Fåremelksoster – Manchego & Pecorino
I Norge er ytterst få produsenter av fåremelksoster. Er man derimot i Spania eller Italia og skal innta et godt måltid er det tett på umulig å unngå å få i seg en velsmakende bit med fåremelksost.
I Spania finner vi et av de mest kjent DOP for fåremelksost: Manchego. Mye av produksjonen er organisert i store kollektiv, mens vi kjøper det vi kan få fra en artesanprodusent der alt foregår på gården. Dette er ekte gårdsost fra Pago de La Jaraba i hjertet av La Mancha og listeført i ulike lagringsgrader fra 3-5 mnd til over 12 måneder. I tillegg til disse ostene supplerer vi med oster fra andre produsenter vi vet leverer varene.
I Italia er det utall av DOP-er for fåremelksoster: Pecorino – etter navnet pecora; sau på italiensk. Osten har sitt eget særpreg enten de kommer fra Sardinia, Toscana eller Sicilia. De ulike regionale ostene er tuftet på en lang lokal tradisjon med ostemaking. I tillegg til lokale naturell oster i ulik lagringsgrad har vi også pecorino med blant annet trøffel, sort pepper, safran og «vasket» med tomatpulver.
Fra Frankrike tilbyr vi Ossau Iraty som er en AOP for fåremelksoster fra Pyreneene samt en spesialitet som heter Pyrenees Brebis.