Uke 42
Søster Cecilia
Nordlandsost
Orkladal ysteri
Kumelk, pasteurisert
Vasket skorpe og med karve
Lagret i 3 måneder +
Utseende
Jevn fin brun/rosa skorpe. Gyllen og kompakt ostemasse med fint fordelt karve.
Lukt
Ytterst mot skorpen lukter den frisk og lett syrlig med innslag av tare. Deilige syrlige smørtoner og lukt av karve fra ostemassen.
Munnfølelse
Deilig munnfølelse, minner om kaldt smør som smelter godt
Smak
Frisk smak med syrlige undertoner og noter av rå eikenøtter med litt behagelig bitterhet. Fint innslag av karve som integreres godt med den gode smøraktige melkesmaken.
Bruksområder
Her snakker vi om luksus frokost når du vil by deg selv og gjester på mer enn det lille ekstra. Nybakt brød med ditt beste smør og raust med skivet søster Ceilia vil være en vinner.
Drikke
Frisk ufiltrert eplemost, gjerne på Aroma epler.
Lofoten gardsysteri
85% ku- og 15% geitemelk, upasteurisert
Fastost goudatype med vokset skorpe
Modnet i minimum 6 måneder
Utseende
Jevn gyllen ostemasse med små hull. Vokset glatt overflate.
Lukt
Domineres av duften av frisk syrnet melk som minner om naturell yoghurt.
Munnfølelse
Veldig delikat munnfølelse der ostemassen fordeles jevnt og smelter godt
Smak
Veldig godt integrerte smaker som starter med salt før syren legger seg fint rundt og kombineres med smaken av ristede pinjekjerner. Selv om det kun er 15% geitemelk er den delikat til stede og bidrar med sin klassiske syrlighet.
Bruksområder
Vil være en absolutt vinner mellom to skiver grovt land brød, dobbelt lag med Nordlandsost og tynne skiver speck i midten og rett i toastjernet.
Drikke
Velger du lage deg toast som beskrevet over kommer du ikke til å angre om du har en god Sylvaner fra en av Frankens topp-produsenter i glasset.
Rødlin
Keens Cheddar
Tjamsland gårdsysteri
Kumelk, økologisk upasteurisert
Halvfast med vasket skorpe
Lagret i minimum 3 måneder
Utseende
Fin jevn, klassisk vasket skorpe og kompakt gyllen ostemasse.
Lukt
Syrlig duft med innslag av fjøs og animalske noter. Litt antydning til lettrøkt bacon.
Munnfølelse
Ganske kompakt og grynete ostemasse som smelter sakte.
Smak
Rik smak med tydelig syre og saltsmak. En aning gjærsmak og mineralske innslag.
Bruksområder
Ostens gode smeltegenskaper gjør den til et godt norsk alternativ til raclette servert med gode poteter, røkt kjøtt og små agurker.
Drikke
Syrefrisk riesling, en lys lett lager eller rabarbrasaft uten for mye sukker.
Keens Cheddar Summerset
Kumelk, upasteurisert
Hardost av cheddartype bundet med osteklede og fett
Lagret på granplank i minimum 15 måneder
Utseende
Stor sylindrisk form pakket i osteklede. Kompakt og jevnt pakket med fint spor av lagringsmugg på utsiden. Lys, gyllen kompakt ostemasse – slik en håndverks cheddar skal være.
Lukt
Market lukt av sennep, syltet sjøgress og sesamolje. Deilig nese!
Munnfølelse
Klassisk grynete cheddarteksttur som fordeler seg godt i munnen.
Smak
Kompleks syrlig og lang smak som kommer lag på lag. Starter med sennep og pepperrotsmak i kombinasjon med korrekt mengde salt og fin engsyre. Avsluttes med elegante florale smaker som minner om ringblomst.
Bruksområder
Står seg meget godt som den er for pur smaksglede.
Drikke
Er du så heldig å ha tilgang på en Keeved Somerset cider, der syren er høy i kombinasjon med subtil sødme fra sidereplene er du tett på den optimale kombinasjonen.
