Pianogrillo
Er du på Sicilia bør Pianogrillo eiendommen stå på listen over steder du bør besøke. På rundt 300 meter over havet på øyas syd-østlige spiss finner du den den fantastiske eiendommen. Med bygninger tilbake til 1700 tallet som et naturlig midtpunkt dyrker Lorenzo Piccione og hans familie over 80 hektar med økologiske vinmarker, olivenlunder og grønnsaksfelt der de høster noe av verdens beste solmodne tomater.
Selv om Lorenzo kan smykke seg med barontittel omtales han oftere som kunstner og konsertpianist, revolusjonær bonde, vinmaker og en av de beste olivenoljeprodusentene på Sicilia. Kort sagt et ekte renessansemenneske i smaken og kulturens tjeneste! Familiens eiendom har de siste 20-30 årene blitt utviklet til et mønsterbruk for økologisk landbruk. I tillegg ønsker de besøkende velkommen til å overnatte på eiendommens egen B&B.
Olivenoljen
På sitt beste kalles ekstra Virgin olivenolje for Italias flytende gull. Pianogrillos olivenoljer lever definitivt opp til denne betegnelsen. På eiendommen er det trær som er opp mot 8-900 år gamle. De siste årene med kultivering har gjort at innhøstingen kan foregå mer rasjonelt enn tidligere.
Brorparten av trærne er av den stedegne sorten Tonda Iblea. Navnet referer både til den runde formen på frukten og til Hyblaean-fjellene som du finner her i den sydøstlige delen av Sicilia. I tillegg til Tonda Iblea dyrker de også «Moresca», «Nocellara Messinese» og «Carole» primært for å hjelpe til med pollineringen. Olivenlundene ligger på ca 350 moh og dekker 50 hektar.
Olivenhøsten hos Pianogrillo foregår i oktober. All oliven håndplukkes og legges i kurver av trespon før de transporteres direkte til familiens egen oljepresse. Her møter oliven fra nesten 3-400 år gamle oliventrær det 20 århundrets fremste teknologi. Denne kombinasjonen gjør at Pianogrillo produserer en av verdens beste olivenoljer!