
Nye sveitsere i ostesortimentet
På Matcompaniets Minimesse i 2025 ble de besøkende introdusert for tre nye Sveitsiske oster.

To av dem fra den Sveitsiske familieeide osteprodusenten «Güntensperger». Produksjonen startet i 1868 og består i dag fire små ysterier. Dette er små ysterier med håndverksmessig produksjon basert på lokal melk fra små gårder. Helt fram til 2022 ble osten modnet i modningskjellere i Appenzell. Kapasiteten i modningsrommene var tett på sprengt og i 2022 kunne de endelig åpne et nybygd og hypermoderne modningsanlegg i Kirchberg.
Güntensperger’ne har hele tiden vært kjent for sin kreativitet og kontinuerlig innovasjon forankret i lokale tradisjoner. Teamet på over 60 medarbeidere sørger for at alt fra ystingen starter til osten er pakket og klar for salg foregår med sveitsisk presisjon og nøyaktighet. De produserer tradisjonelle oster som Raclette og Mütchli til mer kurisøse oster der man etter lang tids testing har kommet fram til nyvinnende og velsmakende oster.
På den nevnte Minimessen hadde MonS med seg to spennende oster som vi nå lanserer. Utgangspunktet er en klassisk «alpeost» som i løpet av modningen tilføres henholdsvis tørkede villblomster og en med tørkede roseblader.
Wildblumenkäse - Alpeost med villblomster, Swisscru

Noen ganger i løpet av året forvandles modnings kjelleren under Güntensperger ysteriet til det som kan minne om en blomstereng og ostelukta blandes med duften fra markblomster og ville urter. Ostene som har blitt modnet i 2 måneder dekkes med en blanding av spiselige markblomster og urter. Osten modnes så videre og utvikler en smak der den naturlige og fargerike utsiden påvirker smaken i retning av et forsterket floralt og urtepreget smaksbilde.
Rosenblumenkäse – Alpeost med roseblader, Swisscru

Et besøk i modningskjelleren under Güntensperger ysteriet når en skal foredle alpeosten med tørkede roseblader gir obskure duftassosiasjoner der man både hensettes til ostemodningsrom og et besøk i parfymehus i den sørfranske byen Grasse. De 2 måneder gamle ostene dekkes med tørkede roseblader som ved videre modning tilfører osten en behagelig smakskombinasjon av håndverksost og en behagelig mild og delikat krydret smak fra rosebladene.
Tradition Grand Cru - Alpeost vasket med cider og aske, Swisscru

En tradisjonell håndverksost på kumelk. Ystet av Josef Werder på det vesle familieeide ysteriet «Küssnachter Dorfkäserei» i Rigi provinsen. Utgangspunktet er termisert melk fra lokale gårder der kuene beiter på frodig og rikt utmarksbeite med gress og ville urter. På vinteren fôres de med lokalt høy fra nærområdet. Modningsprosessen avsluttes med at ostene vaskes med cider og gnis inn med vegetabilsk kull i fire måneder. Sort skorpe og gyllen gul ostemasse med rik smak er egnet til å imponere.