Ostene er best fra ca en uke etter produksjonsdato. Et perfekt og friskt innslag når god ost skal inntas.
Rosalita
Vakker fin kritthvit og skrukkete skorpe av hvitmugg. Ca en 5 mm bløt ytterkant mot skorpen med en fastere kalkaktig kjerne. Lys gyllen i retning av hvit kjerne.
Flott duft av honning og blomstereng. Fløyelsmyk tekstur.
Søtt anslag som balanseres med fin og frisk syre, mineralsk – kalkaktig i retning av skolekritt. En meget vellykket og god ost!
Tjamsland Ysteri deltar i Oste VM med både Rosalita og Rødlin. Dere treffer også Jørn og Ruth i Bergen under Oste VM blant annet under Norsk Gardsost sin stand i Dovregubbens hall. Det er forøvrig endel av festivalen Matnasjonen Norge i Grieghallen hvor også selve Oste VM går av stabelen.
Undredal Stølsysteri (fredag 26. oktober)
Som de fleste av dere vet Matcompaniet opp som et rent importfirma. Vårt fokus var «god mat til folket». Vi så, eller mer presist; smakte, at det etter hvert dukket opp mye god norsk ost. Den første produsenten vi pratet om var det vesle ysteriet i Undredalen som var blitt kjent for sine geitoster. Brunosten var allerede en snakkis men vi var vel så opptatt av de lagrede hvite geitostene deres. Etter mange år kunne vi omsider lansere osten deres i 2015.
Bygda Undredalen har så langt tilbake som det lar seg spore hatt tradisjon for å yste kvit og brun geitost. Historien til Undredal Stølsysteri er også historien om en kamp mot myndighetene om få lov til å opprettholde tradisjonell ysting og foredling av den lokale geitemelkens unike kvaliteter. Kampen stod om å få lov til å benytte upasteurisert melk. Det var mange som måtte overbevises om at den tradisjonelle ysteteknikken var viktig å ta vare på og at det overhode ikke innebar noen form helserisiko. Heldigvis ble innsatsen til ildsjelene i Undredal kronet med hell, og mange norske ysterier som lager rå melksoster er takknemlig for deres kamp og nybrottsarbeid.
Geitene i Undredalen er Norsk melkegeit. Rasen stammer fra nord-europeisk landrasegeit. I nyere tid har denne rasen i liten grad vært påvirket av utenlandske raser. Geitene varierer med stor bredde i farge, fargekombinasjoner og mønster. Både lengden på ragget og bygningstrekk har stor variasjon. Dette vitner om et sunt genetisk mangfold der naturen får råde grunnen. En gjennomsnittlig Norsk melkegeit veier rundt 50 kilo og gir rundt 700 liter melk i året.
I Matcompaniets sortiment finner du Kvit Undredal i ulike lagringsgrader: nylaga, mellomlagra, vellagra og eldgammel. Ostene lages på nysilt råmelk tilsatt syrningskultur, løype og salt. Osten er en foredling av originaloppskriften ved at den er salta og modnet. Osten minner om slik man lager geitost lenger sør i Europa. I dag smaker vi på Vellagret Kvit Undredal.
Vellagret Kvit Undredal
Hard skorpe med noe gul muggspor – godt tegn på vellagret ost. Overraskende gultoner i ostemassen med tanke på at det er en geitost. Markerte krystaller etter lagring.
Deilig kompleks duft som starter med animalske toner som viker for høy og søtlige toner med innslag av jord og en aning røyk.
Overraskende myk tekstur med tanke på lagringstiden med fin bløt munnfølelse.
Floral inngang som går over mot mer animalske referanser. Stor integrasjon med konsentrert og lang smak som avsluttes balansert med frisk syrlighet og en aning sødme. En stor ost!
Undredal deltar i Oste VM med Kvit i 3 modningsgrader samt Brun. Dere treffer også Anna Karine i Bergen under Oste VM - blant annet på Colonialen Paradis torsdag 1. november.
Lofoten Gårdsysteri (fredag 26. oktober)
Lofoten er et hett reisemål og står på «bøttelisten» til reiseglade fra både inn- og utland. For nederlenderne Marielle de Roos og Hugo Vink ble vakre Vestvågøy siste stopp på en lang reise som blant annet gikk via landbruk i Burkina Faso og gårdsarbeid på Vestlandet i Norge. Dette gav mersmak og ønsket om tropisk landbruk ble endret til tanker om gårdsdrift mange breddegrader lenger nord.
I desember 2000 kjøpte de gården Saupstad på Vestvågøy. Gården drives etter biodynamiske prinsipper. De har gradvis utviklet gardsdriften og driver nå både besøksgård, gårdsbutikk og ysteriet Lofoten Gårdsysteri som produserer lagret kvit geitost. All melken er lokal og økologisk.
Hovedosten er Steinfjording som er laget i goudastil. Denne osten danner utgangspunkt for en rekke smaksatte oster: Havsmak (med trøffeltang), Nøkkelost, Bukkehornskløver og en Brennesleost. I tillegg til osteproduksjon lager de også spekemat på gården. Matcompaniet har Steinfjording og Havsmak i sortimentet. I dag smaker vi Steinfjording.
Steinfjording naturell
Vokset skorpe i klassisk goudastil med hvit cruncy ostemasse.
Frisk og syrlig duft med innsalg av nyslått gress.
Tørr munnfølelse som minner om feta.
Syrlig frisk krydret smak som kan minne om ristet karve og en aning peppertoner. En ikke for kompleks ost som likefult gir mye på smak – kan omtales som diskret og tiltalende i ordenes beste mening.
Lofoten Gårdsysteri deltar i Oste VM med både Steinfjording og Havsmak. Dere treffer også Marielle og Hugo i Bergen under Oste VM blant annet under Norsk Gardsost sin stand i Dovregubbens hall. Det er forøvrig endel av festivalen Matnasjonen Norge i Grieghallen hvor også selve Oste VM går av stabelen.
Hitra Gårdmat (Torsdag 25. oktober)
På Helgebostad , en øy i Hitra kommune ligger Bodil og Yngvar sitt ysteri. Her har Bodil og Yngvar drevet økolandbruk lenge før det var på alle «trendeternes» lepper. Kuene har gått ut og inn av fjøset hele året og sovet på halmsenger når de har trengt hvile. I 2003 ble de belønnet med Dagrosprisen for godt dyrehold.
Bodil så muligheten i å foredle den gode melken lokalt og etablerte gardsysteriet. Grotteosten har vært sentral i produksjonen og den er premiert med gullmedalje i Landsutsillingen for gardsost en rekke ganger. Denne osten finnes også i en ung og ekstra lagret utgave: Kongeost. Ostene Hitra Blå og Kristines myke er blant Matcompaniets bestselgerne blant våre norske oster.
2018 er dessverre det siste året det ystes på hos Bodil og Yngvar. Etter mange runder rundt på tankeloftet har de med tungt hjerte bestemt seg for å legge ned osteproduksjonen. Ingen står klare til å ta over og det hele er for arbeidskrevende. Vi vil ha ostene i sortiment så lenge lageret rekker og krysser samtidig fingrene for at Oste VM i Bergen vil avslutte ystevirksomheten med den heder og ære de fortjener. Som dagens oppkjøring smaker vi på Kongeosten.
Hitra Kongeost
Flott skorpe med brunlig toner, fin gul ostemasse med noe små hull og antydning til krystaller.
Lett animalsk på nesen. Innslag av høy, nøtter og lukten av god lagringskjeller.
Fin kompakt paste med antydning til krystaller. God munnfølelse
Animalsk smak i kombinasjon av frisk gress og nøtter, perfekt balanse mellom syre og sødme. Kompleks og lang smak – helt konge rett og slett.
Hitra Gårdsmat deltar i Oste VM med både Grotteosten og Kongeosten. Dere treffer også Bodil i Bergen under Oste VM. Dropper dere innom Colonialen Litteraturhuset utpå kvelden torsdag 1. november så treffer dere sikkert både Bodil og en rekke andre produsenter som lader opp til selve Oste VM dagen på fredagen.
Bo’s Ysteri (torsdag 25. oktober)
Dansken Bo Jensen er på mange måter en gastronomiens rennesanseperson. Han har fagbrev som servitør, kokk, konditor og butikkslakter. Den han ikke har fagbrev som er ostemaker. At han er en yster av topp klasse er premieringen av hans oster et synlig bevis for. Ved forrige års WCA i London mottok han supergold for osten «Lille Aske»
Bo henter all melken sin fra geitene til Njål og Astrid Sikveland på Aurenes gård ved Undheim. En lang sesong med utmarksbeite gir råstoff i verdensklasse. Etter at Bo har foredlet melken ytterligere har vi mer enn en gang karakterisert ostene hans som Jærens hvite Gull. Bo’s oster er i dag å finne på flere av Norges topp-restauranter og selvfølgelig i ostediskene til landets fremste delikatessebutikker.
Hva framtiden vil bringe vet bare Bo, så vi venter i spenning. Ikke minst er vi spente på hvordan hans oster vil bli mottatt av dommerne under Oste VM. I mellomtiden smaker vi på fjorårets vinner av Supergold: Lille Aske.
Lille Aske
Grå til grå-sort fint marmorert skorpe. Lys gyllen rennende ostemasse ytterst i retning av hvit i kjernen.
Fine florale toner med innsalg av honning og høy på nesen.
Melkete munnfølelse som beveger seg i retning av mer kremt når kjerne og den ytterste delen av ostemassen kombineres i munnen.
Syrlig og frisk typeriktig anslag, lett sødme, behagelige animalske lette toner med en god «fjøsfølelse» på slutten.
Perfekt saltet.
Bo Jensen deltar også i år i Oste VM med flere av sine oster. Kan vi tørre å håpe på en gjentagelse fra i fjor?
Orkladal Ysteri (onsdag 24. oktober)
Orkladal ysteri er et gårdsysteri som ligger i Råbygda/Gjølme i Orkdal kommune i Sør Trøndelag. Etter prøveproduksjon både på kjøkken og i et lite lokale på Skjenald gård sto et nytt ysteri ferdig i april 2008.
Ysteriet produserer i overkant av 4 tonn ost i året. Alle ostene lages på lokal melk fra samdriftsgårder.
Merethe Landrø tar seg av den daglige driften i ysteriet og overvåkingen av lagringsrommene. At hun gjør en god jobb er de ferdige ostene strålende eksempler på.
Merethe fokuserer på mest på kittoster - oster som kan minne om Ridderost og Port Salut. Hun lager både halvfaste og myke. Den halvfaste kalles Orkladal tilsiter. Denne kan lagres i opptil 2 år. Når den passerer 6 mnd så kalles den for Høvding Sverre. Den finnes i tre ulike lagringsalternativer. De myke kittostene- Rokoll og Skjenald er rødkittoster som etter hvert har fått en stor tilhengerskare blant Matcompaniets kunder. Vi leverer i dag disse ostene til både restauranter og delikatessebutikker. Orkladal produserer også en god blåmuggost; Gelmin og en ost med karve; Søster Cecilia.
I dag smakte vi:
Høvding Sverre Lagret
Fin skorpe gyllen fin farge på ostemassen.
Mild gress og svake nøttetoner, lett animalsk duft.
God munnfølelse med paste som smelter behagelig i munnen.
Nøtteaktige toner med frisk smøraktig syrlighet og ettersmak.
Orkladal Ysteri deltar i Oste VM med flere av ostene sine. Dere treffer også Merethe i Bergen under Oste VM - blandt annet på Møllendal Fetevare lørdag 3. november
Kjerringøy Ysteri (onsdag 24. oktober)
For mange reiseglade, nordmenn som utlendinger, står Kjerringøy nord for Bodø på listen over steder man bare må besøke. Kjerringøy er sete for et unikt handelsanlegg fra 1800 tallet og er omgitt av fantastisk vakker natur og kulturlandskap. Stedet er skildret i lyriske vendinger av blant annet Halvdan Sivertsen:
«Æ går langs kvite strender nu og trur på morradagen.
På havørna og himmel´n som blir her når æ drar.
Å gå i land på Kjerringøy og stå med sug i magen.
Mens sjøfuglan og sola si at lyd og lys e klar.»
Midt i dette vakre landskapet finner vi Kjerringøy Ysteri drevet av Oddbjørn Olsen. Han henter sin melk fra lokale bønder, og om noen gang naturens skjønnhet skal påvirke en råvare må det være her. I tillegg vet vi at graset er ekstra frodig og danner utgangspunkt for et spennende terroir for melk til osteproduksjon.
