De små kuene og det vesle meieriet
Bryne assosieres i disse dager mest av alt med en av verdens beste fotballspillere som herjer i øyriket vest for oss. For oss som er mer interessert i å ete godt er det minst like interessant at det rett sør for Bryne sentrum er et lite meieri som baserer produksjonen sin på melk fra en erke-britisk kurase: Jerseykyr.
Navnet kommer opprinnelig fra kanaløyen Jersey, men er godt etablert hos britiske bønder. På familiebruket Herikstad gaard driver Sonja og Per Ådne Skårland et mønsterbruk med høyt fokus på dyrevelferd og bærekraft. I fjøset på gården ernærer de små vakre, lekne og nysgjerrige kuene seg på fôr dyrket på gården og fra nærområdet. Når fe-et en gang forlater fjøset på sin siste reise er de lykkelig uvitende om hvordan soya og langreist fôr smaker. Godt, næringsrikt og bærekraftig som resulterer i den aller beste melken.
Herikstad gård er et forbilledlig familiebruk der også de fire døtre er involvert i gårdsdriften. I tillegg til melken huser driftsbygningene og jordene på gården gressfôra storfe til kjøttproduksjon, sauer, høns, to hester og utegris om sommeren. Dyra er ute så mye som mulig gjennom året. Kuene kalver i romslige «fødebinger» med halm og kalvene får kose med mor i 14 dager. Deretter flyttes de til «ammetantene». Dette er de mest omsorgsfulle kyra til å ta seg av den yngste generasjonen med de unike jerseykalver.
Kyra på Herikstad blir melka med robot, hviler på vannseng(!) og har sin helt egen plass der de kan kose seg med gårdens gode fôr. Fjøset der 60-80 melkekyr befinner seg er et godt ventilert kaldfjørs. Melken fra jerseykuene anses å være noe av det aller beste som melkes fra kuspener. Melken er svært energirik og har en unik og rik smak du ikke finner hos andre raser. Den har ca 50 % høyere fettinnhold, 30 % høyere proteininnhold og over 20 % høyere vitamin og mineralinnhold enn annen kumelk.
Det jo en selvfølge at en slik god råvare bør foredles lokalt og ikke blandes med annen melk i store tanker og ende opp som ordinær konsummelk. Dette tok Herikstad-folket konsekvensen av og i 2021 bygget og etablerte de sitt eget meieri med gardkjerringa Sonja som meieribestyrer. På kort tid har meieriet opparbeidet seg en trofast kundekrets med kunder som verdsetter den gode smaken og helhetlige miljøtenkningen som ligger innbakt i produktene.
Som i all annen håndverksproduksjon unngår man snarveiene, og tar den tiden det skal ta når man ønsker optimalt resultat. Alt lages fra bunnen av fra separeringen av melken, syrningen av fløten til rømme og etter hvert kinning av rømme til smør. Til en kilo smør går det med 15 kilo melk! Her lever de som de lærer og sier det aller best sjøl: «Det finst ingen snarveg til god mat.»
Når dette ikke bare sies, men leves slik det gjøres på Herikstad gård og Jerseymeieriet er det innlysende at dette er en produsent vi i Matcompaniet elsker, og mer enn gjerne tar inn i vårt sortiment. Etter noen gode samtaler er vi nå klare for å lansere våre første produkter fra Jerseymeieriet – tro oss; vi gleder oss stort til fortsettelsen.