Stavanger ysteri
Da Lise i 2015 for første gang koblet til slangen fra ysteriets melketank til melkebilen med økologisk melk fra Kolbjørn Anda på Leikvoll Økologiske Gard var det starten på Norges første by-ysteri; Stavanger Ysteri.
Området der Lise har sitt ysteri var tidligere sentrum for hermetikkindustrien i Stavanger. I årene etter at de siste brislingene var stedt til hvile i blikkboksene, i Østre bydel, startet fraflytting og forfall.
Dette er heldigvis historien om bydelen som har blitt revitalisert med blant annet spennende spisesteder og nisjeprodusenter inne mat og drikke – på mange måter som en fugl fønix. Sentralt i den revitaliseringen skinner Lise ysteri som en ledestjerne.
Lise har alltid vært fasinert av hvordan en væske med hele 85% vann kan forvandles til så mange ulike smaker, dufter og teksturer.
Som den grundige og lett be nerdete sjelen hun er så tok Lise like godt en mastergrad i ostevitenskap ved Norges Biovitenskapelig universitet på Ås, før hun dykket ned i ystekarene.
Dette dypdykket har resultert i noen av Norges aller beste oster innen sine kategorier. Lise sørger for at melkens 15%, som ikke er vann, transformeres til smaksrike og karakterfulle oster. Enten de er tilsatt penicilium roquefortis, vasket med sider eller lokalt øl eller hyller melkens egenart i mer eller mindre ferske utgaver leverer ostene fra Stavanger ysteri på et meget høyt nivå.