Ysteriet produserer tre ulike typer ost. En muggost, en hvitmugg ost og en vasket halvfast ost. Skulle vi ha noe å utsette på ostene må det være at det hender vi er utsolgt, og det er jo strengt tatt et luksusproblem.
I dag smakte vi to av Oddbjørns oster:
Rød Kjerringøy
Fin vasket skorpe, lys gul tett ostemasse.
Animalske toner i retning av fjør på¨duften med syrlige innslag.
Nydelig smøraktig paste i munnen
Lett animalsk smak med fin saltinnslag, sødme i retning av karamellsiert løk og med en lett bitter finish.
Kvit Kjerringøy
Fin jevn hvit skorpe, ostemassen er bløt mot ytterkanten og mer kalkaktig mot kjernen.
Toner av nyslått gress og lett animalsk på duft.
Munnfølelsen er god men en aning for tykk skorpe. Ostemassen samles godt i munnen med en kremet tekstur.
Frisk melk i anslaget med innslag av nyslått gress / markblomster bitter avslutning på smaken.
Kjerringøy Ysteri deltar i Oste VM med alle sine oster. Dere treffer også Oddbjørn i Bergen under Oste VM. Dropper dere innom Colonialen Litteraturhuset utpå kvelden torsdag 1. november så treffer dere sikkert både Oddbjørn og en rekke andre produsenter som lader opp til selve Oste VM dagen på fredagen.
Voll Ysteri (tirsdag 23. oktober)
Hans Voll er en i pioner i produksjonen av håndverksost i Norge. For over 16 år siden startet han opp Voll Ysteri og var den første til å tilby autorisert ost laget på upasteurisert melk i Norge. Inspirasjonen hentet Hans fra studieturer til blant annet Sveits. Dette sammen med ystekurs både i Sverige og hos Pascale i Aurland dannet grunnlaget for en av våre mest suksessrike oster: Jærosten.
Melken som foredles på Voll kommer fra familiegården der sønnen Torbjørn tar seg av gårdsdriften. Flokken med Brown Swiss kyr beiter på et terroir preget av kalkholdig gammel havbunn som gir grobunn for blant annet et rikt timoteigras. Ikke rart at det ystes god ost i ystekarene Hans bestyrer. Jærosten er en ost i raclettefamilien, god på skiva og god og smelte. Jærosten har hatt spesialmerke for unik smak siden 2008, den har vunnet gull i NM for gardsost og har hedreprisen «Årets Gardsost».
15008 Jærosten mellomlagret 5-6 mnd
Gyllen gulfarge med små hull.
Dufter frisk og lett syrlig med en aning markblomster.
God munnfølelse med lett tyggemotstand, typisk for raclettefamilien på dette lagringsnivået.
Mild men samtidig rik floral smak med lett søtlig karakter og et svakt innslag av valnøtter.
Voll Ysteri deltar i Oste VM med Jærosten. Dere treffer også Hans Voll i Bergen under Oste VM - blandt annet på Colonialen Paradis lørdag 3. november
Stavanger Ysteri (tirsdag 23. oktober)
Lise Brunborg på Stavanger ysteri er som Hans Voll å regne som en pioner. Etter en fortid som fysikkstudent på Blindern og omreisende sirkusrestauratør ble et seteropphold i Rennebu et vendepunkt. Lise valgte å starte på Ås for å studere Meieriteknologi. Med egenkomponert studieplan endte hun opp med en master i ostevitenskap.
Da hun i 2015 åpnet dørene til Stavanger Ysteri var dette Norges første by-ysteri. Naturlig nok er det ingen kuer i den asfalterte Ysteri-bakgården i Østre bydel i Stavanger. Melken kommer fra kyrne til bonden Kolbjørn Anda på Leikvoll økogård i Randaberg. Alt som ystes på Stavanger ysteri er basert på økologisk, upasteurisert melk. I sortimentet til byysteriet er det i dag 4 ulike oster: Snedig, Pan, Konrad og Fønix. Fønix er på mange måter flaggskipet og finnes på en rekke av Norges topp restauranter, blant annet Maaemo. Selvfølgelig er osten godt representert i våre kunders ostedisker.
15045 Fønix - blåmuggost økologisk
Lys blekgul ostemasse med jevn og vakker marmorering av blå mugg.
Kompleks og rik duft med tydelig lagrings- / kjellertoner i kombinasjon med søtlige toner.
Fin munnfølelse der osten bokstavelig talt smelter (sammen) i munnen.
Smaken er rik og sammensatt. Lett søtlig anslag, smøraktig med balansert salt, behagelig og integrert muggkarakter. Lett bitter finish på en lang palett.
Lise deltar med Fønix i Oste VM men det er nok litt tvilsomt om vi treffes Lise i Bergen siden hun for tiden er høygravid.
Rueslåtten (mandag 22. oktober)
Rueslåtten Ysteri i Hol kommune er familiedrevet av ekteparet Jarle og Rakel. Deres drift av gården og ysteriet er forbilledlig på flere vis. Selvfølgelig står dyrevelferden i høysete og er grunnlaget for den gode råvaren de foredler til ostene vi er så heldige å få distribuere.
Gården som har vært i Jarle sin slekt i flere generasjoner er nå tilpasset ystevirksomheten. Fortsatt er kuene på sommerbeite i fjellstrøka som også inspirerer til navnene på de fleste av ostene; St. Pål, Lord Garvagh og Store Velten, mens Rød Geit og Kubbeosten har navn etter melk og fasong. All melk som blir brukt til ysting kommer fra egne kyr, men geitemelken kommer fra naboen.
Helt fra vi første gang smakte Jarle og Rakels oster har vi latt oss imponere over kvaliteten og progresjonen i smak under lagring. Dagens smaking gav følgende resultater:
15053 Store Velten - lagret 8-12 mnd, kumelk upasteurisert
Gyllen gul farge med innslag av noen lysere krystaller.
Syrlig lett floral duft (blomstereng) med innslag av animalske toner.
Fast god munnfølelse som gir en behagelig leireaktig tekstur.
Godt integrerte smaker. Svakt nøtteaktig med frisk syrlighet og en aning animalske toner.
15095 St. Pål modnet 6-8 mnd kumelk-geitemelk upasteurisert
Lys gul med små krystaller.
Animalsk moden duft, med søtlige toner og umami.
Flaker seg lett i munnen og gir en god munnfølelse.
Animalsk med innslag av godt modne druer, fin syre og lang integrert smak.
Rueslåtten deltar i Oste VM med flere av ostene sine inklusiv begge disse. Dere treffer også Jarle og Co. fra Rueslåtten i Bergen under Oste VM - blandt annet på Colonialen Paradis lørdag 3. november
Grindal gårdsysteri (mandag 22. oktober)
Grindal ysteri er et lite økologisk håndverksysteri på gården Jelan i Rennebu kommune.
Søstrene Ragnhild og Turid Nordbø flyttet hjem til barndomshjemmet/gården og bygde ysteriet sommeren 2014.
Kvalitet i alle ledd er viktig for søstrene, som har tatt med seg en del ny kunnskap til gården etter studier/kurs ved Ås og erfaring fra andre gårdsysteri i Norge. I våres gav Ragnhild ut en bok Håndverksysting sammen med Maria Ballhaus.
Kyrene tilbringer sommeren på smakfulle beitemarker i selskap med geit og sau, dette setter en unik smak på melken og igjen på osten. De produserer ost på fersk og upasteurisert melk fra egne dyr, både kyr og geiter. De yster ca 2 tonn ost i året. Vår smaking av 2 av ostene deres gav følgende resultater.
15060 Askeladd - modna økologisk kremost kumelk 150gr, upasteurisert
Fin skorpe med aske delvis dekket av hvit muggsopp. Bløt i ytterkant mot skorpen og krittaktig kjerne.
Lette blomstertoner med markert søtlig duft i retning av honning.
Fin myk munnfølelse, kremet når den bløte ytterkant blandes med den litt fastere kjernen.
Mild men samtidig sammensatt smak, toner av nyslått gress og en aning sødme i fin balanse med salt.
15038 Råblå - upasteurisert økologisk kumelk
Lys gyllen ostemasse med vakker marmorering av blåmugg.
Heftig duft av rå melk, modent høy, alger, syrlige toner – kompleks men behagelig!
Munnfølelsen er kremet med tydelige krystaller nesten i retning av lett grynet.
Smaken har et søtlig anslag med gode muggtoner, friskhet og salt. Integrerte smaker som med tanke på duften er mildere en man kunne ventet seg. Smaker lenge.
Grindal deltar i Oste VM med begge disse ostene samt Myrull. Dere treffer jentene fra Grindal i Bergen under Oste VM - blant annet på Colonialen Fetevare lørdag 3. november
Skrevet av Hans Petter Uleberg
Dra til Bergen!
Oste VM i Bergen er like rundt hjørnet og Matcompaniet er stolt samarbeidspartner for World Cheese Award. Dette sammen med at mange av våre dyktige leverandører; norske og utenlandske, har meldt på sine oster gjør at vi ser fram mot den første helgen i november med stor spenning. De av våre kunder som er en smule interessert i ost bør kjenne sin besøkelsesetid og bestille tur til Bergen umiddelbart.
Hovedarrangementet går av stabelen fredag 2. november med bedømming av oster og premieutdeling i selveste Grieghallen. Les mer om, og kjøp billetter til både dette og andre offisielle arrangementer på ostevm.no eller følg lenkene på facebook siden:
https://www.facebook.com/events/2159224987666352/
Matcompaniet vil både være representert som dommere og til stede i forbindelse med en rekke arrangementer i samarbeid med Colonialens butikker og restauranter. De fleste av våre Norske osteprodusenter er i Bergen, og dere kan treffe en god del av dem på demoer - vi nevner i fleng:
Undredal (Colonialen Paradis torsdag), Voll Ysteri & Rueslåtten (Colonialen Paradis lørdag), Orkladal (Møllendal Fetevare lørdag) samt Grindal (Colonialen Fetevare lørdag).
Oste VM er jo selvsagt internasjonalt, og vi lar også flere av våre utenlandske produsenter sette sitt preg på Bergen:
Torsdag 1. november er Billy Kevan fra Colston Bassett til stede med en hel deilig Stilton hos Colonialen Fetevare. Sammen med Clara Melluish og Jason Hinds fra Neals Yard Dairy vil de sørge for at det beste av Britisk ost blir å få smakt.
Samme sted er arena for åpning og smaking fra et hjul med Parmegiano Reggiano dagen etter. Giulia Malavasi og Lorenzo Tammassia åpnet et hjul av den prisbeløne parmesanprodusenten Gonfo kl 12.00 på fredag. Dere vil også finne Arrigoni med sin Super Gold Gorgonzola Dolce samme sted.
På lørdagen treffer dere Tommy fra Almnes Bruk på Colonialen Fetevare. Her får dere smake Sveriges ubestridte beste oster.
Ellers vil en rekke andre produsenter være til stede i Colonialens ulike butikker. Dere vil finne både Røyland Gård og Trine på Gården i butikkene hver dag.
Lørdag arrangerer Colonialen en Speakers corner med tema ost i Matbaren. Vi anbefaler som er i Bergen denne helgen å følge med på https://colonialen.no/aktuelt/ der det nå fortløpende legges ut aktivitetsinfo.
Ellers vil Colonialen Litteraturhuset og Colonialen Matbaren (ved den nye restauranten 44) være våre samlingspunkt disse dagene.
Skulle dere ha noen spørsmål er det bare å kontakte enten Egil eller Hans Petter for mer detaljer.
WE LOVE CHEESE
Skrevet av Egil Ween
Haupt Lakrits lanserer i disse dagen EGO-forpakningen som er perfekt for dem som vil kjøpe god lakris til seg selv.
Emballasjen er forenklet og dermed også rimeligere enn aluminiumsboksene som brukes i gaveforpakningene.
Et flott og stiltrent design - her er hele serien:
I den forbindelse lanseres det 4 nyheter i tillegg til gamle slagere:
Varenr 33036 HALLON - salt lakrits med hvit sjokolade og bringebær
Varenr 33039 RUBY - salt lakrits med rosa sjokolade og pistasjnøtter
Varenr 33038 DULCE - lakrits med dulce de leche sjokolade, rosmarin og havssalt
Varenr 33042 #HAUPTLAB001 - salt lakrits med mørk sjokolade, kaldpresset rapsolja og ristede rapsfrø - I samarbeid med Gunnarshögs Gård.
Det kan også nevnes at DULCE er en homage til Daniel Berlin. Den er nemlig basert på hans signaturdessert. De som ikke kjenner Daniel Berlin kan jo lese Anders Husa sin artikkel (som også omhandler denne desserten) her:
https://andershusa.com/daniel-berlin-krog-restaurant-skane-tranas-scania-sweden-local-seasonal-michelin-star
Limited Editions og Julevarer
Vi lanserer også God Helg og God Jul samt Høst i disse dager.
