Uke 39
Rosalita
Aske Rose
Tjamsland gårdsysteri
Upasteurisert økologisk kumelk
Hvittmugg - melkesopp
Lagret 3 uker
Utseende
Kritthvit lett skrukkete klassisk overflate som for denne typen oster. Ostemassen er svakt gyllen med kremet med litt fastere kjerne
Lukt
Nydelige toner av sommerhonning og blomstereng.
Munnfølelse
Lett kremet tekstur men også litt tørr på slutten
Smak
Frisk syrlig melkesmak med noter av honning.
Bruksområder
Et friskt innslag på ostefatet sammen med en tomatmarmelade. Server den gjerne lun; varmet i en leirform og med rugbrødchips og solbærsyltetøy ved siden av.
Drikke
Tysk Rosé på Pinot Noir eller en Bandol rosé med mourvèdre, cinsault og grenache
Tjamsland gårdsysteri
Upasteurisert økologisk kumelk
Hvittmugg - melkesopp
Lagret 3 uker
Utseende
Fin jevn grå skorpe fra aske – lett skrukkete. Elfenbenfarget ostemasse med litt kjerne.
Lukt
Mild duft av honning med innslag av grafitt og en aning halm
Munnfølelse
Kompakt og samtidig fet og kremet.
Smak
Rå peanøtter på anslaget, svake honningtoner og en aning fint integrert bitterhet på slutten.
Bruksområder
Et fint innslag på ostefatet.
Drikke
Riesling med litt restsødme eller en moden fatlagret Bordeaux.
Kubbeost geit
Lein
Rueslåtten gardsysteri
Upasteurisert geitemelk,
Hvitmugg med melkesopp, lactic
Lagret i ca 4 uker
Utseende
Fin avlang fasong med en liten gran «planke» under osten. Jevn lett rynket overflate. Hvit ostemasse med svakt gulskjær kremet i ytterkant og med tydelig kalkaktig kjerne
Lukt
Søtlige blomster, lyng og syrlige smørnoter
Munnfølelse
Smøraktig fedmepreget munnfølelse på tross av lavt fettinnhold. Litt krittaktig.
Smak
Frisk (eng)syre med perfekt saltsmak. Avstemte blomstertoner uten spor av bitterhet.
Bruksområder
Perfekt som den er på ostefatet eller som egen osterett med bakt fiken i stedet for dessert. En uslåelig kombo sammen med valnøtter og honning på betesalat.
Drikke
Her kan man gå helt klassisk og åpne en god flaske Sancerre eller en annen Sauvignon Blanc uten eik. Styr unna de for kraftig Sav-blanchene fra den sørlige halvkule.
Rueslåtten Gardsysteri
Upasteurisert kumelk
Vasket skorpe
Lagret i ca 7-8 uker
Utseende
Fantastisk oransje svak rosa fuktig skorpe. Gyllen kremet osetmasse med små hull.
Lukt
Syrlig med tydelig lukt av hasselnøtter, litt fjøs og nyslått høy – kompleks og god nese
Munnfølelse
Utrolig kremet og behagelig ostemasse der skorpen bidra teksturmessig på en god måte.
Smak
Syrlig og rik smak med konsentrert storfekraft, nystekt brioche og skogchampignon. Lang floral ettersmak med nektar sødme.
Bruksområder
Utrolig god som den er, men en kan ikke smake denne uten å tenke på hvor god den ville vært i en klassisk tartiflette med bacon, løk og potet.
Drikke
Velger du å spise den som den er vil en Sylvaner fra Alsace være et godt valg. Er det tartiflette som står på menyen vil en Roussette de Savoie være tett på optimalt
Myrull
Åskeladd
Grindal Gardsysteri
Upasteurisert geitemelk
Modna chevre med en kombinasjon av melkesopp og pencilinum album.
Lagret i minimum 5 uker
Utseende
Flott jevn skorpe med elfenbenfarget kremet ostemasse med den litt fastere kjerne
Lukt
Nydelige honningtoner med innslag av lyng og milde urter
Munnfølelse
Porøs og myk ostemasse som fyller munnen godt.
Smak
Fin sødme med avstemt saltsmak. God kompleksitet med smørtoner og lett animalske toner. Delikat friskhet.
Bruksområder
Fantastisk som den er til ostefatet
Drikke
Norsk håndverkssider med lite sødme og god friskhet / syre vil matche denne godt.
Grindal Gardsysteri
Upasteurisert, økologisk kumelk,
Lagret kremost med melkesopp og rullet i aske
Lagret i ca 6 uker
Utseende
Nydelig tynt askelag med noen innslag av hvite muggflekker. Krittfarget svakt gyllen ostemasse.
Lukt
Søtlig frisk duft med svake honningtoner.
Munnfølelse
Litt tørr og kalkaktig i starten. Brytes ned og fyller munnen godt
Smak
Mild og samtidig rik smak. Frisk melkesmak med gode syrlige undertoner. Gir assosiasjoner til røsslyng og traktkantarell.
Bruksområder
Prøv den på en tynn skive rugbrødtoast med modnet sild og syltet rødløk.
Drikke
En lys lett lager og ikke for fatpreget akevitt.
Rokoll
Orkladal Gardsysteri
Upasteurisert kumelk
Vasket skorpe
Lagret i ca 5-6 uker
Utseende
Klassisk og godt eksempel på hvor vakkert en vasket og godt stellet ost kan være. Oransje med ett hvitt «støvlag». Jevn og gyllen ostemasse.
Lukt
En aning umodne stikkelsbær og nesle sammen med mildt kjellerpreg.
Munnfølelse
Kremet og behagelig ostemasse som smelter godt i munnen.
Smak
Fin saltmengde med innslag av fjøs, godt modne plommer og gjærtoner som minner om lys brøddeig. Behagelig og frisk syre.
Bruksområder
Selvfølgelig som den er, men vil også gjør den mest beskjedne blomkålen til en smaksbombe om du serverer den med smeltet Rokoll og ristet knust sort pepper.
Drikke
Lett eiket kommune Chardonnay fra Burgund, Chablis eller en Aligoté