Olivenolje EVO
Arkeologiske funn på Kreta tyder på at man presset olje ut av olivenfrukten så tidlig som 3500 år før Kristus. Man vet at grekeren startet med å kultivere oliventrærne på Kreta rundt år 1500 før Kristus. Selv om oliven dyrkes og olje presses i en rekke land regnes i dag Italia, Spania, Frankrike og Hellas som de ledende landene i produksjonen.
Matcompaniet importerer ekstra virgin olivenolje (EVO) fra familieeide produsenter i Spania og Italia. Når vi kjøper en olje så vet vi at den kommer fra gården og produsentens egne olivenlunder. All EVO vi selger er selvfølgelig alltid kaldpresset og har et syreinnhold godt under den foreskrevne grensen på 0,8%.
EVO presses fra flere ulike oliventyper som har ulike karaktertrekk der olivensorten og terroiret påvirker smaken og er det som gir oljen dens karaktertrekk. EVO fra Liguria framstår som smøraktig og relativt mild, Toskanske oljer er mer grønne og pepperaktige i smaken. Hentes oljen fra Siclia kan den ha preg av tomater og artiskokk mens spanske oljer kan være markert fruktale i smaken med toner av f eks banan.
Med dette mangfoldet sier det seg selv at man bør smake seg fram til sin egen favoritt og kanskje også koste på seg et lite «batteri» med ulike typer olje slik at man kan bruke rett olje til fisken, kjøttet, salaten eller iskremen(!)