Dette er som kjent Ltd Editions så vær gjerne raskt ute med å sikre dere godsakene til høsten og julen:
Varenr 33014 Høst 165gr - Ltd Edition
Varenr 33015 God Helg 165gr - Ltd Edition
Varenr 33011 God Jul 165gr - Ltd Edition
Disse kommer kun i Gaveforpakningen og ikke som en del av ego serien.
PS: Det kommer ikke julekalender fra Haupt i år men det kommer en ny «Signature Box» i slutten av oktober, mer info kommer.
Her er lenke til dagens utvalg av Ego-forpakning og Gaveforpakning:
https://www.matcompaniet.no/prodliste.php?kat=3401
Skrevet av Egil Ween
Matcompaniet har hatt en årlig vekst de siste årene på rundt 15% årlig. Dette har ført til at vi har møtt noen ekstra utfordringer med å få tidskabalen til å gå opp. Vi har som uttalt mål at høy servicegrad skal være noe som assosieres med Matcompaniet. For fortsatt å kunne flagge dette målet og møte våre kunder på beste mulige vis har vi nå styrket staben betraktelig i år.
Amandeep Singh Khera (47)
Aman var første mann som ble ansatt og skal i utgangspunktet være en av de som sørger for at ordrene pakkes og havner på rett bil; enten det er våre egne eller eksterne transportører. Sammen med Martin skal Aman også sørge for at hyllene fylles opp med de rette varene og at lageret er ryddig og presentabelt til enhver tid.
Aman har bakgrunn fra blant annet IKEA der han hadde ansvar for reklamasjoner. Han har også drevet egen restaurant vet at mer om «service» enn hvordan det staves.
Amir Hamidiasl (37)
Amir skal først og fremst sørge for at vi til en hver tid har det vi trenger fort at kundene skal være fornøyde. Han legger bstillinger på alt fra ost og kjeks til mel og tomatbokser. I tillegg er Amir også en av dem du møter når du ringer oss og skal bestille varer. Han sørger også for at ordren registres og blir punchet.
Amir har erfaring og utdanning innenfor logistikk og har drevet sitt eget importselskap. Han har også jobbet med salg og markedsføring av finefood og ikke minst ost. Maja Thomson Benkestok Bernhoft Brænde (35)
Maja skal i første omgang forsterke laget vårt ut året. Hun vil blant annet sørge for at alle Summerbird kundene har bugnende sjokoladehyller fram mot jul. Selvfølgelig vil hun også bistå med å sørge for at alle de øvrige godsakene våre synes i butikkhyller og brukes på restauranter.
Maja har jobbet mye med Summerbird som deres første butikksjef på utsalget i Steen og Strøm. Sammen med dette har hun bred erfaring fra hotelldrift.
Petter Sundet (28)
Er vår nye mann i markedet. Sammen med Hans Petter skal han sørge for at kundene får vite alt de trenger for å sette våre produkter på menyen og i hyllene. Han vil ha sin base på Tveita, men like viktig er det at han er «på veien» for at behovene der ute møtes.
Petter har bred erfaring fra butikker og salg av gode råvarer. Han er også den første i vår stab som har papirer på at han vet litt om det vi driver med i form av en Master i matkultur og kommunikasjon fra University of Gastronomic Science i Bra i Italia.
Med dette flotte teamet føler vi oss godt rustet for nok en intens høst og videre inn mot de utfordringene som venter oss i tida som ligger foran. Vi benytter også anledningen til å takke Yngve Tingstad for ei flott tid sammen i den gode smaks tjeneste.
Selv om han forsvinner ut av lønningslistene vil vi fortsatt ha mye med han og gjøre som yster på ysteriet Thorbjørnrud Hotell.
Du skal ikke se bort fra at han plutselig er å treffe på en smaking eller et osteevent nær deg.
Skrevet av Hans Petter Uleberg
Vi lanserer i disse dager noen spennende nyheter fra Summerbird. Den nye serien med rustikke barer (Pyntede barer) ser ikke bare gode ut men smaker himmelsk. Her er nyhetene med varenr:
34272 Amber Croquant 100gr bar - Amber sjokolade med krokan fra Piemonte hasselnøtter
34273 Piemonte 100gr bar - melkesjokolade drysset med lettristede Piemonte hasselnøtter
34274 Valencia 100gr bar - 71% drysset med karamelliserte spanske mandler
34275 Arriba RAW 100gr bar - 80% sjokolade arriba nacional
Under presenterer vi Summerbirds egen beskrivelse av både de rene barer og de rustikke barer (nyhetene). Nederst vil dere også finne noen kjekke oppskrifter basert på de rene barene.
CHOKOLADENS SJÆL
Idéen om vores udvalg af rene barer blev født af et ønske om at afæske chokoldens inderste væsen og dykke ned i håndværk og traditioner. Vi vil skabe et rum og bogstaveligt talt fylde det med fordybelse og glæde. At råvaren er ren økologi, er altafgørende for kvaliteten af det færdige produkt. At bønnerne bliver valset tålmodigt på stenvalse, vidner om respekt for bønnens ædlere egenskaber. Og at produktionen er håndarbejde giver os plads til at vælge og vrage, snuse, knase og lade ufornuften råde. Ægte chokolade har puls og skærper sanserne.
TILBAGE TIL SUBSTANSEN
Vores gastronomiske serie af “Rustikke barer” går linen ud med ristede hasselnødder fra Piemonte, mandler fra Valencia og letristede knuste Arriba kakaobønner.
WHITE
Raffineret hvid chokolade med en intens smag af frisk mælk og vanilje. White er ikke kun formidabel som spisechokolade, men i den grad også perfekt til brug i det søde køkken. Denne chokolade har vundet sølv i ”European Chocolate Awards”.LIQUORICE
En kompleks og frisk, hvid chokolade med en nuanceret og harmonisk smag af rå lakrids og vanilje. Med denne chokolade forstår man øjeblikkeligt den guddommelige og magiske kombination imellem hvid chokolade og lakrids. Liquorice har vundet sølv i ”Scandinavian Chocolate Awards”.
AMBER
En karamelliseret hvid chokolade, der med sine søde, let bitre og cremede toner henleder tankerne på den klassiske franske dessert creme brulé. Chokoladens komplekse og mangfoldige smag gør den velegnet både som ren spisechokolade,
til desserter og bagværk. Amber har vundet op til flere guldmedaljer i “European Chocolate Awards”.
MILK
Den ultimative gastronomiske mælkechokolade med fine noter af frugt, karamel, vanilje og frisk mælk. En mælkechokolade der åbner en helt ny verden af smagsnuancer og kompleksitet.
PERU 61 %
En balanceret, harmonisk og kompleks mørk chokolade på kakaobønnerne Criollo og Arriba Nacional. Smagsprofilen er let ristet, krydret og med frugtige noter, som henleder tankerne på det dybe og eksotiske muscovadosukker. Chokoladen egner sig ikke blot som spisechokolade, men er også velegnet som overtræk til fyldte chokolader, ganacher og is.
Denne chokolade indeholder ikke mælk.
GUAYAS 71 %
En rig og frugtig mørk chokolade, med noter af solmodne hindbær på kakaobønnen Arriba Nacional. Udover at være en fremragende spisechokolade gør den høje kakaoprocent den usædvanlig god til bagværk og chokolademousser.
Denne chokolade indeholder ikke mælk.Handcrafted bars
AMBER CROQUANT
Vores prisvindende Amber chokolade, drysset rundhåndet med krokant af Piemonte hasselnødder. Resultatet er en sprød, cremet og mangfoldig chokoladebar, der henleder tankerne på den klassiske og raffinerede franske dessert Creme brulé - den perfekte ledsager til en velbrygget kop kaffe.
PIEMONTE
Den ultimative gastronomiske mælkechokolade med fine noter af frugt, karamel, vanilje og frisk mælk. En mælkechokolade der åbner en helt ny verden af smagsnuancer og kompleksitet. Her og på klassisk vis drysset rundhåndet med letristede Piemonte hasselnødder. En unik oplevelse til alle, som sætter pris på en harmonisk mælkechokolade fyldt med konsistens og karisma.
VALENCIA
En rig og frugtig mørk chokolade på kakaobønnen Arriba Nacional, parfumeret med den raffinerede orangeblomst og drysset med karamelliserede spanske mandler. En chokolade der er rig på stor smag, tekstur og balance.
ARRIBA - RAW
En markant, kraftig og organisk chokolade, der har puls, skærper sanserne og som henleder tankerne på “Gudernes føde” kakaofrugten. Det ypperste fra regnskovens skattekammer.
Her følger som lovet en rekke kjekke oppskrifter fra Summerbird:
Chokolademousse “GUAYAS”
Dessert til 4 personer
200 g mørk Summerbird chokolade, GUAYAS 71%
1 dl æggeblommer (5-6 æggeblommer)
40 g sukker
2 dl æggehvider (ca. 6 æggehvider)
1 knsp. salt
4 dl piskefløde
10 g kakaonibs
30 g tørrede tranebær, skåret i mindre stykker
1. Hak chokoladen fint, og smelt den stille og roligt over vandbad i en skål, der helst ikke må røre bunden af gryden. Tag fra varmen, når chokoladen er smeltet.
2. Pisk imens æggeblommer og sukker lyst og luftigt til sukkeret er opløst, eller som man siger, er blevet til en ”æggesnaps”.
3. Pisk æggehvider og salt, til hviderne er faste og skummende.
4. Pisk fløden let stiv.
5. Moussen samles: Vend hurtigt æggesnapsen i den smeltede lune chokolade med en dejskraber, til den er samlet.
6. Vend de piskede æggehvider i lidt efter lidt, til det er en homogen masse.
7. Vend forsigtigt den letpiskede fløde i samt kakaonibs og tørrede tranebær.
8. På køl: Kom moussen i portionsskåle, og sæt dem på køl til moussen har sat sig, ca. 4 timer. Gudernes drik af Peru 61 %, kanel & vanilje
Varm chokolade til 6 personer
1 stang vanilje
1 tsk. smør
1 tsk. kakaopulver
4 cm kanelstang
1 lille stump chili
1 ltr. sødmælk
1 spsk. rørsukker
200 g mørk Summerbird chokolade, PERU 61%
Lidt flødeskum
1. Flæk vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud. Fordel vaniljekornene i en smule af rørsukkeret med den flade side af en kniv.
2. Kom smørret i en tykbundet gryde, og lad det bruse op. Sauter vaniljekorn, vaniljestang, kakaopulver, kanelstang og chili ganske kort heri.
3. Tilsæt mælk, hakket chokolade og rørsukker, og bring det langsomt tæt på kogepunktet under omrøring, til chokoladen er smeltet. Mælken må ikke koge!
4. Tag gryden af varmen, og lad chokoladen trække med krydderierne yderligere 5 min.
5. Sigt chokoladen over i en ren gryde, varm op, og server straks. Pynt med flødeskum.Tiramisu, amber & hasselnødder
Dessert til 6 personer
1 stang vanilje
5 æggeblommer
75 g flormelis
400 g mascarpone
3 1/2 dl piskefløde
1 økologisk citron, revet skal
150 g + 50 g Summerbird chokolade Amber (karamelliseret hvid chokolade)
6 dl espressokaffe
4 spsk. Amaretto (mandellikør)
30 stk. ladyfingers
100 g ristede hasselnødder
kakaopulver
1. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud.
2. Pisk æggeblommer, flormelis og vaniljekorn hvidt og luftigt.
3. Bland mascarpone, piskefløde og citronskal, og pisk det stift.
4. Vend forsigtigt fløde/mascarponecremen ned i æggemassen med en dejskraber, og pisk til en let creme.
5. Hak 150 g Amber chokolade groft, og vend sammen med mascarponecremen.
6. Bland espressokaffe og Amaretto, og dyp ladyfingers lynhurtigt i kaffelagen; de skal blot suge lidt og ikke gennemvædes.
7. Byg op: Læg ladyfingers på et aflangt fad. Fordel halvdelen af cremen henover, derefter et nyt lag ladyfingers, og top med resten af cremen.
8. På køl: Lad desserten stå på køl i mindst 4 timer - eller endnu bedre natten over.
9. Servering: Hak hasselnødderne groft, og drys henover desserten. Riv 50 g Amber chokolade ud over, og sigt lidt kakaopulver øverst. Gianduja trøffel
Konfekt
200 g Summerbird mælkechokolade, MILK 49%
150 g Summerbird nougat
100 g ristede hasselnødder
50 g tranebær
1 lille drys salt
1. Skær mælkechokolade og nougat i mindre stykker, kom det i en passende skål, og smelt langsomt over vandbad - helst uden at skålen rører bunden af gryden. Rør undervejs.