Konrad
Ung Grotteost
Stavanger Ysteri
Kumelk, økologisk (kun melken) upasteurisert
Halvfast ost med skorpe vasket 4 x pr uke med Konrad Stout fra Lervig Bryggeri, salt og modningskultur
Lagret i 6 uker
Utseende
Mørk jevn skorpe med tydelig farge fra det mørke øllet. Lys gul ostemasse med små hull. Solid yste- og modningsarbeid!
Lukt
Selve skorpen og ostemassen ytterst mot skorpen har markert duft av malt fra mørkt øl. Fint kjellerpreg. Deilig syrefrisk ostemasse med fin sødme i retning av honning. Smør toner
Munnfølelse
Fast og deilig ostemasse som smelter godt i munnen uten å framstå som for feit.
Smak
En frisk og deilig syrlighet som er bærende for de øvrige smakene. Assosiasjoner i retning av godt smør laget på syrnet fløte. Soppkarakter som minner om piggsopp. En deilig litt svak sødme og lette behagelig bitternoter fra øllet.
Bruksområder
Selvfølgelig god slik den er sammen med litt grovt surdeigsbrød. Ønsker du være litt mer avansert så lag gjerne en pannekakerøre med Lervig Stout. Legg noen skiver Konrad på den ene halvdelen av pannekaken sammen med litt strimlet Stavangerskinke. Brett pannekaken og stek videre på begge sider til osten er smeltet. Har du litt gammelt surdeigsbrød så stek det som til bruschetta og topp den med nystekt skogsopp og smeltet Konrad.
Drikke
En Konrad Stout fra Lervig er aldri feil å servere til Konrad. Er en mer til vin enn øl vil enten en juicy Pulsar fra Jura eller en Sør-Afrikansk chenin blanc fra f eks Paardeberg distriktet fungere meget godt.
Hitra Gårdsmat
Kumelk, økologisk og upasteurisert
Grottelagret fastost
Modnet i minimum 3 måneder
Utseende
Lett preg fra grottelagringen med litt ujevn naturlig skorpe og fine sunne muggsoppinnslag på overflaten. Jevn lys gul og kompakt ostemasse.
Lukt
Svake noter av våt kjeller. Fin melkesødme, lett syrlig med svake nøttetoner på slutten.
Munnfølelse
Ostemassen smelter godt fyller munnen raskt.
Smak
Fin balanse mellom syrlighet og melkesødme. Deilig nøttearomaer og ristet brød.
Bruksområder
Lokker fram smilet på den mest morragretne om du serverer den på et nystekt grovt rundstykke sammen med litt syrnet smør. Smelteegenskapene gjør den godt egnet til toast eller som tekstur og smakstilskudd i pizzatoppingen.
Drikke
Et godt glass med melk til morgenrundstykket. Dersom du foretrekker å kun innta melk i koagulert form, eller ost som det vel heter, vil et glass ufiltrert eplemost være deilig til den unge grotteosten.
Mona Lisa Marmorizzato
Salcis Sienna
Fåremelk
Lagret fåremelksost med naturlig skorpe smaksatt med trøffel og marmorisert med aske
Lagret i 6 måneder
Utseende
Jevn og fin naturlig skorpe. Elfenbenfarget ostemasse som er vakkert marmorert med aske og sort trøffel
Lukt
Frisk syrlig duft av fåremelken i kombinasjon med en delikat duft av trøffel som ikke tar over lukten. Bravo!
Munnfølelse
Klassisk som en lagret pecorino – litt grynet i starten men smelter raskt og fyller munnhulen godt.
Smak
En meget delikat trøffelost der smaken av trøffel er behagelig integrert og aldri framstår som vulgær. Fin melkesømde og klassisk syrlighet fra fåremelken. Fin mengde med salt.
Bruksområder
Vil gjøre en anti pasti misti perfekt. Bruk den også gjerne revet rett på pasta eller risotto. Ønsker du å imponere så tilsett en god dose i en rik potetpuré som du bruker som fyll til ravioli. Riv ytterlig med ost og gjerne litt fersk trøffel over de fløyelsmyke pastaputene ved servering.
Drikke
Her vil en godt moden Nebbiolo – gjerne en Barbaresco modnet på svære eikefat, være en perfekt kombinasjon.