Midsummer Hot Sauce
Noen av oss er skrudd sammen slik at vi kan ha en tendens til å være litt store i kjeften. Noen ganger kan en sleivete kommentar ende opp med nyskaping og ditto suksess. Nettopp en litt i overkant cocky uttalelse fra Alex, en av gründerne bak Midsummer Hot-Sauce, la grunnlaget for det jeg mener er en av verdens beste fermenterte chilisauser.En god venn av Alex hadde vært i Berlin og smakt den han mente var verdens beste chilisaus. Alex spøkte med at han kunne lage en som var bedre…
De siste årene har skjeggprydede menn verden over forsøkt å overbevise verden at det mest macho man kan gjøre er å mønche de hotteste chillitypene mens svetten spruter og akkompagneres av dårlig artikulerte stønn av ubehag. Dette har svært lite å gjøre med chili som gastronomisk fenomen. Så «Klaus et ut hjertet det er nye gutter i blokka!».
Etter å ha fordøyd sin egen spøk begynte Alex å eksperimentere med å lage en bedre saus enn det kompisen refererte til. Noen dager senere innså han at spøken ble alvor og at det var noe godt på gang. Midsummers andre gründer, Anders, tok kontakt og Midsummer Hotsauce ble grunnlagt.
Eksperimentene fortsatte med ulike smaksvariasjoner, teknikker og fermentering. Der andre laget ubalanserte chilisauser der målet bare var å få det sterkt nok, kreerte Alex og Anders elegante sauser som gjør god mat enda bedre. Mye av hemmeligheten ligger i fermenteringen, et par tre graders forskjell gir store utslag på smaken. Lagringen foregår på eike- og furufat for å oppnå den ønskede smaken.
Råvarene spiller selvfølgelig en sentral rolle og Midsummergutta inngår ingen kompromisser. Utgangspunktet for hovedproduktet er usprøyta Habanero fra Miljøgartneriet på Jæren. Den langtidslagrede hot saucen spiller på Habaneroen sine tropiske toner. Den er melkesyregjæret og inneholder hvitløk og løk fra Jærkysten, samt det prisvinnende havsaltet fra North Sea Salt Works.
Førsteopplaget, batch001, er tappet i 3200 flasker og har et komplekst men balansert smaksbilde som passer perfekt til grillmat, sjømat, pizza, sandwicher, gryteretter, speilegget og alt av god mat som fortjener det lille extra kicket i ganen.
Den lille sausefabrikken ved Badedammen i Stavanger har flere batcher og chilityper på lager, og "limited" opplag vil komme i tidsrommene når den norske chilisesongen går i dvale (nov-mai).
Gode råvarer, balanse, kompleksitet og lagring på tretønner er noe av det som kjennetegner Midsummer.
For mer informasjon se her