2. Hak imens de ristede hasselnødder groft.
3. Tag skålen af varmen, når nougat og chokolade er smeltet sammen.
4. Kom de hakkede hasselnødder, tranebær og et drys salt i massen, og rør det grundigt sammen.
5. På køl: Kom massen i en passende lufttæt beholder, og stil den på køl i 4 timer.
6. Vend den hærdede masse ud på et skærebræt, temperer en smule og skær i de ønskede stykker. Opbevar konfekten på køl.
Karameller af hvid chokolade, citron & lakrids
Konfekt
200 g hvid Summerbird chokolade, WHITE
200 g glukose
1 økologisk citron, revet skal
1 knsp. groft salt
1 tsk. lakridspulver, eller mere efter smag og behag
1. Hak den hvide chokolade fint, og stil til side.
2. Lun glukosen i en gryde med fintrevet citronskal samt salt.
3. Drys lakridspulver i den lune glukose lidt efter lidt under kraftig omrøring med et piskeris. Pisk igennem, således at lakridsen ikke klumper i glukosen.
4. Lun glukosen igen, og rør den hvide chokolade i lidt efter lidt med en dejskraber til en homogen masse.
5. På køl: Kom massen i en passende form, foret med bagepapir. Sæt på køl, og lad hærde i 6 timer - gerne natten over.
6. Vend massen ud på et skærebræt, og skær den i passende stykker. Server.
Tips: Hvis man har lyst til en endnu kraftigere lakridskaramel, kan man vende karamel-ternene i lakridspulver.
HVID CHOKOLADE PANNA COTTA MED RØDGRØD & MYNTE
Dessert til 6 personer
Hvid chokolade Panna Cotta
150 g hvid Summerbird chokolade, WHITE
2,5 dl piskefløde
3 dl sødmælk
30 g rørsukker
1 stang vanilje
3 1/2 blade husblas
1 økologisk citron, skallen herfra
1. Hak chokoladen meget fint og stil til side.
2 . Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og knus kornene ud i en smule af sukkeret, således kornene bliver løsnet fra hinanden.
3. Varm fløde, mælk, sukker, vaniljesukker og vaniljestang op, til lige under kogepunktet og træk fra varmen.
4. Læg husblas i blød i koldt vand.
5. Fjern vaniljestangen fra den varme væske og tilsæt lidt efter lidt, den hakkede hvide chokolade under omrøring med et piskeris indtil det er smeltet. Tilsæt tilslut den revne citronskal.
6. Pres vandet fra husblassen og rør den ud i væsken.
7. Fordel blandingen i 6 skåle og sæt på køl. Lad Panna Cottaen sætte sig i min. 6 timer.
Rødgrød
150 g jordbær
100 g hindbær
1/2 dl god ribssaft
50 g rørsukker
1 stang vanilje
kartoffelmel
1 økologisk citron, saften herfra
1. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og knus kornene ud i en smule af sukkeret, således kornene bliver løsnet fra hinanden.
2. Kog ribssaft, rørsukker, vaniljerørsukkeret og vaniljestangen op. Kom jordbær heri og kog dem igennem et par minutter til de er næsten møre, tilsæt herefter hindbær og kog yderligere 1/2 minut.
3. Rør kartoffelmel ud i lidt vand. Træk gryden væk fra varmen og tilsæt kartoffelmelet lidt ad gangen under omrøring til grøden får den ønskede konsistens. Når grøden er blevet tilsat kartoffelmelet må den ikke koge igen, da den så bliver ”lang” og får en lidt klisteret konsistens. Husk på, at grøden bliver tykkere, når den er afkølet.
4. Smag grøden til med lidt citronsaft og evt. en smule sukker. Fjern vaniljestangen og køl grøden ned.
Andet
Friske jordbær, skåret i kvarte
Friske hindbær
Frisk mynte
Servering
Tag Panna Cotta ud fra køl 5 min. før servering. Vend hindbær samt kvarte jordbær i rødgrøden. Kom afslutningsvis en passende mængde rødgrød på toppen af Panna Cottaen og pynt med frisk mynte.
Oppskrifter: Summerbird
Skrevet av Egil Ween
«Salt’n vinager chips»
Gårdens chipsmester Bertil har sammen med resten av folket på gården lenge drømt om å skape en god chips med frisk smak av eddik. Eddiksmak kan man kjøpe kunstig på boks. Dette harmonerte dårlig med Larssons filosofi om unikt, rent og ekte. Etter mange forsøk har de selv utviklet smakstilsetingen som brukes på nykommeren. Eddiksmaken kommer fra 3 ulike eddiker: en epleeddik, en sherryeddik og en eplecidereddik. Den tørkede eddiken kompletteres med tørket eple, løk og havsalt.
Endelig en syrlig chips!
«Salt’n vinager chips» er min guilty pleasure. Jeg har ikke tall på de posene som har blitt med hjem fra UK når øyriket i vest har vært besøkt. Nå slipper jeg endelig å dra over Nordsjøen etter chips. Våre venner hos Larssons, Sveriges minste chipseri, har konkludert med at deres egen drøm fra 2012 om en chips med smak av eddik omsider er på plass. Personlig kan jeg bli salig av mindre.
Hans Petter Uleberg
Foreløpig er 125grams ankommet lager - mens 45grams vil dukke opp om ikke så lenge:
35045 Larssons Eplecider & Løk Potatischips 125grams LARSVIKEN Nyhet
35046 Larssons Eplecider & Løk Potatischips 45grams LARSVIKEN Nyhet
Skrevet av Egil Ween
Matcompaniet er leverandør av norske og utenlandske produkter i Premium segmentet. Vårt ostesortiment er kanskje landets beste og mest varierte både med tanke på kvalitet og opphav. Spekematen kommer fra topp-produsenter i Italia, Spania og Norge.
I tillegg fyller vi butikkhyller med mat og drikke fra anerkjente norske og utenlandske leverandører. Dette har tydeligvis truffet god i markedet og bidratt til en fantastisk vekst de siste årene. Lite tyder på at dette vil avta og vi må derfor snarest styrke staben med en
Selgende matformidler
Etter mange år der de fleste har gjort det meste, ønsker vi å spisse organisasjonen med en stilling inn mot kundeoppfølging og feltarbeid & salg. Den som ansettes må ha bransjeerfaring fra restaurant, delikatessebutikk eller fra andre importører / grossister innen vårt segment.
Stillingen er lagt til vår Osloavdeling og vil dekke markedet fra Sør-Østlandet til Nord Norge. Den som ansettes skal både følge opp eksisterende kunder og sørge for at nye kommer til. Mersalg og tett oppfølging vil være sentrale oppgaver. Selv om hovedbasen vil være i og rundt Oslo må det påregnes reising til våre største utenbys kunder i tillegg.
Vi ønsker oss en medarbeider med god kunnskap om de varegruppene vi har sortimentet slik at detaljkunnskapen raskt faller på plass. Du må ha stor sans for kvalitet, og kunne formidle de gode historiene og matglede.
I tillegg til egenskapene over bør du ha gode språkferdigheter samt beherske standard PC verktøy og ha sertifikat for bil.
Dersom du er en entusiastisk, utadvendt og kunnskapsrik person med stor appetitt på å formilde ekte matglede ønsker vi å ta en prat med deg så snart som mulig.
Send CV og referanser til [email protected]
Søknadsfristen er 23. juli
Skrevet av Egil Ween
En rendyrket personlighet er viktig for å bli lagt merke til. At drikkevarene fra Ask Brygghus har sin egen stil og karakter er det ingen tvil om. Når de nå har brygget seg fram til den foreløpig siste tilveksten i familien har den passende nok fått navnet: It
Som så mye annet fra Ask gjengen er navnet både produktinformasjon og ordspill med et glimt i øyet. It er forkortelse for Indian Tonic, men samtidig også et signal om at innholdet i den butte grønne flasken definitivt har en høy It-faktor. Ask Brygghus’ tonic er laget på naturens beste råvarer. Igjen snakker vi bryggerihåndverk av første klasse.
Dag etter dag og natt etter natt har bryggerne stått på for å komme fram til det som nå ender på It-flaskene. Utviklingen har tatt 6 måneder og 100-vis av varianter har blitt prøvesmakt og forkastet. Den sentrale ingrediensen i tonic er kinin. Her koker Ask selv ned Kina barken (Cinchoa) for å få fram virkestoffet kinin. En perfekt tonic har en hårfin balanse mellom bittert, surt og søtt. Drikken skal også gi en «tørr» munnfølelse slik vi kjenner det fra viner. Når kininen er blandet med vann justeres smaksprofilen videre med urter, ferskpresset bitter appelsin, økologisk rørsukker og sitronsyre (C-vitamin / askorbinsyre). Alt er selvfølgelig økologisk.
It er den første økologiske Indian tonic produsert og sertifisert i Europa. Skal du finne andre øko-tonic så vet jeg bare om en som produseres i Australia. Det er med andre ord ingen tvil om at vi her snakker om en premium Indian Tonic. Med både bærekraftperspektivet og smaken på plass er det ingen grunn til at du ikke skal la deg forføre neste gang du har lyst på en GT. Om du ønsker noe annet en tradisjonell GT anbefaler jeg det å prøve noen av mine sidekicks på klassikeren Gin Tonic.
Mine favoritter av gin sammen med Tonic er Hendricks, Harahorn og Bareksten Botanical Gin. Bruk gjerne din egen favoritt gin, men ta deg også bryet med å smake på mine 2 norske ginfavoritter.Gin & It med agurk
4 cl god Gin
1 flaske med It – Indian tonic fra Ask Brygghus
6 store isbiter
9 tykke slangeagurk skiver fra Hanasand
Ha 3 isbiter, gin og 6 agurkskiver i en shaker og rist godt slik at du får ut agurkjuicen og blandet den med gin-en.
Fyll et highball glass (300-350 ml) med tre store isbiter og tre agurkskiver. Sil over væsken i shakeren og topp med It til den øverste isbiten er dekket.
Gin & It med hylleblomst
4 cl god Gin
1 flaske med It – Indian tonic fra Ask Brygghus
2 cl konsentrert Hylleblomstsaft fra Trine på Gården
1 ss (15 ml) friskpresset lime
3 store isbiter
Fyll et highball glass (3-350 ml) med gin, limejuice og hylleblomstsaft og bland godt med en barskje. Ha i isbitene og fyll opp med It. Pynt eventuelt med frisk hylleblomst når de er i sesong.
Gin & It med blåbær og rosa grapefrukt
4 cl god Gin
1 flaske med It – Indian tonic fra Ask Brygghus
8 frysetørrede blåbær fra Fresh As + 6 til garnering
1 stripe skall fra rosa grapefrukt
isbiter
Skrell en tynn stripe med skall fra en rosa grapefrukt med en potetskreller.
Ha grapefruktskallet og 8 frysetørrede blåbær i bunnen av et highballglass. Mos det med en molder.
Tilsett gin. Rør rundt og fyll glasset 3/4 fullt med isbiter.
Ha i 6 nye hele frysetørrede blåbær og fyll opp med It.
Gin & It on fire
4 cl god Gin
1 flaske med It – Indian tonic fra Ask Brygghus
1 fersk birdeye – chili – thai chili
1 lime
Isbiter
Snitt den lille chilien på langs fra stilken og ut i spissen, sørg for at den holder i hop. Knus chilien med en molder. Del en kvart lime i to, press juicen over chilien og ha restene av limen i glasset. Tilsett gin, ha i is til glasset er 3/4 fullt og fyll opp med It fra Ask brygghus. Rør rundt.
Denne kan du også lages i alkoholfri utgave som en «It-onfire». Med eller uten gin er dette er drink som går godt sammen en pizza-piccante – gjerne toppet med Slegge salami fra Ask gård.
Gin & It med granateple og appelsin
4 cl god Gin
1 flaske med It – Indian tonic fra Ask Brygghus
1 ss friske granateplekjerne fra surt granateple (det er de med rødest skall)
1 sukkerbit
1 remse appelsinskall
1 ss (15 ml) friskpresset appelsinjuice – gjerne Fruitlab
Ha granateplekjernen og appelsinskallet i et highballglass. Mold dem sammen. Tilsett gin og appelsinjuice. Fyll glasset 3/4 fullt med isbiter topp med It og rør rundt.
