Endelig ble de andre som er med og styrer med sortimentet vårt lei av maset mitt om å liste den nesten hemmelige sardiske pastaen og kokkefavoritten: Fregola Sarda Tostate. Etter den første smaken med kveite og Fregola på «Le Atelier» var jeg solgt. Som nevnt har det tatt litt tid før vi nå endelig kan rydde plass for den første pallen med Fregola.
Den kanskje aller mest klassiske pastaen og som med få unntak kun produseres på Sardinia er fregola. Denne pastaspesialteten kan historisk spores tilbake til det 10. århundre. Sardinerne er meget beviste på at dette er deres pastaspesialitet ikke en kopi av Nord Afrikansk Cous Cous! Fregola har en rustikk form og der bitene er ujevne med ca 5 mm diameter. I motsetning til andre pastasorter så gjennomgår pastaen en prosess med varmeristing pastaen etter tørking; toasting. Dette ble opprinnelig gjort under den stekende solen, mens man i dag har utviklet mer kontrollerbare teknikker innendørs. Denne spesielle risting gir Fregolaen en karakteristisk nøtteaktig smak.