St. Pål grottelagret 12-15 mnd ku-geitemelk 1/4 4kg, Rueslåtten Ysteri
Forpakningsinfo: 3.75 KG per STK
Antall per kolli: 4
Minste antall: 1
Lagret i minimum 15 måneder. Lysegul farge i retning elfenben. Lukter søtlig med behagelige geitetoner – duften av geit er mer framtredende ved skorpen. Rueslåtten Ysteri i Hol kommune er familiedrevet av ekteparet Jarle og Rakel. Deres drift av gården og ysteriet er forbilledlig på flere vis. Selvfølgelig står dyrevelferden i høysete og er grunnlaget for den gode råvaren de foredler til ostene vi er så heldige å få distribuere. Gården som har vært i Jarle sin slekt i flere generasjoner er nå tilpasset ystevirksomheten. Fortsatt er kuene på sommerbeite i fjellstrøka som også inspirerer til navnene på de fleste av ostene; St. Pål, Lord Garvagh og Store Velten, mens Rød Geit og Kubbeosten har navn etter melk og fasong. All melk som blir brukt til ysting kommer fra egne kyr, men geitemelken kommer fra naboen.
St Pål – grottelagret
Rueslåtten Ysteri, Ostebygda Hol, Viken – snart Buskerud
Upasteurisert ku- og geite melk
Vasket skorpe, grottelagret i ca 15 mnd
Utseende:
Mørk skorpe med tydelig preg av grottelagring. Jevn fin ostemasse med en lysgul farge.
Lukt:
Lukten har tydelig søte noter i retning av smørkaramell, behagelig animalsk duft og floralt samt surdeigsknekkebrød.
Munnfølelse:
Fast ostemasse som smelter behagelig og en god og nydelig følelse av å fylle hele munnen.
Smak:
Kompleks og balansert smak der salt, søtt, syre og umami spiller på lag på beste vis fra første bit. Her kjenner vi smaker som gir assossiasjoner i retning av godt redusert oksekraft, blomster og ristede pinjekjerner. Fin balanse mellom ku- og geitemelken. Unison glede rundt smakebordet: pokker så god ost!
Bruksområder:
Dette er en ost som står seg godt alene eller som stjernen på ostefatet. Du hensettes umiddelbart til alpeområdene mellom Sveits og Frankrike. Osten vil sørge for at en Croque Madame eller Monsieur hever seg fra det ordinære til luksusnivået. Lager du Gougères (Oste Vannbakkels) med St Pål har du et vinner-tygg til champagnen – gjerne toppet med Løyrom. En selvfølge når du skal varme høstkroppen og sjelen med en rik løksuppe med grillet landbrød toppet med rikelig med St Pål.
Drikke:
Vinmessig er det umulig å ikke anbefale en Arbois Vin Jaune eller en annen god hvitvin fra Jura. Står løksuppe på menyen kan du ikke kommer utenom verdens mest undervurderte vin: Tørr sherry. Her er Lustau Almacenista González Obregón Fino del Puerto en absolutt favoritt.
Egenskaper | |
---|---|
Salgsenhet | KG |
Opprinnelse | Norge |
Melk | Ku |
Øvrige egenskaper | Råmelk |
Antall per Kolli | 4.0 |
Nettovekt | 3750.0 Gram |
Horeca | Ja |
GTIN | N/A |