Om du tilhører de få som ikke liker gin har jeg følgende forslag basert på vodka og som er en veldig frisk sommerdrink
Vodka & It på syre
4 cl god vodka
2 cl limoncello
4 cl friskpresset sitronsaft
2 cl sukkerlake (50/50 vann og sukker)
8 blader basilikum
1 flaske med It – Indian tonic fra Ask Brygghus
Basilikum til pynt; enten finsnittete basilikumblader eller aller helst en klype med småbladet basilikum.
Is biter
Fyll en shaker med isbiter og tilsett vodka, limoncello, sitronsaft, sukkerlake og basilikum bladene.
Rist godt, sil det over i et nytt glass fylt med isbiter. Fyll opp med It og pynt med snittet eller småbladet basilikum
Skrevet av Hans Petter Uleberg
For noen uker siden boblet våren over i telefonen. Eva fra Litlestøl hadde akkurat fått inn de første kassene med ramsløk plukket på Hindal Gård. Vi hadde en god prat om hva hun skulle bruke sammen med ramsløken i pestoen hun ønsket å lage.
Etter litt fram og tilbake endte Eva opp med en oppskrift med cashewnøtter og grana padano sammen med en blend av solsikkeolje og X-tra virgin olivenolje.
Nå kan vi tilby årets første ladning med konsentrert smak av nordens hvitløk og vill natur.
Pestoen er selvfølgelig god som den er på en skive grillet landbrød samtidig som den er perfekt tilbehør til spekemat og grillet kjøtt og fisk. Prøv den også sammen med bøffelmozarella og tomater fra Hanansand.
Vare 43111 Ramsløkpesto Litlestøl 110ml
Skrevet av Hans Petter Uleberg
Lykken er rett rundt hjørnet
- tomatene fra Hanasand er like rundt hjørnet
Jeg kunne ikke annet enn rope et høyt og rungende HURRA da Stig Jacob ringte meg og fortalte at tomatsesongen var like rundt hjørnet. Dette er noe av det som har holdt meg i gang gjennom den mest traurige vinter’n i manns minn. Stig var happy med hvordan plantene utvikler seg og at alt annet er på plass for nok en sesong med smaksrike tomater fra Rennesøy.
Årets utvalg er noe justert i f t fjoråret; gul cherry og Sweet Green er tatt ut av sortimentet. Når bonden mener at et produkt ikke holder mål har bonden talt J Det unike med tomatene fra Hanasand er at de kommer ferdig modnet rett fra busken. Det som plukkes på formiddagene en dag kan nytes på en tallerken nær deg dagen etter.
Alle som setter pris på tomater vet at en tomat som har fått modne på planten smaker veldig mye bedre enn tomater som er modnet i kasser under transport og modning på lager. En annen viktig faktor for den rike og unike smaken på Hanasandtomatene er seleksjonen av plantemateriale. Ved selv å drive fram plantene har folkene på Hanasand stålkontroll med sluttresultatet.
Det Stig Jakob og folkene i Gartneriet høster på tirsdag leveres i Oslo dagen etter. På denne måten bevares tomatenes unike smak og egenart. De som selv har forsøkt seg hobbygartnere og selv dyrket tomater vet hva vi snakker om. Her er det bare å ta kontakt for levering slik at folket igjen kan oppleve tomatens fortreffelighet – gjerne i kombinasjon med Mozzarella di Buffala fra Guffanti, Burrata eller Mozzarella fra Osteverkstedet og en av våre gode olivenoljer. Min personlige favoritt i så måte er den sicilianske oljen Pianogrillo som smaker av friske grønne tomater.
Bestillingsrutinene for 2018 er som følger:
· Alle bestillinger sendes innen mandager kl 10:00
· Varene vil bli levert påfølgende onsdag (noe lenger tid for kunder der vi må benytte ekstern transport)
· Dersom noen ønsker fast levering avtales det direkte med din kontakt i Matcompaniet.
Oppstart er uke 18, så det vil si første bestilling innen mandag 30. april, og deretter ukentlig.
Her er årets utvalg:
43009 Plomme tomat klase/løs – kilopris - 5kg eske
En smaksrik og kjøttfull plommetomat. Velegnet til f eks tomatcomcassé eller i salater. Plommetomat er sammen med Coeur de Beuf den tomatsorten som egner seg best til varme sauser, supper og pizzatopping.
43016 Tomat klase standard – kilopris - 5kg eske
Fast og fint fruktkjøtt med grønne detaljer. Velegnet i salater og ikke minst rett på nybakt brød med en klatt majones, salt og pepper.
43010 Aurea bifftomat – kilopris - 5kg eske
Aurea er en Foredling av den franske Coeur de Beuf tomaten. De har en litt stutt-tjukk pære fasong med tykt skall og ujevn overflate. En estetisk nytelse i sin opprinnelige fasong. Velegnet i varme retter. Prøv å grille tjukke skiver penslet med god olivenolje og server med nyrevet parmesan. Funker også meget bra til Gazpacho og kjørt i juicer som base til Bloody Mary.
43017 Cherry klase – kilopris - 3 kg eske
For mange har dette vært en a-ha opplevelse når det gjelder hvor godt tomater kan smake. På Rennesøy vokser disse bokstavelig talt i store lange klaser og er blant de første som modnes. Det er en veldig god cherrytomat, lett syrlig smak med en god balansert sødme. Fyll opp snacksålen og sett dem rett på bordet eller legg en klase rett på grillen og server det som tilbehør til resten av grillmaten.
43029 Cherry (løs plukk) – kilopris - 5 kg eske
En gjenganger blant tomatelskere. Sprø og syrlige med fin sødme. Fin som snacks og i salater.
43030 Mix små tomater – kilopris - 5 kg eske
Et smaks- og fargerikt alternativ som er klar favoritt hos restauranter. Variasjonen i smak og fargespillet gjør dette til en unik miks for salater og andre tomatretter. 43056 Mix beger 250 gr - stkpris
Et fargerikt alternativ som anbefales for butikk. Det er kun mix små tomater som blir levert i beger i år.
43014 Perle – kilopris - 5 kg eske
Mindre enn cherrytomat. Små kjøttfulle og søte tomater med mye smak. Fruktkjøttet er fastere enn hos de andre små tomatslektningene. En av mine favoritter kuttet i båter og brukt topping på grillet landbrød sammen med sin gule «tvilling».
43014 Gul perle – kilopris - 5 kg eske
Har mange av de samme egenskapene som vanlig rød perletomat, men med gult skall.
43014 Nebula – kilopris - 5 kg eske
En type småtomat med presis og utpreget søtlig smak. God motstand til bittet med en sprø følelse. Perfekt i salatmiksen.
43014 Jordbær tomat – kilopris - 5 kg eske
Tross navnet er dette ingen aparte genmodifisert variant. Dette er en tomathybrid med form som et jordbær, men selvfølgelig ren og distinkt tomatsmak. Lett syrlig med distinkt søtsmak og forholdsvis mykt skall. Skal du lære ungene dine å elske tomater er dette en klare vinner i snackskålen. 43014 Sjokolade cherry – kilopris - 5 kg eske
Flott mørk farge som skapt for å mikses med røde og gule tomater i salater. Medium tykt skall og rik, søtlig smak.
43026 Seviocard (grilltomat) – kilopris - 5 kg eske
En kjøttfull og smaksrik tomat som tross navnet er like egnet til salater som til grilling og annen varmebehandling.
Øvrig frukt og grønt
Midt i Norges flotteste «tomat-jungel» dyrkes det også andre godsaker. Igjen er dette produkter som høstes ferdig modnet rett fra plantene. Prøv dem og du blir overbevist.
43031 Agurk - stkpris
Spenstige og smaksrike slangeagurker dyrket med kjærlighet og omsorg. Selges stykkvis
43058 Snack agurk – kilopris - 1 kg
En liten utgave av slangeagurken, smaksrik og en aning søtere enn den vanlige agurken. Selges i poser på minimum 1 kg.
Bloody Mary
Dette er uten tvil min favoritt drink. Når jeg får den perfekt laget nyter jeg hver dråpe og tenker på hvor sunt dette er. Ok, man får i seg litt sprit, men den store bonusen er at de øvrige ingrediensene er på den sunne delen av skalaen. Det som skiller virkelig en god Bloody Mary fra en dårlig en er kvaliteten på tomatjuicen. Har man tilgang på Hanasandtomater og en juicer / saftsentrifuge er det problemet løst!
Fersk tomatjuice med stangselleri
1 kg ferske Hanasandtomater – f.eks fra deres fargerike mikskasse
2 stenger stangselleri
Kutt tomatene i 2 og hiv dem i juiceren sammen med biter av stangselleri.
4 cl vodka
2 cl friskpresset juice fra Sicilanske sitroner
4-6 dråper rød tabasco avhengig av hvor sterk du vil ha den.
2 dråper cipotle tabsco for røyksmaken
10 dråper Worcestershire sauce
En klype mortet ristet trio noir pepper fra Herbaria
En klype flaksalt (maldon, artic salt eller annet flaksalt)
Ca 150 ml ferskpresset tomat juice med stangselleri (husk å røre rundt før du heller i juicen)
Ha alt i et stort glass med is og rør rundt.
Server med en kvast stangselleiri, gjerne skrellet og et lite spyd med f eks tre ulike sorter småtomat fra mikskassen og en Gordal oliven fra Losada uten sten.
Vil du tilføre litt protein og forsterke røykaromaen anbefaler jeg deg å knuse en skive sprøstekt Idsøe bacon så fint du klarer og røre den inn i drinken. Sim sala bim – lunsj i et glass!
Skrevet av Hans Petter Uleberg
For mange er fredagstaco et ritual der man har fôret hele familien med industriprodukter som i liten grad legger vekt på smak og autentiske produkter. Etter hvert som den første generasjonen, som er født og oppvokst med taco fredags ritualet, har blitt voksne ser vi en økende interesse for autentisk mexicansk mat. Folk blander sitt eget krydder, lager egne salsaer og sauser og benytter mer enn den rimeligste kjøttdeigen når det mexicanske kjøkken skal feires i heimen.
Vi håper å kunne bidra til en bedre taco-fiesta ved å introdusere fersk mais- og hvetetortilla fra «Como Mexico» i Stavanger. Grunnleggeren av Como Mexico heter Lety Rodriguez og kom til Norge fra Mexico i 2012. To av de viktigste tingene hun hadde med seg på flyttelasset var mormors tortillaoppskrift og sin egen tortillakjevle.
Som Mexicanere flest elsker hun ekte tortilla og fant fort ut at skulle hun ha det i Norge måtte hun bake lefsene selv. Hennes tortillas ble fort en snakkis i vennekretsen og det kom stadig milde forespørsler om hun kun lage noen ekstra. Sammen med sin mann Eirik Myklebust har hun gjort hobbyen sin til et levebrød og Como Mexico vil bidra til å revolusjonere fredagshyggen i de tusen hjem.
Matcompaniet vil få ukentlig leveranse av ferske hvete- og maistortilla fra Como Mexico. Disse vil kunne bli levert våre kunder i Oslo dagen etter de er bakt – utenbys kunder må legge til ekstern transporttid.
Hvete tortilla – varenr 32013
Fersk og saftig hvetetortilla basert på bestemors oppskrift. Passer til taco, burritos, wraps, quesadillas og fajitas. Kan også brukes som tynn pizzabunn.
6 lefser pr pakke (ca 300gr) – 30 pakker per kolli
Diameter 22 cm.
Varmes best ved å få en runde (ca 10 sek) på hver siden i en tørr og varm panne.
Leveres ferske med 30 dagers holdbarhet.
Mais tortilla – varenr 32014
Fersk og autentisk tortilla laget av mexicansk maismel. Passer perfekt om man skal lage en ekte meksikansk taco. Passer til taco, enchiladas, flautas, tostadas og nachos. Uten GMO
10 lefser pr pakke (ca 200gr) – 35 pakker per kolli
Diameter 14 cm
Varmes best ved å få en runde på hver siden i en tørr og varm panne.
Grunnet kort holdbarhet kan disse leveres fersk kun ved faste bestillinger. Ellers leveres de frosne.
Skrevet av Hans Petter Uleberg
Jeg vet at enkelte nordlendinger kaller oss søringer for pyser når vi klager over årets vinter og snømengden, men sjeldent har jeg lengtet mer etter bar bakke og pollenallergi enn i år. Jeg har ikke noe i mot å framstå som pingle når vinteren så til de grader tar overhånd som i år. Snø er noe man har «på hytta» og ikke i lavlandet på Østlandet. Det hjelper ikke å lukke øynene for kong vinters herjinger med oss – gjør man det går man lett på snørra i nærmeste snøfonn.
