Skip to main content
Til toppen
Minimesse 2025 Hold av datoen! Torsdag 20. Mars

Rueslåtten Ysteri

På fjellgården til Rakel og Jarle på Rueslåtten har alle kuene sine egne navn. På tross av, eller kanskje nettopp på grunn, av at de er det minste melkebruket i Hol kommune produserer de helt fantastiske oster.

Bølingen er sammensatt av telemarkskuer som gir melk med helt unike ystekvaliteter, jerseykuer som gir melk med høyt fett- og proteininnhold og NRF som bidrar med stort volum spesielt egnet til yoghurt.

På Rueslåtten yster de blant annet Lord Garvagh, Rød Geit og Store Velten gjennom hele året. Dette innebærer at det vil være variasjoner på ostene laget på vintermelk og beitemelk. Det alterneres mellom hvilke oster som lages utfra melkemengde. Store Velten ystes i perioder der det er mye melk slik at man sikrer et tilnærmet jevnt innsett av oster i lagringskjelleren.

Beiteperioden starter ca 5. juni og varer til ca den 25. september. Den 10. juli flytter familien og kuene til Geitevasstølen. Der kan folk og fe ete og leke med utsikt over Hallingskarvet og Skarveheimen. Hadde Rueslåtten ystet i Frankrike kunne de uten å blunke klassifisert sine oster som «alpage». Det gode fjellgresset bidrar med unike aromaer til melken og sørger for at osten får en rik smak med tydelig preg av godt beite.

All osten på gården lages av upasteurisert melk slik at de stedegne kvalitetene fra seter- og utmarksbeite utvikles i modningsrommene og tas med helt til bordet. Stølsmelken produseres fram til ca 25. august. Også naboen Ole, som driver med geit har geitene sine på støl i samme periode.

Ystingen starter alltid med at melken for-modnes over natten. Rueslåtten yster i et klassisk fransk ysterkar i kobber som tidligere har vært brukt til ysting av Comté. Selv om ysteutstyret er av det beste som kan skaffes overvåkes prosessen nøye av Jarle og Rakel. Når ostemassen har satt seg og deres største ost Store Velten tas ut ystekaret veier den rundt 20 kilo før drenering.  Til denne mengden ostemasse har det gått med rundt 150-200 liter melk. Den ferdige Store Velten veier mellom 13-17 kilo.

Etter at osten er ferdig drenert og tatt ut av formene legges den på hyller av granplank i modningsrommene. Granplank skal være spesielt gunstig for modningen av osten og benyttes blant annet av Meieriet i Burträsk som produserer den kjente Västerbottenosten. Modningsrommet er i en naturlig kjeller uten kjøling der temperaturen ligger på 8-14 grader avhengig av årstiden.

Under oppholdet i modningskjelleren snus og vaskes ostene 2-3 ganger i uken i 2-3 måneder til rødkitten har utviklet seg. Når ostene nærmer seg 3 måneder svekker rødkitten seg og skorpen begynner å tørke mer ut mens fargen endres noe. På dette stadiet slutter de å vaske ostene og går over til å pusse skorpen med en tørr svamp. Etter at osten har fått ukesvis med kjærlig pleie og oppfølging i lagringskjelleren sjekkes kvaliteten til Jarle er fornøyd og kan sende dem fra seg.

For mer informasjon se her

Visning
Nyhet
Fanitullen 12mnd 200g, Rueslåtten Ysteri

En ost som utfordrer alpeostene. En 12mnd modnet fast ost av upasteurisert melk med en flott lang ettersmak og god sødme.

15164
Kubbeost Geit 200g, Rueslåtten Ysteri

Chev Kubbe Geitost med hvitskimmel skorpe, men små flekker av blåmugg på skorpen kan forekomme ved lagring og er kun et tegn på levende kultur og god ost. Laget på geitemelk fra nabogården til Rueslåtten – kortreist og god melk som gir fantastisk resultat.

15130
Kubbeost Ku 200g, Rueslåtten Ysteri

Kubbeost er en klassisk syrlig mellomlagret kumelkost med deilig kremet tekstur. Produseres mellom November og Mars. Ellers i året produseres den på geitemelk (se Kubbe Geit)

15134
Lein 500g, Rueslåtten Ysteri

Oppkalt etter Lars Lein, osten er laget på upasteurisert kumelk, En ganske klassisk rødkitt, halvtørr konsistens. Smaken er mild med noen skarpe toner og et hunt av bitterhet

15110
St. Pål grottelagret 12-15 mnd ku-geitemelk 1/4 4kg, Rueslåtten Ysteri

Lagret i minimum 15 måneder. Lysegul farge i retning elfenben. Lukter søtlig med behagelige geitetoner – duften av geit er mer framtredende ved skorpen. Rueslåtten Ysteri i Hol kommune er familiedrevet av ekteparet Jarle og Rakel. Deres drift av gården og ysteriet er forbilledlig på flere vis. Selvfølgelig står dyrevelferden i høysete og er grunnlaget for den gode råvaren de foredler til ostene vi er så heldige å få distribuere. Gården som har vært i Jarle sin slekt i flere generasjoner er nå tilpasset ystevirksomheten. Fortsatt er kuene på sommerbeite i fjellstrøka som også inspirerer til navnene på de fleste av ostene; St. Pål, Lord Garvagh og Store Velten, mens Rød Geit og Kubbeosten har navn etter melk og fasong. All melk som blir brukt til ysting kommer fra egne kyr, men geitemelken kommer fra naboen. 

15132
St. Pål modnet 6-8 mnd ku-geitemelk 1/4 4kg, Rueslåtten Ysteri

En spennede fast ost laget med ku og geitemelk. Lys gul med små krystaller. Animalsk moden duft, med søtlige toner og umami. Flaker seg lett i munnen og gir en god munnfølelse. Animalsk med innslag av godt modne druer, fin syre og lang integrert smak.

15095
Store Velten 8-12 mnd 1/4 4kg, Rueslåtten Ysteri

Dette er en kumelksost lagret i opp mot ett år. Vi selger de store ostene i biter på rundt 4 kilo. Ønskes en hel ost på ca 15 kilo kan dette også bestilles.

15053
Stølsost Rueslåtten 15mnd i fjelltunell 1/4 4kg, Rueslåtten Ysteri

Grottelagret i minimum 15 måneder. Laget på melk fra fjellbeite. Gyllengul farge. Preget av floral duft – smørblomst og nyslått høy – med svake søtlige toner.

15133
Lenker
Min side