Jeg er har opp gjennom årene fylt bokhyllene hjemme med kokebøker – meter på meter med alt fra kulinariske oppslagsverk om mat eller vin, tynnslitte «lefser» kjøpt på loppemarked på reiser til praktverk med tema på alt fra land og regioner til råvaregrupper. De står litt hulter til bulter, men en bok vet jeg alltid hvor er, og det er notatboken med min mormors oppskrifter. Den tas fram når jeg har behov for å gå i barndommen og friske opp min sensoriske hukommelse preget av den gamle kokekonas mange gode retter. En bokskatt forbeholdt meg og den som eventuelt vil arve den.
Smaksarv fra 1894
Ny produsent: Karamel Kompagniet
Skrevet av: Hans Petter Uleberg
Karamel Kompagniet ble grunnlagt med bakgrunn i en tilsvarende bokskatt, et arvestykke fra Anna Knightbridges mormor. Oppskriftene fra kokeboken utgitt i 1894, 110 år før Anna åpnet sin første butikk på Bornholm i 2004, kombinert med barndomsminner om duftene da mormoren fulgte de nevnte oppskriftene og smeltet sukker i kobbergryten lever videre i Annas sensoriske hukommelse og preger virksomheten. Selv om avstanden fra mormorens kjøkken i England til Bornholm er stor i distanse er nærheten og kjærligheten til de unike karamellene like tett og nært som den var den gang Anna spiste mormorens karameller «rett» fra grytene i England.
Med dette bakteppet er det lett å forstå Annas drivkraft. Karamel Kompagniet er grunnlagt for å skape nærvær gjennom smaksopplevelser. Hver eneste karamell skal være forbundet med en munnfull glede som avdekkes når den sakte smelter i munnen og lag på lag med smak frigjøres. Rene gode smaker som vitner om at man nyter et stykke solid kjøkkenhåndverk. Magien fra sukkeret smelter og karamellen dannes ved 160 grader og oppover til det ferdige smaksatte produktet er fintunet i over 20 år og er kvalitet tvers i igjennom.
I tillegg til smakskvalitet i alle ledd er Karamel Kompagniets virksomhet tuftet på bærekraft. For eksempel er det som ser ut som plast rundt karamellene langt fra dette. Det er en emballasje som er nedbrytbar du kan putte rett i hjemme komposten. 52% av energien som går med i driften kommer fra solenergi, all emballasjekartong er FSC sertifisert; dvs at trevirket kommer fra bærekraftig skogsdrift, alle produktene er gluten og GMO fri og råvarene og emballasjen hentes i størst mulig grad fra leverandører så nært på produksjonen som mulig. Dette er alle gode tilleggsverdier der er kjekt å vite om. En annen og mer iøynefallende kvalitet er Karamell Kompagniets sans for god og klassisk design. Det sees spesielt tydelig i serien som har hentet inspirasjon fra H. C. Andersens verden, de vakre rektangulære sesongboksene og ikke minst det årlige høydepunktet: Adventskalenderen.
E boxes
Dette er en serie med klassiske singelpakkede karameller
The E-boxes - caramel pearls
Dette er serie med karamellkuler dragert med ulike typer sjokolade
Premium K
Dette er en serie med lekre gaveesker som er nyhet av året
The Tins
Dette er vakre runde bokser som inneholder 300g karameller i hver boks. Fire av boksene har hentet inspirasjon fra fire av de mest kjente H. C. Andersen eventyrene: Den stygge andungen, Keiserens nye klær, Den standhaftige tinnsoldat og Den lille havfruen. Alle disse fire boksene inneholder klassiske singelpakkede myke fløtekarameller. Illustrasjonen på disse boksene er tegnet av Carl Quist-Møller.
Sesong
Detter er en lekker rektangulær metallboks dekorert med Mats Bergs illustrasjon av treet som pyntes. Boksen inneholder 3 ulike karameller med julens smaker: Klassisk Jul, Klassisk Lakris og Klassisk Sjokolade.
Detter er en lekker rektangulær metallboks dekorert med Mats Bergs illustrasjon av en fartsfylt aketur. Boksen inneholder 3 ulike smaker: Klassisk fløte, Klassisk sjokolade og Fløtekaramell med sydesalt
Dette er årets flotte 3-D kalender fra Karamell Kompagniet og er et lite bygg prosjekt for den siste dagen i november slik at herligheten og lukene er klare til den 1. desember. Et fint stykke førjulspynt innholdende 24 overraskelser. Bak hver «luke» skjuler det seg 2 karameller, en til deg selv og en til en du er glad i. Her kommer de gode og varierte smakene i en jevn strøm frem til den 24. desember.