Snøen smelter i sitt eget tempo, så her må det andre triks til og vi har faktisk fått flere typer med fantastisk tryllepulver til lageret. Gjennom Ingrid Munch hos «Alt Godt» i Malmø har vi fått smaken av sommer fra «Fresh As» New Zealand. Sortimentet består av pulver, hele biter og skiver av frukt og bær. Solmoden frukt og bær hele året!
Frukt og bær høstes når smak og modning optimal. Etter frysetørring er vannet borte, fargen konsentrert og den gode smaken ytterligere forsterket. At alle næringsstoffene er intakte er en hyggelig bonus. Det er fantastisk opplevelse å spise sprø fruktbiter som minner om marengs på teksturen men smaker klokkerent og friskt. Pulveret er som skapt for å tilføre smak og farge til desserter og hovedretter. Uten å sammenligne med det forhatte snøfallet er et lite dryss med pulver perfekt på is, krem og frostinger til kaker.
Under hvert produkt finner du oppskrifter og tips om anvendelse.
HELE BÆR OG FRUKTER
Bringebær, hele 35 g – varenr 37007
Sprø hele frysetørrede bringebær
Ingredienser: Bringebær, 35 g
Tips: Spises rett fra posen, dypp dem i smeltet sjokolade eller knus dem lett og dryss over yoghurt og müsli. Vil du virkelig imponere kjøper du deg en pose med bringebær pulver sammen med de hele frysetørrede bærene og lager deg verdens beste panna cotta.Bringebær Panna Cotta
6 porsjoner
120 ml melk
1 ts gelatin pulver
60 g sukker
300 ml fløte
1 pakke Fresh As Bringebær Pulver
1 pakke Fresh As Bringebær hele til pynt
Hell melken I en kjele og tilsett gelatinpulveret. La kjelen stå ca 10 minutter slik gelatinen får svellet skikkelig.
Varm så forsiktig opp melken mens du rører til gelatinen er helt oppløst.
Tilsett sukker og fløte og gi det et oppkok, trekk av varmen ved første boble.
Avkjøl til romtemperatur og rør så inn bringebærpulveret.
Fordel pannacottaen i passende former og sett den kaldt.
Server med frysetørret bringebær på toppen av pannacottaen, friske bringebær og bringebær coulis.
Variasjon: Bytt ut bringebærpulveret med pasjonsfruktpulver Jordbær, skivet 22 g – varenr 37008
Tynne sprø kiver med frysetørrede jordbær
Innhold: Jordbær 22 g
Tips: Dypp de frysetørrede jordbærskivene i smeltet sjokolade og server som «dessert-snaks» Prøv gjerne å knuse et par skiver over din morgen yoghurt med granola.
Eton Mess
Denne desserten skal etter sigende ha sitt utspring fra kjøkkenet på den legendariske kostskolen Eton i grevskapet Windsor. Under den årlige cricketmatchen mellom Eton og Harrow var trykket på kjøkkenet var såpass stort at kjøkkensjefen måtte «slenge sammen» en dessert basert på sesongens jordbær. Med Fresh As sine frysetørrede jordbær kan du lage sommersmaken hele året.
1 porsjon jordbærmarengs brukket i biter (se oppskrift under jordbærpulver)
300 ml kremfløte
40 g melis
2 ss ekte vaniljesukker
1 pakke frysetørrede jordbær i skiver
Evt litt revet limeskall og mynte som pynt.
Pisk fløte, melis og vaniljesukker til en luftig krem – gjerne for hånd.
Legg krem og jorbærmarengs lagsvis i glass og topp med frystørrede jorbær i skiver. Riv over limeskall og server med en frisk mynte.
TIPS: På en varm sommerdag er det perfekt med et glass iskald Ging Kong fra Ask Brygghus ved siden av.
Mandarinbåter, hele 30 g – varenr 37009
Sprø mandarinbåter
Innhold: Mandarin, 30 g (95,4% mandarin og 4,6% sukker)
Tips: Prøv mandrinbåtene som et grovknust dryss på en smoothie eller på din favoritt is.
Mandarin Semifreddo
4 egg, skilt I eggehvite og plomme
250 g farin
60 g Fresh As Mandarinbåter (2 poser)
350 ml føte
2 ts friskpresset sitron
Pisk eggeploemmen og sukkeret til et tykk og kremet eggedosis.
Pisk eggehvitene stive til den former myke topper.
Pisk fløten til en luftig krem
Knus 3/4 av mandarinbåtene
Fold sammen eggedosis, de knuste mandarinbåtene, krem og sitronsaft. Til slutt vender du inn de piskede eggehvitene.
Ha blandingen i en brødform kledd med clingfilm og putt semifredoen i fryseren.
Ta ut av fryseren ca 5-10 minutter før servering og kutt den så i passe skiver. Server med hele frystørkede madarinbåter og gjerne litt hakkede usaltede pistagenøtter fra Pariani.
Ananas, biter 40 g – varenr 37010
Sprø hela frysetørkede ananasbiter
Ingredienser: Ananas, 40 g.
Tips: Dypp frukten i smeltet sjokolade og server som snacks eller bruk den i baking, smooties etc.Pineapple Millefeuilles
400g butterdeig
2 ss gyllen rom
3 dl fløte
2 ss sukker
30 g Fresh As ananas biter
1,5 dl melis
3 ss frisk ananas juice
Forvarm ovnen til 200 grader (over og undervarme)
Legg butterdeigplatene ved siden av hverandre og kvel dem ut til et rektangel.
Kutt dem i stykker på 6 x 10 cm – du trenger 12 stykker. Klipp gjerne til en mal med bakepapir så alle bitene blir like store.
Legg deigen med noen cm mellomrom på et bakebrett dekket med bakepapir.
Prikk deigen med gaffel.
Sett bakebrettet i et kjøleskap i ca 1time.
Når deigen er godt avkjølt steker du i ca 15 minutter til du får gylne butterdeigs flak.
Avkjøl i romtemperatur.
Pisk sukker og fløte stiv og rør inn rom. Vend inn lett knuste biter med frysetørret ananas.
Del 3 av butterdeigs bitene horisontalt med en skarp sagkniv.
Dekk et delt flak med krem, legg på toppen, dekk med krem og forsett til resten av deigbitene er benyttet. Rør melis og ananasjuice sammen og lag et kremmerhus av matpapir. Fyll det med blandingen og sprøyt tynne striper over bakverket. Gjør det samme med de resterende deigflakene (3+3+3)Plommer, skiver 30 g – varenr 37011
Sprø frysetørrede skiver med plommer.
Innhold: Plommer, 30 g
Plomme- og sjokoladebar med mandler og honning
100 gram med jappsjokolade
50 g smør
60 g Summerbird melkesjokolade
30 g frysetørkede plommer
50 g mandel og honningbar fra Almondelli (2 stk)
20 g hakkede karamelliserte pecannøtter fra Almondelli
120 g Peru 71% sjokolade fra Summerbird
Kutt smøret I terninger og ha det I en gryte og smelt det på svak varme (ca 40 grader) Finhakk japp sjokoladen og melkesjokoladen og smelt det i smøret.
Tilsett lett knuste frysetørrede plommer, hakket mandel og honningbar og hakkede pecannøtter.
Rør samme til en jevn røre og ha det i liten langpanne / form kledd med bakepapir. Avkjøl til massen har satt seg.
Glasser toppen med temperert sjokolade. Og del i biter 4 x 4 cm. Mye energi i en munnfull. Kirsebær, hele 35 g – varenr 37012
Hele frysetørrede kirsebær uten stein
Innhold: frysetørrede kirsebær 35 g
Schwarzwald dessert
Kirsebær kompott
100g vann
100g farin
35g Fresh As Hele kirsebær
+ 1 pakke frysetørrede kirsebær til garnering
Kok raskt opp vann og sukker. Tilsett 1 pakke med kirsebærene. Rør rundt et par ganer og avkjøl.
Sjokolade krem
100 g Summerbird melkesjokolade
90 g fløte
2 gelatin blader
20 g glucose
25 g melk
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann.
Smelt sjokoladen over vannbad.
Mens sjokoladen smelter rør du sammen glukose og fløte og gir det et oppkok. Press vann av gelatinbladene og rør dem inni fløte og glucose miksen til alt er smeltet.
Hell så dette over sjokoladen i tre omganger – husk å røre godt mellom hver gang. Rør til slutt inn melken. Sett krem kaldt.Vaniljekrem
4 stk eggeplomme
1/2 dl sukker
1 stk vaniljestang
4 dl melk
1 ss maizena
Visp sammen eggeplommer og sukker i en kjele.
Skrap ut vaniljefrø fra vaniljestenger og ha frø og stenger i eggeblandingen. Spe med melk og rør ut maizena i blandingen.
Varm opp blandingen under omrøring til en passe tykk krem. Rør gjerne med en slikkepott. Se til at kremen ikke begynner å koke, da vil den sprekke (skille seg). Avkjøl i kaldt vann. Kremen blir litt stivere etter avkjøling. Rør i kremen med jevne mellomrom for å unngå snerk. Ønsker du en lettere og luftigere krem kan du piske litt fløte og vende det inn.
Sjokoladebunn
120 g Summerbird 71% Peru
100 g smør
3 egg
170 g sukker
90 g finsiktet hvetemel – f eks Manitoba fra Molino Pasini
Varm ovnen til 160 garder
Finhakk sjokoladen og smelt den med smøret over vannbad.
Pisk egg og sukker luftig og vend så inn sjokoladen og smøret.
Vend til slutt inn melet til du har en homogen smete.
Ha smeten I en form kledd med bakepapir. OBS ikke for stor form!
Stek bunnen i 25-30 minutter og avkjøl så på rist.
Montering
Del sjokolade bunnen i firkanter på 7 x 7 cm
Legg lagvis med kirsbærkompott, sjokoladekrem og vaniljekrem. Pynt med frysetørrede krisebær evt. syltede kirsebær fra Trine på Gården.
PULVERJordbær, pulver 30 g – varenr 37013
Frysetørket pulver av perfekt modne jordbær.
Ingredienser: Jordbær 30 g
Bruk gjerne pulveret til smakssette og få fin farge på kakeglasur. Heller ikke ueffent å drysset litt på toppen av en «strawberry daiquiri»
Jordbær marengs
100 g romtemperert eggehvite
100 g farin
1 klype salt
10 g Fresh As jordbær pulver
Pisk eggehviter og salt til du har et luftig skum. Tilsett deretter sukkeret litt etter litt til alt er oppløst. Deretter tilsetter du jordbærpulveret og visper videre til du har en tykk og blank masse. Stryk ut marengsen i ca 1 cm tykt lag på et bakebrett dekket med bakepapir og stek ved 90 grader i 1,5 til 2 timer. Avkjøl og brekk marengsen i biter.
Du kan selvfølgelig sprøyte ut små “roser”, ringer eller hva du måtte ønske med sprøytepose og tyll.
Bringebær, pulver 35 g – varenr 37014
Frysetørket pulver av perfekt modne bringebær.
Ingredienser: Bringebær 35 g
Se frysetørrede hele bringebær for tips
Pasjonsfrukt, pulver 40 g – varenr 37015
Frysetørket pulver av perfekt moden pasjonsfrukt
Ingredienser: Pasjonsfrukt 40 g
Se frysetørrede hele bringebær for tips
Rødbetepulver 50 g - varenr 37016
Frysetørket pulver av rødbete
Ingredienser: rødbete 50 g
Rødbetegravet laks
1 stykke backloin Salmalaks, ca 500 g
50 g sukker
50 g salt
40 g RødbetepulvereDel laksestykket på langs så du har 2 jevne stykker.
Bland sukker, salt og rødbetepulver
Dekk en form med bakepapir og dryss ca halvparten av rødbetemiksen på papiret. Legg laksen i formen og dryss så over resten av rødbetemiksen.
Dekk med plast og sett laksen kaldt i minst 6 timer – snu halvveis.
Server med rugbrød og en sennepsmajones tilsmakt med resten røbetepulveret og dill.
Blåbær, pulver 40 g – varenr 37017
Frysetørket pulver av perfekt modne blåbær
Ingredienser: Blåbær 40 g
Mango, pulver 40 g – varenr 37018
Frysetørket pulver av perfekt moden mango
Ingredienser: Mango 40 g
Nyhetsbrevet og oppskrifter: Hans Petter Uleberg
Skrevet av Egil Ween
Matcompaniet vokser stadig og trenger å styrke laget!
