Grindal Ysteri
Matcompaniet elsker som kjent gode historier, og vår nye leverandør av gardsost representerer i aller høyeste grad dette. Ragnhild og Turid Nordbø har etter endt utdanning vendt hjem og delt oppgavene søsterlig mellom seg. Ragnhild som har studert næringsmiddelfag på Ås er meieribestyrer mens Turid tar seg av driften som daglig leder. De deler fasinasjonen for hvordan melk kan forvandles til ost og deltar begge i ystingen på Grindal Ysteri som er eit lite, økologisk handverksysteri.
I bygda Grindalen i Rennebu forvalter søstrene Nordbø stedegne kvaliteter på forbilledlig vis. I kombinasjon med gårds- og seterdrift har de bygd opp et ysteri som både tar vare på tradisjonene og henter inspirasjon fra andre ostenasjoner. Som de selv sier det så klarer de seg med lite og tar vare på de kvalitetene plassen gir dem. Kuer, geiter og sau beiter på smaks-og artsrike beitemarker. I kombinasjon med nøye utvalgt næringsrikt fôr gir dette en frisk og feit melk – det beste utgangspunktet når man skal lage god ost!
Historien til dagens ysteri starta med de to søstrene som ikke ville flytte hjem fra setra. Langt fra både strøm og bilvei delte de på jobben med å stelle for kyra og sørge for melking. Menyen på setra var slik en bare kan drømme om hvis en evner å verdsette god mat. Fjellørret, nypotet, rømme og multer var blant favorittene. Når høsten stod for døren og dyra skulle hjem til gården var det bare en åpenbar løsning: søstrene måtte bygge ysteri på gården.
Her har de nærhet til hele prosessen og frihet til selv å ha kontroll på hverdagen. Daglig kan søstrene glede seg over hvordan den gode melken blir forvandlet og foredlet til ulike og unike smaker. For å utvikle produktene henter de stadig inspirasjon fra inn- og utland. De reiser og smaker og arrangerer kurs på egen gård for å bidra til å øke mangfoldet av norske oster. Det solide mathåndverket på Grindalen har ført til at det ystes oster med inspirasjon fra andre himmelstrøk, oster som osteelskere drømmer om!
Jentene på Grindalen deler Matcompaniets filosofi om hva som skal til for å lage god ost. Melken holdes levende og behandles med forsiktighet. De bruker kun upasteurisert melk. Melken tappes forsiktig i ystekaret der de setter i gang den biologiske prosessen som forvandler melk til ost. De yster for hånd og er hele tiden tett på prosessen slik at ystingen kan justeres for å få best mulig resultat.
Ostene på Grindalen blir modnet i et lager med naturlig klima og høy luftfuktighet. Osten blir snudd for hånd og det smakes og luktes hele tiden. Dette gjør at de vet at ostene de sender fra seg har optimal kvalitet. Dette er oster som bærer med seg den gode historien fra Grindalen – historien om en helhjertet innsats, solid mathåndverk og en raus og rik smak.
Matcompaniet har foreløpig tatt inn tre typer fra Grindal. En muggost og to typer feta, en i saltlake og en i vakuumerte stykker. Vi vet at dette er gode oster og er stolte over å få lov til å bidra til at enda fler får smake Nordbø-jentenes ostesmykker. Og vi lover enda flere oster etterhvert.
For mer informasjon se her