Etter flere år med tvangsfôring med fredagstaco kokt i hop på billige ingrediensene hadde preget familiens fredagsmåltid ble jeg så inderlig Taco lei som det går an å bli. Mens avkommene fortsatte å innta sin industrielle fredagstaco valgte jeg reker, loff og majones i stedet. Endelig er den tiden over og autentiske ingredienser fra Mexico kan nå erstatte storindustriens bleke kopier.
Skipperen på «redningsskøyta» som reddet fredagsmåltidet er musikeren og helsekostkjøpmannen Erik Ruud. Etter å ha tatt over en helsekostbutikk i Oslo sentrum, og parallelt med dette gradvis skjønt at musikertilværelsen ikke var til salt i maten, begynte Erik å lete etter muligheter for å gjøre hverdagen litt morsommere. Han innrømmer at det var mer hans kremmersjel enn en dyptgående mat interesse, eller kulturell hang-up i forhold til Mexico, som gjorde at han etter hvert endte opp som Norges fremste importør av autentiske meksikanske produkter.
Erik påstår at det var etter inntak av utallige tacos i Torggata at han fikk lyst til å prøve å lage sine egne tortillas. Presse ble anskaffet og mel innkjøpt fra en importør av Maseca - maismel. Da denne importøren kasta inn håndkleet tenkte «kremmer Erik» at han kanskje kunne starte og importere sjøl. Melet ble supplert med tørka chili og chilipaste fra en grossist og importør i England. Etter hvert ble volumet og antall produkter såpass omfattende at han kunne ta inn varene direkte fra Mexico. Firmaet «Kaktus» ble etablert og leverer definitivt varene til alle som er opptatt av Mexicansk mat.
For Matcompaniets del er samarbeidet med Kaktus enestående. Vi har aldri kjøpt varer for videre salg og distribusjon av en annen importør. Vi har alltid tatt hele jobben fra produsent til kunde sjøl. Her møtte vi plutselig en entusiast som satt med unike produkter fra et annet kontinent. Etter noen gode samtaler ble vi enige om at vi skulle listeføre en stor del av Kaktus’ sortiment for salg og distribusjon til delikatessebutikker i hele Norge. Nå renner produktene ut fra lageret slik at mange kan nyte sitt mexicanske fredagsmåltid med glede og stor nytelse.
Mexicansk mathistorie
Dagens Mexicanske mat har en histories om strekker seg tilbake til Mayakulturen. Da Mayaene organiserte seg i bystater ca 400 fvt oppstod også en landbrukskultur som sørget for at bystatene kunne være selvberget. En viktig del av Mayaenes diet bestod av maislefser med bønnepuré. Ellers spiste de mye tropisk frukt, fisk og viltkjøtt.
Fra midten av 1300-tallet overtok Aztecerne kontrollene over landområdene etter den stadige svekkede Mayakulturen. Det mer velorganiserte Aztecersamfunnet introduserte chili, honning, salt og kakao i kostholdet. De temmet også kalkuner og ender. Matkulturen utviklet seg i takt med introduksjonen av de nye råvarene, men de hadde også med seg maislefsene, bønnene og rotvekstene Mayaene hadde ernært seg på.
Den største påvirkningen av Mexicansk mat startet I 1521 da Spanjolene invaderte landet. De hadde med seg griser, sauer og storfe, melkeprodukter, hvitløk og en mengde ulike kultiverte urter. Med Spanjolene kom også det første såkornet av hvete til Mexico. Samtidig startet en påvirkning av den Mexicanske «menyen» fra Karibia, Sør-Amerika, Frankrike, Vest-Afrika og Portugal.
Det sørligst landområdet på det Nord-amerikanske kontinentet ble en smeltedigel der heftige smaker og gode råvarer fant sammen på tvers av kulturelle grenser. Nettopp dette er kanskje den største grunnen til at så mange elsker Mexicansk mat. Et av de best eksemplene på dette er av mine favoritter Taco al pastor.
Tacos al Pastor er tynt oppskåret svinekjøtt – gjerne skivet svinenakke som er marinert med achiote paste, chili, tørket oregano, diverse krydder, eddik og ferskpressa ananasjuice. Ananasen bidrar til å mørne skivene med svinekjøttet som etter 3-4 timer tres på et roterende vertikalt spyd, gjerne sammen med noen grove skiver fersk ananas. Deretter grilles det til kjøttet er ferdigstekt og kan skives på langs parallelt med grillspydet som en kebab.
Denne retten kom til Mexico med Libanesiske innvandrere som hadde med seg vertikale rotteseriegriller der de tilberedte sine lamme kebabs. Annen og tredjegenerasjons innvandrere fant ut at det ble enda bedre med svinekjøtt og lokale krydder. Da pitaen ble bytta ut med tortillalefser var Taco al Pastor født, og retten ble raskt en av de mest populære rettene i det Mexicanske kjøkkenet.
Når fredagshygga nå skal planlegges for hele familien er det greit å vite at enten det er sjøllaga lefser med langtidsstekt eller griller godt krydret kjøtt med ulike salsaer eller en enkel rett med ferdig tortilla og god dip som står på menyen så finner du det du trenger utenom hovedproteinet i Matcompaniets sortiment fra «Kaktus»
Buen apetito!
Her er det foreløpige utvalget fra Kaktus / Gran Luchito - utvalget vil gradvis utvides:
47035 Tomatillos 790g
47036 Fire roasted serrano chillies 215g
47037 Crunchy jalapeño & ananas 215g
47039 Refried chilpotle beans 430gr
47049 Sliced mexican green cactus 215g
47038 Harimasa (maismel) 1kg
47019 Salsa habanero verde 120ml
47020 Salsa habanero caribean 120ml
47022 Salsa chipotle 150ml
47021 Salsa jalapeno 150ml
47025 Smoky chili paste 100g
47023 Salsa valentina (red) 370ml
47024 Salsa valentina (black) 370ml
47043 Achiote 100g
47040 Garlic-guajillo taco-mix
47041 Lime-habanero taco-mix
47042 Smoky chipotle taco-mix
47012 Tomatillo salsa 330ml
47013 Mango salsa 330ml
47014 Chipotle salsa 330ml
47015 Red pepper salsa 330ml
47073 Red Enchilada cooking sauce 400g
47074 Green enchilada cooking sauce 400g
47072 Tinga taco simmer sauce 300g
47046 Big size» tortilla chips 170g
47045 Sabor tortilla chips restaurant style 400g
47047 Tortillapresse 19 cm rød/sølv/sort
47048 Tortillapresse 16 cm sort
Alle tørkede chili kan fås i 1kg og:
47029 Dried chili ancho 100g
47030 Dried chili arbol 100g
47031 Dried chili de chipotle 100g
47032 Dried chili de pasilla 100g
47033 Dried chili de guajillo 100g