Med vårt brede sortiment av Norske- og utenlandske leverandører jobber vi i et et marked som setter pris på gode produkter. Daglig håndterer vi store ordremengder ved våre avdelinger i Oslo og Stavanger. Rammen er rigget for fortsatt vekst i form av tilrettelegging av lagrene og våre it-systemer. For at alle kunder fortsatt skal få den servicen de fortjener så søker vi nå etter:
Sjåfør/Lagermedarbeider ved vår avdeling i Oslo
Den som ansettes må ha høyt presisjonsnivå i sin utføring av daglige plikter, samtidig er fleksibilitet og vilje til å jobbe under høyt trykk sentrale egenskaper. Formelle krav er førerkort klasse B. Kjennskap til bruk av it-verktøy er en fordel. Det er ingen formelle krav om matfaglig bakgrunn, men vi forventer at den som ansettes er interessert i god mat og ønsker å lære seg mer om dette.
Stillingen vil være knyttet til vårt lager i Tvetenveien 162 på Tveita i Oslo. Arbeidsoppgavene vil primært være pakking og utkjøring av varer til våre kunder i Stor-Oslo.
De som ønsker å være med på laget til en av Norges fremste salgskanaler for kvalitetsmat bes sende mail med søknad, CV og referanser til: [email protected]
Skrevet av Egil Ween
Serien med Norges beste kombuchaer har fått en brusende fetter: Ging Kong – ekte ingefærøl. Jeg kan ikke unndra meg at dette er noe jeg har ventet lenge på. Nok en gang har jeg fått små «drypp» underveis i utviklingen. Allerede fra første munnfull skjønte jeg at Ask har tatt Ingefærøl til en helt ny dimensjon. Mens mange andre ingefærøl smaker mer eller mindre syntetisk smaker Ging Kong frisk og ren ingefær.
Ask Brygghus følger selvfølgelig de samme strenge kvalitetskravene som på kort tid har bygget merkevarene til både Ask Gård og Brygghuset. Alt er økologisk og innehar sensoriske kvaliteter langt ut over det ordinære. Til en batch med 1000 liter Ging Kong går det med godt over 100 kilo friskpresset ingefær. Den varme, sterke og samtidig friske smaken av ingefær balanseres med friskpresset sitrus og økologisk rørsukker.
Med Ging Kong innledes et nytt kapittel i historien om Ask Brygghus. Ingefærølet vil få selskap av en Indian Tonic og deretter vil det garantert dukke opp flere leskende og boblende nyheter. Andreas og folka på Ask brygger også på en tredje familie med ulike is-teer som passende nok lanseres i tide til det som forhåpentligvis vil bli en varm sommer.
54035 Ging Kong Gingerbeer 0,33l økologisk
Ging Kong er en fantastisk tørsteslukker. Den lave sukkermengden gjør den velegnet som alkoholfri drikke til heftig krydret asiatisk mat. Jeg må innrømme at den også ofte får selskap av sterkere varer i glasset; et godt ingefærøl med litt lime er den enste måten jeg kan få i meg bourbon.
Tidligere har jeg alltid forsterket mine «mule’s» med ekstra revet ingefær. Når nå endelig Ging Kong er på markedet kan jeg legge bort microplanet og ingefærroten og i stedet jekke opp en flaske ingefærøl fra ask Brygghus når helgen skal feires med et glass «Kentucky Mule»:
6 cl Maker's Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky
2 båter frisk lime
Ging Kong fra Ask Brygghus
Isbiter
Fyll et glass på ca 30 cl med 3/4 fullt med isbiter. Press en limebåt over isen og hell over Bourbon. Fyll glasset med Ging Kong og rør forsiktig rundt.
Ellers har vi jo fått inn 2 nye typer Kombucha siden forrige nyhetsbrev. Big Apple og So Long gjør serien komplett og sammen med Wannabe, Grønn T og Sort T vil de utgjøre de 5 Kombucha typene som utgjør hovedutvalget fra Ask Brygghus.
Her litt informasjon om de nyeste typene:
54033 Big Apple Kombucha med eple, tindved, løvetannrot og Sort te 0,33l økologisk
Big Apple er en fantastisk fruktig og kompleks drikke. Eple er hoved ingrediensen her. Tørket økologisk eple trekkes sammen med sort te, humle, løvetannrot og tindved. Ingen kunstige smaker. Bare naturlige økologisk tørkede bær og frukter.
Anbefalt servering er avkjølt, gjerne i glass med isbiter og en skive ferskt eple og lime.
54032 So Long Kombucha på Brun Te 0,33l økologisk
Solong er vårt nyeste tilskudd i kombucha familien. Den er brygget på Oolang te, en såkalt brun te hvor tebladene er lett fermentert i seg selv. En lett perlende feminin smak. Den er floral, og har et lett innslag av blomster med en tørr ettersmak. Det er hint mot rosevin. Solong er brygget på brun te, hibiskus og Jasmin.
Den er en tørstedrikk, delikat og lettdrikkelig, men vel så mye en alkoholfri festdrikk
HVA ER KOMBUCHA ?
Kombucha er fermentert te, som består av tre basis ingredienser - vann, økologisk sukker og økologisk te.
Det unike helse perspektivet og prosessen skjer ved at en SCOBY (symbiotic colony of bacteria and
yeast) tilsettes. Sukkeret brytes ned av gjærstammen og i prosessen mot etanol bryter de probiotiske bakteriene ned etanolen. Dette er mat for bakteriene noe som fører til at de blir flere.
Vi i ASK Brygghus har valgt å lage en 100% ekte RAW fermentert kombucha, med det mener vi at vi tilsetter ingen smaks essenser, juicer eller andre tilsetninger. Vi har også valgt å kun bruke økologiske ingredienser og med dette var vi den første i Norge som hadde Debio godkjent kombucha.
Råvarene
Ingrediensene vi bruker i ASK Brygghus er ufattelig viktige, vi bruker derfor utrolig mye tid på å spore opp de beste og mest unike smakene. Til dette har vi med oss Norges eneste te sommelier.
Vi mener at de subtile smakene bringer frem og underbygger den viktigste av ingrediensene, nemlig te.
Kombucha er i tillegg til å være en sund og sukkerfattig tørstedrikk meget velegnet til mat og som en leskedrikk. Da gjerne som et substitutt for alkoholholdige drikke.
Skrevet av Hans Petter Uleberg
Martin Olsson forener svensk tradisjon med norsk mathåndverk. Gutta bak firmaet har sine røtter fra andre siden kjølen og Martin er født og oppvokst midt i bugnende sennepsåkre i Skåne. Etter mange år som kokk i blant annet Norge fant Martin og hans venn Richard ut at de ønsket å dele sin pasjon for sennep og god majones med flere enn restaurantgjester.
Resultatet er en velsmakende serie med norskprodusert, håndlagede tilbehørsprodukter. Inspirasjonen har de hentet på sine mange arbeidsopphold rundt om i verden. Etter lang tid med produktutviklingen begynte smakene å sitte og på forsommeren i 2017 fikk jeg for første gang smake på et spennende utvalg av sennep og majones.
Etter dette har smakene blitt ytterligger justert og sortimentet spisset. Samtlige produkter kommer i hendige 155 gr plastbeger noe som gjør at du kan unne deg å ha et lite lager av dine favorittsmaker som tilbehør til gode råvarer. Den eneste haken er at du kan bli avhengig av godsakene.
SENNEP
47003 Sennep Twist & Shout 155ml beger MARTIN OLSSON
En litt sterkere sennep – like rocka som den låter! Selve twisten i denne sennepen er et klassisk snev av fersk-revet pepperrot som gir ekstra trøkk. Denne sennepen er for viderekommende sennepfans som liker at det river litt ekstra. Twist and shout sennep passer fantastisk til litt grove pølser eller som bånndrag i en glaze til BBQ-ribba på grillen.
47005 Sennep Foxy Lady 155ml beger MARTIN OLSSON
Dette er smaken av VM-gull. Foxy Lady sennep er den eneste norskproduserte sennepen med førsteplass i World-Wide Mustard Competition i USA.
Foxy Lady er en middels sterk sennep med hele, knasende sennepsfrø som «popper» i munnen. Den er rett og slett helt gull og passer utmerket til pølser og grillet mat av alle de slag.
MAJONES
47006 Majones sitron 155ml beger MARTIN OLSSON
For mange er rekesmørbrødet utenkelig uten majones og sitron. Her har MO kombinert dette og kommet opp med en majones som fort kan bli en klassiker til nybakt brød, godt smør, dill og ferske reker. Husk at selv om mange mener reker hører sommeren til er det i den kalde årstiden at rekene smaker best – og er på sitt rimeligste. Sitronmajonesen er med andre ord definitivt et helårsprodukt.
47007 Majones røykt paprika 155ml beger MARTIN OLSSON
Pimenton della Vera; røkt paprikapulver regnes som en av bærebjelkene i den Spanske gastronomien. Den gir farge og distinkt røyksmak til chorizo, det lille ekstra til en spansk tomatsuppe og andre spanske paraderetter som er tilsmakt med soltørket, røykt og finmalt paprika. MO’s majones er en selvfølge til ovnsstekte poteter med hvitløk, persille og revet ost. Sett gjerne begeret på bordet neste gang du lager dine tripple-fries til burgeren. Det blir garantert tomt! Nystekt makrell eller er du heldig; hvitting blir bare enda bedre med en klatt av denne majonesen.
47008 Majones rød chilli 155ml beger MARTIN OLSSON
Her smaker det mye av rød chili, dog uten at munnen tar fyr. Prøv den gjerne med grillet hjertesalat eller som dipp til lettkokte primører. Er du mer i retning av proteiner framfor vegetarisk spise sitter den som et skudd til burgeren og annen grillmat. Den store snakkisen Poke-bowl blir garanter ikke dårligere med litt chilimajones.
47009 Majones klassisk 155ml beger MARTIN OLSSON
Kall den gjerne alle MO’s majoneser mor. Dette er den perfekte basen for alle MO’s majoneser. Etter ønske fra blant annet undertegnde ble den tatt inn i sortimentet sammen med de mer stylede avkommene. For meg er den perfekt sammen med god kokt skinke og ost. En knallgod allround majones.
47010 Majones røykt hvitløk 155ml beger MARTIN OLSSON
Når MO skulle lage en hvitløksmajones – mer kjent som aioli måtte de selvfølge gå en liten omvei – alle andre lager jo aioli… Her det en velsmakende tvist i form av at hvitløken er røykt. Den passer til det meste enten det har vinger, fire bein eller har svømt rundt i det våte element. Jeg anbefaler at dere forsøker den som en snarvei til en god dressing neste gang du skal lage dressing til en Cesar-salat.
47011 Majones bacon 155ml beger MARTIN OLSSON
Mange vil vel kalle kombinasjonen av majones og bacon for smør på flesk. Jeg vil kalle det en uslåelig kombinasjon. Enten du har den som syndig tilbehør til søndagsfrokostens baconsandwich eller du smører den under salaten når club-sandwichen skal monters smaker den av purt velbehag. En vegetarsandwich med grillet landbrød toppet med avocado, solmodne tomater og salat blir bare enda bedre med litt baconmajones som «hemmelig» proteintilskudd.
Skrevet av Hans Petter Uleberg
Norð brenneri ligger i samme hus som Matcompaniet på Tveita, og vi utvider nå samarbeidet vårt med dem. Hver onsdag brenner de kaffe og det lukter varm deilig mørk sjokolade i hele bygningen.
Som kunde av Matcompaniet kan du bestille kaffeposer til salg, ferskbrent, hver uke. Nord brenneri sitter på solid fagkunnskap på kaffe, og som et lite brenneri er de smidige og gjør prosessen enkelt for deg som kunde. De kjøper kaffebønnene direkte fra bonden kun gjennom et importledd. Derfor er kaffen deres alltid sporbar, og prisgunstig for deg.
Kaffeinnhøsting er på forskjellig tidspunkt verden rundt, derfor har de en egen sesongbasert kaffemeny i tillegg til mer stabile filter og espressoprodukter. Informasjon om sesong kaffene finner du til enhver tid på nettsiden vår samt i egne bestillingsskjema.
Hvis du trenger utfyllende produktinfo og kursing på kaffe til din bedrift kan Nord brenneri bistå med dette.
Bestillingen din må være oss i hende innen kl 1100 på tirsdag, og kaffen kommer til vårt lager fredager for utlevering. Pakningene kommer som 250 gram i 24 stk D-pack. Ønsker en kaffen i 1 kilos poser er D-pack på 10 stk.
