Skip to main content
Til toppen
Minimesse 2025 Hold av datoen! Torsdag 20. Mars

Jærosten mellomlagret 5-6mnd 4kg, Voll Ysteri

Varenummer: 15008
Salgsenhet: STK
Forpakningsinfo: 4.0 KG per STK
Antall per kolli: 1
Minste antall: 0,5
ekskl. mva.
Pris i handlekurv er basert på en statisk gjennomsnittlig vekt. Faktura vil vise korrekt vekt

Jærosten Jemina var den første autoriserte osten av rå melk i Norge noen gang, og den hører til ostegruppen Raclette, som har sine røtter i Wallisdalen i sørvest Sveits.

Tone, Halvfast håndverksost laga på upasteurisert Jerseymelk, Jerseymeieriet

Tone er en håndverskost ystet på upasteurisert gårdsmelk på Jerseymeieriet. Osten er modnet i minimum 4 måneder.

15140
Høvding Sverre Lagret 6mnd 3kg, Orkladal Ysteri

Høvding Sverre Lagret er en tilsiter type som er lagret lenger enn 6mnd. Dvs at den smaker mer enn den yngre utgaven og passer godt for de som ønsker mer smak.

15079
Hitra Grotteost lagret 8-12mnd 2kg økologisk, Hitra Gårdsmat

Grotteosten fra Hitra Gårdsmat er en virkelig toppost. Osten en fast ost, upasteurisert og som modnes i grottene til Hitra Gårdsmat. Osten har en rik smak, gyllen farge og nøtteaktig aroma. Nytes gjerne alene med god rødvin. Fin til gratinering, riv den gjerne over pasta.

15010

Jærosten er en handverksost, laget av nysilt rå melk (upasteurisert). Melken går direkte fra spene til ystekar, blir tilsatt melkesyrebakterier fra Alpene og kalveløype. Deretter følger skjæring, forrøring, laktosetynning, varming, etterrøring, forming, pressin, salting og til sist modning på granplank.

Ystekaret er av kobber. Det gir en god fordeling av varmen under oppvarmingen. Kobber-ionene har stor verdi for gjæringa av osten. De fremskynder på positivt vis melkesyre- og propionsyregjæringen, proteinnedbrytingen og enzymkvaliteten.Ostesmaken blir mildere og bedre med mer aroma. Kobber er viktig for vekst og motstandskraft, og den stimulerer hemoglobinproduksjonen.
 

Jærost – mellomlagret
Voll Ysteri, Rogaland
Upasteurisert kumelk
Vasket skorpe
Lagret i 5-6mnd (+)

Utseende
Osten har en vakkert vasket skorpe som er et sikkert tegn på god lagring og meget godt ystehåndverk. Fin ostemasse med små hull og gyllengul skorpe.

Lukt
Mild syrlig duft med innslag av smør, lette noter av eikenøtter og kokte poteter.
Munnfølelse
Når den halvfaste osten inntas smelter den godt og gir en behagelig lett grynet munnfølelse.

Smak
Smak starter med flotte florale toner i retning av blomstereng sammen med gode smaken av god melk. Avslutter med en frisk syrlighet som minner om villbringebær.

Bruksområder
Dette er en ost som smelter godt og er perfekt til f eks raclette. Vil også gi en ekstra dimensjon til Mac’n Cheese, Spätzle for ikke å glemme på en sandwich sammen med din favorittskinke – grillet eller rett i kjeften.

Drikke
Som drikke anbefaler vi gjerne et godt kjølt glass med økologisk melk! Ved litt mer festlige anledninger kan du godt unne deg et glass med nummer 2 druen fra Burgund: Aligoté. En syrefrisk Cortese fra Piemonte eller din favoritt ufiltrerte eplemost med god syre vil også fungere bra.
 

Jærosten ble for alvor kjent da den vant hederstittelen ÅRETS OST under landsutstillingen for gardsost i 2007, og den er fortsatt en av de høyest ansette ostene kvalitetsmessig i Norge.
Matcompaniet er glade for at det endelig er mer ost tilgjengelig slik at vi kan få spredd denne nydelige osten landet rundt.

Jærosten tok GULLMEDALJE under landsutstillinga for gardsost både i 2003, 2005 og 2007 (når den også ble årets ost).
Jærosten fekk MATMERK sin SPESIALITET godkjenning 7. februar 2008.
Jærosten fekk Hederlig omtale i Det Norske Måltid 2009 og ble også nominert til Det Norske Måltid 2011 og 2012.
Jærosten kom på tredjeplass på Nordisk ostefest i Svendborg, Danmark 2008. Svensker tok dei to fyrste plassane.

Visste du at Voll Ysteri har lang historie? Hans Voll forteller:

På slutten av 1870 åra gjekk Johan og Ingeborg Sørbø i spissen for å starta det fyrste heilårs samvirkemeieriet på Jæren. Det var i kjellaren på heimehuset i Vasshus. Dette vart i 1901 vidareført, då sju sambygdingar tok ansvaret og risikoen med å reisa Voll Ysteri. Dette var Rasmus Hole, Johan Sørbø, Tolleiv Vasshus, Ivar Voll, Olaus Voll, Peder Voll og Hans Voll. Sistnevnte gav fri grunn til det fyrste bygget, og det er det bygget som står igjen idag.
Ysteriet sveiv like til 1962, då det vart slege saman med Høyland Meieri og flytta til nybygget der Tine meieriet Sør held til idag.

Då ysteriet starta opp i 1901 hadde dei hjelp av to sveitsere som lærte ifrå seg Emmentalysting (sveitserost). Voll Ysteri ekspoterte sveitserost til California før fyrste verdenskrig.

Då eg starta opp ysteriet igjen 100 år etter oppstart, var det naturleg å gå tilbake til Sveits og henta ein ostetype som ikkje vart produsert i Norge.

Egenskaper
Salgsenhet KG
Opprinnelse Norge
Melk Ku
Øvrige egenskaper Råmelk
Bestillingsvare Nei
Antall per Kolli 1.0
Nettovekt 3500.0 Gram
Horeca Ja
EPD Nummer 5483706
GTIN N/A
Lenker
Min side