Selve ystingen starter innenfor 12 timer etter melking. Melken er alltid fersk og transporteres kun 45 meter fra fjøset ysteriet. For folket på Keens er det essensielt at ikke melken er tuklet med – les: de yster kun på fersk rå melk. Dette gir rikt rom for oster som framstår som levende med et rikt aroma- og smakspekter med solid terroir-preg.
All ystingen foregår for hånd – alle de viktige avgjørelsene om hva som er neste steg i ysteprosessen, hvordan man skal gjør det, hvorfor man gjør det og hvor lenge man må bearbeide ostemassen for optimalt resultat tas av de som jobber i og ved ystekaret! Terroiret, kuene og ysterens personlighet kombineres til en ekte håndverks cheddar av ypperste kvalitet.
Ingen ting overlates til tilfeldighetene og som Keensfolket selv sier det:
“The only reason you love Keens Cheddar so much is because we loved it first.”
Neals Yard Dairy har arbeidet med Keens siden tidlig på 1980 tallet. De besøker gården og ysteriet ca hver 8. uke og plukker da ut de beste ostene som er forbeholdt Matcompaniet og en kunde i USA. Ostene smakes og plukkes utfra Neal’s Yards kriterier for hvordan osten smake: Den ha en rik smak med markerte innslag av senneps- og gresstoner med markert syrlighet som balanserer den rike, gode Somerset melken.
Vi relanserer nå Keens Cheddar med lagerførsel og svært hyggelig pris