Ønsker man mindre antall kan man plukke og velge de variantene man vil i en 24 d-pack for et lite adm-gebyr på 50,-
Her er en oppsummering av standardutvalget og sesongkaffen som gjelder fra uke 7 til uke 13:
Her et lite innblikk i produksjonen på Tveita:
Skrevet av Egil Ween
Lofoten er et hett reisemål og står på «bøtelisten» til reiseglade fra både inn- og utland. Det er lite å si på at nederlendere opplever dette vakre landskapet som både vilt og vakkert. Noen ganger kan veien til målet synes som en omvei. Vi kan trygt si at dette gjelder for ildsjelene som driver Lofoten Gårdsysteri: Marielle de Roos og Hugo Vink.
De hadde opprinnelig planer om å drive landbruk i Tropiske strøk og dro til Burkina Faso i Vest-Afrika for å teste ut drømmen. Det meste ble imidlertid snudd på hodet da de sommeren 1997 var på ferietur til Vestlandet. Ferien ble forlenget ved at de tok seg jobb på et gårdsbruk. Dette gav mersmak og ønsket om tropisk landbruk ble endret til tanker om gårdsdrift mange breddegrader lenger nord.
I desember 2000 kjøpte de gården Saupstad på Vestvågøy. Gården drives etter biodynamiske prinsipper. Gardsdriften er gravis utviklet og de har nå både besøksgård, gårdsbutikk og ysteri: Lofoten Gårdsysteri som er siste tilskudd i Matcompaniets ostefamilie. De produserer lagret kvit geitost på økologisk melk.
15091 Steinfjording naturell
Det er selvsagt fjorden har gitt navn til denne osten: Steinfjording! Det er en halvfat hvit geitost laget på melk fra egne geiter som beiter i spektakulær natur. Produsert i goudastil og smaker rent og godt med litt syrlig smak.
15092 Steinfjording havsmak (med trøffeltang)
Dette er en variant av Steinfjording som inneholder tang bla.: trøffel-, sau- og grise-tang. Tangen lager en flott marmorering i osten og tilfører en særegen smak av hav som virkelig understreker «terroiret» som denne osten er produsert i. Vi spår at dette kan bli en hit innenfor Nordic cuisine.
Skrevet av Egil Ween
Fra verdensscenen til hjemmebane!
- årets første oster fra Bo jensen er klare.
Det er vel få av våre kunder som har unngått å få med seg Bo Jensens storeslem under World Cheese Award. I en tøff konkurranse ble Lille Aske belønnet med Super Gold og mange lovord fra ostekjennere over hele verden. I tillegg til vel fortjent ære for solid ystehåndverk viser dette også at de som allerede har hatt Lille Aske og Fjelltopp i sitt sortiment har formidlet matsmykker.
De første norske geitostene er et sikkert tegn på at våren er i anmarsj. Kanskje ikke helt lett å forstå når gradestokken viser et tosifret antall minusgrader. Den beste kuren for oss litt vintertrette er derfor å fylle munnhulen med den deilige smaken av Bo’s foredlede utgave av geitemelk. Dette kan gjøre den mest stivfrosne skrotten myk i leddene og klar for vårlige krumspring.
Etter en liten «vinterpause» har geitene på Aurenes igjen begynte å levere råstoffet til Bo’s hvite gull. Årets premiere er rekordtidlig, og de første ostene er allerede ankommet lager denne uken. I starten kan det bli noe begrenset tilgang, men produksjonen vil ta seg gradvis opp utover våren. Hittil har vi solgt klart mest ost i hele kasser til restauranter og ostedisker. Nytt av året er osten, mot et lite tillegg i pris, kan leveres emballert i en liten plastboks med etikett på begge sider. Dette passer spesielt godt til de butikkene som ønsker å tilby osten for plukk fra kjøledisker i butikken. Disse må imidlertid forhåndsbestilles.
Produksjonen er som sagt begrenset de første månedene og Bo ønsker å prioritere Lille Aske, hvilket betyr at det vil være minst å skaffe av Fjelltopp. Vi kommer ikke til å operere med forhåndsordre og selger ostene etter hvert som de kommer til lager. Det er med andre ord bare å sende din bestilling så leverer vi etter hvert som osten er på lager.
Da er det bare å bestille og glede seg til årets første smak av vår.
I påvente av vårens deilige grønnsaker anbefaler jeg dere å prøve med geitostpizza.
Pizza med Lille Aske, skinke fra Suldal og karamellisert løkPizzadeig:
500 g pizzamel fra Molino Passini
2 ss sukker
2 ts salt
½ pk tørrgjær
2 ss Anfosso Bambino olivenolje
250 ml vann
1 flaske Don Antonio økologisk tomatsaus per pizza
Topping:
1 stk Lille Aske
2 store rødløk, stekt gylne på svak varme
1 pk – 100 g skinke fra Suldal, eller annen god spekeskinke
Assortert babyleaf salat
3 mynters balsamico fra Giusti
Anfosso Bimbo olivenolje
Nykvernet trio-noir pepper
Start med deigen.
Bland alt det tørre, tilsett oljen og vannet og kjør deigen med eltekrok I 15 minutter. Dekk med klingfilm og sett deigen på en lun plass. Hev den til dobbel størrelse og slå den ned. Gjenta dette 2-3 ganger. Etter siste gangen deler du deigen i 3 og ruller dem til boller som heves igjen i ca 40 minutter.
Kjevle ut, form bollene til pizzaemner med ca 25 cm diameter og legg dem på bakepapir.
Smør på pizzasausen og fordel den stekte løken på toppen.
Fordel Lille Aske på Pizzaen og stek ved 230 grader i 10 minutter. Ta ut pizzaen og legg på spekeskinken og stek videre i 2-3 minutter.
Ta ut pizzaen. Topp evt med babyleafs, drypp over olivenolje og balsamico. Kvern over sort pepper og server.
Skrevet av Hans Petter Uleberg
Eva Gill fra Stavanger elsker å gå på tur. Med utgangspunkt i stølen Litlestøl som klamrer seg fast til en bratt helning pakker hun tursekken og legger ut på tur i Sirdalsheiene. I sekken var det alltid marmelade og ferskt brød. Hennes nære familie, turvenner og andre heldige venner fikk selvfølgelig smake på marmeladene og tilbakemeldingene var entydige: Dette burde lages for salg!
Derfra var veien kort til en smakfull produksjon konservert på lekre små glass. Navnet gav seg selv, og «Litlestøl-marmelader» har etter hvert blitt fast inventar i tursekker og på frokostbord over hele Sør-Norge. Eva har i lang tid distribuert godsakene selv, men ønsket nå å fokusere mer på selve produksjonen. Hun kontaktet Matcompaniet og spurte om vi kunne være interessert i Litlestøl produktene. Vi trengte bare en liten prøvesmak før vi – eller mer presist marmeladene – var solgt.
Eva Gill er nå bedre kjent som Miss Marmelade og jobber som gründere flest minst 100 % i sitt produksjonslokale i Østre Bydel. Hun sørger selv for å selektere råvarene for å oppnå optimal kvalitet. Ingen andre stikker sleiva i marmeladekjelen, glassene fyller hun for hånd og håndarbeidet avsluttes med etikettering og knyting av papir over lokket.
Produktene til Eva Gill kjennetegnes av rene, presise og balanserte smaker. Et skråblikk på egne smaksnotater understreker nettopp dette: «Der andres chilimarmelader setter fyr på kjeften smaker Litlestøls chilimarmelade av ren deilig capsicum som pirrer smaksløkene samtidig som den fungerer som tilbehøret til både ost, kjøtt, fisk og dessert. Pæremarmeladen har en ren og frisk smak av pære uten på noen tidspunkt å ha antydning av oksidasjon eller «kjemiske» innslag. Et perfekt følge til ost.»
Når våren melder sin ankomst og de friske ramsløkskuddene titter fram skal Eva Gill i gang med produksjon av ramsløkpuré og ramsløkspesto. Etter dette kommer det hylleblomstgelé og er vi heldige avsluttes sommeren med geiteramsgelé. Inntil disse lekkerhetene kommer på markedet kan dere glede dere over Eva Gills egne kommentarer til helårssortimentet som består av:
43104 Chilimarmelade
Dette er selveste signaturmarmeladen til Litlestøl og er meget velegnet til ost, en smakfull tilsetning til sauser som til kylling, kalkun, svin, gjerne ørret og laks. Selv bruker jeg den til sjokoladefondant og sjokoladekake - ja til og med pavlova med vanilje is, litt hakket rød chili, hakkete nøtter og flere klatter med chilimarmelade pyntet med mynteblader.
43105 Gulrotmarmelade
Denne er veldig god til spekemat, ost og gjerne havregrøt. Passer også godt til is med bringebær, gulrotmarmelade og mynteblader til pynt. Spesielt godt er speltlompe med snøfrisk, ta spekeskinke eller røykelaks og legg på tvers av lompen, benytt avocado eller ruccola og drypp noen klatter med gulrotmarmelade på toppen og rull sammen. Garantert en god smaksopplevelse enten på tur eller ved festbordet. Gulrotmarmeladen gikk videre til delfinalen i Oslo Det Norske Måltid i 2017 og jeg bruker kun «Sjitne Gulerøde» fra J&J Wiig på Orre, Jæren. De vant det Norske Måltid 2015.
43109 Pæremarmelade
Denne marmeladen er kokt på pærer, koriander og lime. Personlig synes jeg den er kjempegod til blåskimmelost men det er garantert flere andre muligheter.
43106 Te marmelade
Denne kokes på god eplejuice og te før den rundes av med ørlite sukker og tyknes med pectin. Burde være fast inventar på et hvert fat med scones servert til Afternoon-tea. Om du ikke har tid til å vente til ettermiddagen er den perfekt på en skive nyristet loff med smør og en kopp te til frokost.
43110 Sitrusmarmelade
Dette er en gammel oppskrift fra Hindal Gård i Stavanger. På den tiden da også sitrusfrukt var sesongvare måtte man konservere de gode smakene. Denne Marmeladen kokes på grapefrukt, sitron, vann og sukker. Herlig på en skive nybakt grovbrød med litt smør.
Disse 5 helårsproduktene er allerede ankommet lager – klare for å komme seg ut i gode butikker.
Litlestøl - det lille ville
Litt fjellidill fra Sirdalsheiene hvor Litlestøl har sin opprinnelse:
Skrevet av Egil Ween
Invitasjon til smaking / minimesse på Skur33 onsdag 14. februar (åpen fra 11.00-18.00)
14. februar – tidenes Valentinesdate for matelskere!
Dette er dagen da restaurantene stålsetter seg og dekker opp 2-er bord for par ute på date – noen for første gang og andre for å feire den store kjærligheten.
Vi garanterer at det på Skur33 ikke vil være et eneste lite bord med roser og lys. I stedet inviterer vi til tidenes «gruppedate» for pasjonerte matelskere onsdag 14. februar fra kl 11:00!
Vi lover potensielle «datere» rikelig med muligheter til stifte nærmere bekjentskap med et rikelig utvalg produkter fra noen av verdens dyktigste produsenter av alt fra mel, olje, eddik, krydder, konserver, spekemat, konfekt, ost og andre lekkerheter.
Navn som Luigi Guffanti, Stavanger Ysteri, Grindal Gårdsysteri, Rueslåtten, Summerbird, Haupt, Olof Viktors, O-Med, Ask Gård, Ask Brygghus, Edizioni Riccardo Franchi, Giuseppe Giusti, Anfosso, MonS, Jamones Juan Pedro Domecq og mange flere kan lokke fram smilet og fukte munnhulen hos enhver finsmaker. Følg med på facebook siden vår over hvem som kommer.
I år vil legendariske Hervé Mons, mannen bak Fromager - affineur MonS være med oss på Skuret. Det ryktes også om en egen Masterclass med Hervé for de som vil vite det som er verdt å vite om ost pluss litt til.
For første gang vil vår leverandør av mel; Molino Pasini være til stede. Massimiliano Bertuzzi vil guide deg gjennom jungelen av malingsgrader og hvilke meltyper som passer best til ulike bakverk. I tillegg er vi heldige å ha med oss Pasini’s egen Pizzachef; Alessandro Negrini som skal by på autentisk pizza fra den vedfyrte ovnen på Skur33.
Med Hervé som en av årets attraksjoner er det naturlig at vi vil ha ekstra fokus på ost. Vil også presentere nyheter fra både eksisterende leverandører og sågar la dere bli kjent med minst en ny leverandør. Når det er sagt vet vi at samtlige leverandører legger seg i selen for å by fram det beste de har i sitt sortiment.
Det er med andre ord en lang rekke gode grunner til å ta turen til Akershusstranda denne onsdagen i februar. Eventuelle hjemmesittere kommer garantert til å angre.
Meld dere på her:
https://www.facebook.com/events/1546731918778634/
Skrevet av Hans Petter Uleberg