Orkladal Ysteri
Orkladal ysteri ligger i Råbygda/Gjølme i Orkland kommune i Trøndelag. Ysteriet produserer de kittmodnede ostene, Rokoll, Skjenald, Høvding Sverre -Ung, lagret og XO- og Søster Cecilia med karve, blåostene -Gelmin og Svoger Bård- og stekeost.
Orkladal ysteri er drevet av Merethe Landrø som har drevet ysting på heltid siden 2004. Det er for tiden tre andre ansatte i produksjonen, og i 2022 ble det produsert 9,5 tonn ost.
Merethe Landrø tar seg av den daglige driften i ysteriet og overvåkingen av lagringsrommene. At hun gjør en god jobb er de ferdige ostene strålende eksempler på.
Mange andre oster ble også utviklet ved ysteriet og tilpasset folk og utstyr. Da Mohammed fra Syria ble ansatt i 2018 ville han gjerne lage oster som er vanlig i hjemlandet. Det ble prøveproduksjoner av både Mozzarella og Halloumi. I dag har vi produksjon av stekeost ala halloumi.
Ostene fra Orkladal ysteri har høstet mange medaljer i NM i ost. I VM i Bergen i 2018 fikk tre av ostene henholdsvis gull, sølv og bronse. Orkladal ysteri har deltatt i VM bare en gang, men til høsten er det VM i ost i Trondheim så da blir det selvsagt deltakelse.
For mer informasjon se her