I tillegg til de generelle årlige prisøkninger er fortsatt den Norske kronen svak og det får selvsagt innvirkning på alle importvarene. På toppen av dette er det dessverre fortsatt en del varegrupper som har hatt en ekstrem prisutvikling den siste perioden noe som dessverre resulterer i prisøkning på de varene spesielt. En del av disse tok vi høyde for i prislisten i november så det er ikke like store utslag denne gang.
Ost og meieriprodukter:
Melkeprisene er fortsatt på et veldig høyt nivå, spesielt i italia. En kan gå inn på diverse nettsider og se den dramatiske utviklingen som og gjelder andre deler av EU. Ellers er det generell prisøkning fra de fleste produsenter men vi har klart å holde en god del av prisene på ost uendret. Norsk ost øker noe grunnet årlige prisjusteringer fra produsentene.
Spekemat :
Den ekstraordinære prisutvikling på spekemat fra Italia er dessverre ikke helt over (ref forrige prisliste med informasjon om blant annet de store utslagene grunnet svineinfluensaen). I tillegg ble dessverre prisen på de såkalte tollfrie kvotene på salami og skinker rekordhøye på auksjonene fra Landbruksdirektoratet i høst. På skinker ble prisen så høy at den nesten tilsvarer full toll. Dette får dessverre utslag på det meste av spekematen. På Norsk kjøtt og spekemat er det imidlertid få endringer.
Andre varer:
Tørrvarer har mindre utslag denne gang. De mest ekstreme utslagene ble tatt høyde for i høst. Sjokolade derimot har en del økninger. De fleste har vel fått med seg hvorfor sjokolade øker i pris men vi har klart å holde økningene på et minimum.
For Oliven og olivenoljer har opprinnelsen mye å si for prisutslag. Noen olivenoljer fra Spania går faktisk noe med i pris mens i Italia er situasjonen annerledes med fortsatt utfordringer med klima. Det får og utslag på en del av konserver og bearbeida jordbruksprodukter for eksempel tomatsauser og pestoer.
De nye prisene vil vise på nettsiden fra lørdag 1. februar og gjelder for leveringer fra mandag 3. februar 2025. Men be gjerne om en oppdatert prisliste i excel format så snart som mulig slik at dere kan sjekke de nye prisene.
Husk at en kan følge med på våre nyheter etter hvert som de lanseres her: Nyheter Matcompaniet