Hitra Grotteost lagret 8-12mnd 2kg økologisk, Hitra Gårdsmat
Forpakningsinfo: 2.0 KG per STK
Antall per kolli: 1
Minste antall: 1
Grotteosten fra Hitra Gårdsmat er en virkelig toppost. Osten en fast ost, upasteurisert og som modnes i grottene til Hitra Gårdsmat. Osten har en rik smak, gyllen farge og nøtteaktig aroma. Nytes gjerne alene med god rødvin. Fin til gratinering, riv den gjerne over pasta.
De bruker kalveløype fra egen gård i produksjonen, og osten modnes i en naturlig kjeller, med naturlig temperatur og fuktighet. Alt dette gir smak og særpreg til osten og den ikke bare ser god ut men lukter deilig også. Dette er ekte håndverk.
Hitra Gårdsmat har et godt motto – smakfulle oster fra glade kyr
De har alltid drevet med frigangskyr, halmsenger og selvbetjente børster i tillegg til at kyrne går ute hele året. Den enorme innsatsen de gjør for at husdyra skal ha det godt kan en kjenne igjen på smaken på sluttproduktet!
Grotteost Lagret
Hitra Gårdsmat, Hitra, Trøndelag
Upasteurisert kumelk naturlig skorpe lagret 8 mnd +
Utseende
Flott jevn skorpe med avtrykk fra kjellerlagringen i fine sjatteringer. Kompakt og jevn gyllengul ostemasse
Lukt
Tydelig kjellerkarakter på skorpen. Ostemassen har klare florale noter med innslag av nyslått høy og mineralitet som minner om flint.
Munnfølelse
Perfekt – smelter godt og fyller hele munnhulen med fin og behagelig fedme.
Smak
Syrlig og frisk med god fylde og saltbalanse. Lett animalsk tydelig preg av skogsopp som minner om kantarell.
Anvendelse
På ostefatet som et godt hardost alternativ. Revet over høstens rotgrønnsaker der de jordlige fra betene parres med kjellerpreget fra osten. Smelter godt på toast til løksuppe.
Drikke
Ny verden Chardonnay fra et kjølig område og uten for mye eik.
Ellers av utmerkelser kan vi nevne:
Grotteosten tok GULLMEDALJE under landsutstillinga for gardsost både i 2007, 2009 og 2011.
Grotteosten fikk utmerkelsen "Mat i verdensklasse" ved Trøndersk Matfestival i 2008
Grotteosten ble ”Årets produkt 2008” i Det Norske Måltid
Grotteosten fikk GULL I Oste VM i Bergen i 2018
For dem som har lyst og lese litt mer har vi hentet en del informasjon fra Hitra Gårdsmats egne historier – og vi anbefaler alle å lese dette!
Hitra er ei øy i Sør-Trøndelag, som ligger sør for innløpet til Trondheimsfjorden. Øya er Norges 7. største med variert vegetasjon og dyreliv, deriblandt en av Nord-Europas største hjortestammer.
Helgebostad er ei øy som hører til Hitra kommune. Lenge så øya ut til å bli fraflyttet selv om det bare skilte noen få meter til fast-Hitra ved sørenden av øya, men så kom det 5 familier med unge idealister som startet hvert sitt lille bruk.
En gammel kran fra det nedlagte Trondheim Mekaniske Verksted ble ombygd til vegbru og øya fikk vegforbindelse til Hitra i 1983.
Helgebostad har fortsatt ca 20 innbyggere, men bare Yngvar og Bodil som driver Hitra Gårdsmat driver gårdsbruk.
Fra kua kommer melka fersk over til ystekaret. Vi pasteuriserer ikke melka, men syrner den for å hindre uønsket bakterievekst. Det tilsettes osteløype så melka koagulerer, og ph måles. Ostestoffet må være passe fast når det øses opp i kledet. Mysen som blir igjen får kyrne drikke. Så skal ostene presses.
Den ferdige osten lagres i minst en måned - helst et år. Vi snur den daglig i begynnelsen, så sjeldnere etterhvert. Lageret ligger under jorden og har naturlig temperatur og fuktighet. Det har tatt tid å stabilisere temperaturen, men den ser ut til å bli på 12 grader, og det er passe. Grunnen på Helgebostad består av bergarten Amfibol. Denne steinsorten har vi brukt i veggene, med buet teglsteinstak over.
Egenskaper | |
---|---|
Salgsenhet | KG |
Opprinnelse | Norge |
Melk | Ku |
Øvrige egenskaper | Økologisk, Råmelk |
Bestillingsvare | Nei |
Antall per Kolli | 1.0 |
Nettovekt | 1.0 Gram |
Horeca | Ja |
EPD Nummer | 5234265 |
GTIN | N/A |