Sigtuna Deli
Utgangspunktet for de lekre sprø brune kjeksene er deig bakt henholdsvis med og uten surdeig. Bakgrunnen for dette produktet går helt tilbake til 1500 tallet. Man bakte med kornsorter som innhold lite gluten og ikke egnet seg for heving til tradisjonelle brød. Det ble derfor stekt kjevlet deig laget med mel, salt og vann på takker. Det samme som vår lefse- og flatbrødtradisjon. Både i Norge og Sverige var det vanlig å bake store stabler med flatbrød som ble oppbevart tørt i små og store tønner.
Litt ut på 1900 taller ble «tunnbrødsbakingen» industrialisert og kommersialisert. Verdens første maskindrevne bakerlinje for tunnbrød så dagens lys i Sverige i 1945. Hvem som først kom på den geniale idéen å fritere tunnbrødet vites ikke, men det har vært et kommersielt produkt siden rundt 2005.
Vår leverandør Sigtuna Deli ligger i hjertet av Sverige i landets eldste by med en over 1000-årig historie. Selskapet ble etablert i 2017 og formålet var å å gjenskape og fornye «tunnbrød» tradisjonen. Etter mye prøving og feiling kunne de presentere det vi godt kan kalle «Tunnbrød-2:0» - et sprøtt, luftig og gyllenbrunt bakverk. Utgangspunktet var et tradisjonelt tunnbrød som hadde gjennomgått en nøye kontrollert gjæringsprosess for å få til den ønskede luftigheten i sluttproduktet. Den siste delen av produksjonen skjer i fritøsen der det historiske tunnbrødet møter het svensk rapsolje og blir til nyskapelsen og den nye klassikeren: Tunnbrødchips og Surdeigschips.