Skip to main content
Til toppen
Minimesse 2025 Hold av datoen! Torsdag 20. Mars
Helsprø svenske nyheter!

Helsprø svenske nyheter!

Ny Produsent: Sigtuna Deli

Skrevet av: Hans Petter Uleberg

Fra vår nye leverandør Sigtuna Deli kan vi nå tilby 7 helsprø og sterkt avhengighetsskapende nyheter. Her snakker vi smak og pris som burde lokke fram smilet hos de aller fleste som setter pris på godt tilbehør til alt fra vinen og drinken via osten til løyrommen.

Utgangspunktet for de lekre sprø brune kjeksene er deig bakt henholdsvis med og uten surdeig. Bakgrunnen for dette produktet går helt tilbake til 1500 tallet. Man bakte med kornsorter som innhold lite gluten og ikke egnet seg for heving til tradisjonelle brød. Det ble derfor stekt kjevlet deig laget med mel, salt og vann på takker. Det samme som vår lefse- og flatbrødtradisjon. Både i Norge og Sverige var det vanlig å bake store stabler med flatbrød som ble oppbevart tørt i små og store tønner.



Litt ut på 1900 taller ble «tunnbrødsbakingen» industrialisert og kommersialisert. Verdens første maskindrevne bakerlinje for tunnbrød så dagens lys i Sverige i 1945. Hvem som først kom på den geniale idéen å fritere tunnbrødet vites ikke, men det har vært et kommersielt produkt siden rundt 2005.


Vår leverandør Sigtuna Deli ligger i hjertet av Sverige i landets eldste by med en over 1000-årig historie. Selskapet ble etablert i 2017 og formålet var gjenskape og fornye «tunnbrød» tradisjonen. Etter mye prøving og feiling kunne de presentere det vi godt kan kalle «Tunnbrød-2:0» - et sprøtt, luftig og gyllenbrunt bakverk. Utgangspunktet var et tradisjonelt tunnbrød som hadde gjennomgått en nøye kontrollert gjæringsprosess for å få til den ønskede luftigheten i sluttproduktet. Den siste delen av produksjonen skjer i fritøsen der det historiske tunnbrødet møter het svensk rapsolje og blir til nyskapelsen og den nye klassikeren: Tunnbrødchips og Surdeigschips.

Tunnbrödschips 190g

Tunnbrödschips 100g

Surdegskex 100g

Tunnbrödschips Gräddfil/Ramslök 100g

Den klassiske tunnbrødchipsen er bakt med hvetemel, rugmel, byggmel og vann tilsatt salt, sukker, bakepulver og gjær.

Tunnbrødchipsen er perfekt som tilbehør til ost. Prøv den også som velsmakende underlag til velkomstygg toppet med for eksempel bøkling med vaktelleggplomme og gressløk, røkt eller gravet laks, en god spekeskinke med litt parmesan eller en artiskokk-krem.

Den klassiske tunnbrødchipsen er bakt med hvetemel, rugmel, byggmel og vann tilsatt salt, sukker, bakepulver og gjær.

Tunnbrødchipsen er perfekt som tilbehør til ost. Prøv den også som velsmakende underlag til velkomstygg toppet med for eksempel bøkling med vaktelleggplomme og gressløk, røkt eller gravet laks, en god spekeskinke med litt parmesan eller en artiskokk-krem.

Denne surdeigskjeksen er bakt med hvetemel, rugmel, byggmel, surdeig på rug og sirup og vann tilsatt salt, sukker, bakepulver og gjær.

Kan brukes som den klassiske tunnbrødchipsen men har en unik friskhet og dybde som elskere av surdeig vil sette pris på. En av våre favoritter er surdeigskjeks toppet med Kalix løyrom, rømme og gressløk.

Klassisk surdeigschips bakt med hvetemel, rugmel, byggmel og vann tilsatt salt, sukker, bakepulver og gjær. Smakt til med rømmepulver og tørket ramsløk. Perfekt snacks og som tilbehør til for eksempel en soppsuppe, jordskokksuppe eller sesongens purre- og potetsuppepe.

Västerbotten crumbles

I tillegg til disse to variantene lanserer vi også et sprøtt bakverk som hyller et av Sveriges mest kjente og sagnomsuste landbruksprodukter: Västerbottenost. Denne kumelksosten ble første gang ystet på et lite meieri i Burtrãsk i 1872 av ysteren Ulrika Eleonora Lindström. Siden har denne osten fått sin velfortjente oppmerksomhet både hos legfolk og kokker. Sigtuna Deli produserer et lite og delikat bakverk bestående av blant annet 30% Västerbottenost lagret i minimum 14 måneder. Her snakker vi et produkt som kun har en ulempe; du blir lett hekta og får ikke ha det for selv! Perfekt til vin og drinker.

Crumbles med Västerbottensost® Original 75g

Crumbles med Västerbottensost® Rød Chili 75g

Crumbles med Västerbottensost® Sort Pepper 75g

Sprøtt bakverk bakt med hele 30% Västerbottenost og hvetemel, smør, gjær og egg. Det er muligens ikke god norsk å si følgende, men disse er faktisk helt crazy gode! Enten rett fra posen (som fort kan bli tom) eller sammen med et glass vin eller en cocktail eventuelt mocktail – gjerne en bloody eller evt jomfruelig Mary. Kos deg!

Sprøtt bakverk bakt med hele 30% Västerbottenost og hvetemel, smør, gjær og egg tilsmakt med rød chili. Det er muligens ikke god norsk å si følgende, men disse er faktisk helt crazy gode! Enten rett fra posen (som fort kan bli tom). Sammen med et glass vin eller en cocktail eventuelt mocktail – gjerne en bloody eller evt jomfruelig Mary. Kos deg!

Sprøtt bakverk bakt med hele 30% Västerbottenost og hvetemel, smør, gjær og egg tilsmakt med sort pepper. Det er muligens ikke god norsk å si følgende, men disse er faktisk helt crazy gode! Enten rett fra posen (som fort kan bli tom). Sammen med et glass vin eller en cocktail eventuelt mocktail – gjerne en bloody eller evt jomfruelig Mary. Kos deg!

Lenker
Min side