Juan Pedro Domecq
Jamones Juan Pedro Domecq – når kun det beste er godt nok
Familien Domecq har i nesten 3 århundre vært involvert i Spansk vinproduksjon. Domecq sherry og brandy har blitt eksportert til vinkjøpere over hele verden. I tillegg til arbeidet i vinmarkene og kjelleren har familien hele tiden vist stor interesse for oppdrett av hester og storfe. Juan Pedro Domecq utvidet mangfoldet av dyr og satset på oppdrett av 100% Iberiske svin av rasen Lampiño. Ingeniøren med stor interesse for genetikk, ønsket å avle fram en stamme av renrasete ibericosvin med tanke på å produsere Spanias beste Jamon Iberico Bellota «Pata Negra». Vi er av den oppfatning at det har han gjort, og er stolte av å lansere disse premiumproduktene på det norske markedet.
Verdens beste skinker men stor forvirringFå landbruksprodukter har vært omspunnet med så mange myter og misforståelser som Jamon Iberico Bellota «Pata Negra». Selve regelverket har vært uoversiktlig og mange har jukset til seg det som ved første øyekast har syntes som topp klassifisering. Nå foreligger det et regelverk som tar utgangspunkt i rase, fôr og frigang.
«White Label» - De Cebo Iberico
Rase med 50-75% Ibericosvin. Foret kun med korn og kraftfôr
«Green Label» - De Cebo de Campo Iberico
Rase med 50-75% Ibericosvin. Foret med korn, kraftfôr og eikenøtter
«Red Label» - De Bellota Iberico
Rase med 50-75% Ibericosvin. Foret med eikenøtter
«Black Label» - De Bellota 100% Iberico Pata Negra
Rase med 100% Ibericosvin. Foret med eikenøtter og det de finner ute.
Alle produktene fra Jamones Juan Pedro Domecq er basert på disse svinene og klassifisert som Black Label.
Juan Pedro Domecq Solís' har avlet Lampiño Ibericosvin siden 1978. Parallelt med avl har han drevet genetiske undersøkelser og testing av kjøttet for å verifisere sin teori om at Lampiñosvinene er de best egnede for produksjon av de beste skinkene. I forbindelse med dette utviklingsarbeidet samarbeidet Juan Pedro tett med flere spanske universiteter.
"Fra min familie har jeg lært at vinstokker og druer må få tid til å vokse og at de beste vinene er de som får tid til å utvikle seg kjelleren. På den samme måten trenger griser tid til de oppnår slaktevekten. Skinkene må også modnes over tid. Bare på denne måten oppnår vi den kvaliteten vi bestreber oss på å levere. Vårt mål er at kundene er overbevist om at de har kjøpt et unikt produkt» sier Juan Pedro Domecq Solís.
Dette grundige arbeidet sikret familiebedriften total kontroll og eierskap til alt fra avl og oppdrett av svinene i Dehesa Lo Alvaro, produksjonen og modningen av skinkene, kvalitetskontroll, pakking og salg til sluttbrukere. De startet i det små med kommersialiseringen av virksomhet i 2000. De første 4 årene baserte de salget på direkteordre fra kresne spanjoler over internett. I 2004 gikk de et skritt videre og startet med eksport. I dag eksporteres skinkene til Asia, Australia, Karibia og selvfølgelig Europa.
Premierte skinker
I jungelen av mer eller mindre seriøse matpriser har «Great Taste Award» en meget høy stjerne. Prisen anses å være fine-food’s svar på Academy Award’s: Oscar og litteraturprisen The Booker Prize. 400 dommere som blant annet inkluderer over 40 av Storbritannias fremste matskribenter, samles på tilsammen 50 jurymøter fra april til midten av juli. På disse jurymøtene blindtestes produktene (over 10.000 produkt i 2014), noen går videre og andre blir forkastet.Derfor er «Great Taste» logoen et merke å stole på. I månedsskiftet august/september offentligjøres resultatene og vi er stolte over at Jamones Juan Pedro Domeque for 3. år på rad fått 3 stjerner og Great Taste Award som beste Jamon Iberico Bellota. I år ble det hele toppet med prisen «Charcuterie Product of the year» som henger svært høyt.
Selv lister Juan Pedro følgende suksesskriterier for den ekstremt høye kvaliteten:
- Unikt genetisk materiale. Ikke bare er svinene 100% Iberiske, men vi benytter det vi mener er de desidert beste for skinkeproduksjon; Lampiño Iberico. Dette er små muskuløse nesten hårløse svin som beveger seg mye og gir mørt og marmorert kjøtt.
- Begrenset produksjon. Vi avler kun opp 3000 griser som før slakting selekteres nøye, der kun de beste brukes i skinkeproduksjoen.
- Frigang utendørs. Jeg anser svinene våre som villgriser som går fritt I et område der hvert svin i snitt har ca 5 mål hver å boltre seg på.
- Bellota fôringen er essensiell. Dyrene spiser kun naturlig fôr fra beitemarkene og eikeskogen. I henhold til regelverket skal dyrene fôres med eikenøtter de siste 2 månedene før slakting, men våre svin går fritt ute og spiser sin foretrukne diett som er eikenøtter i minst fire måneder. I tillegg slippes dyrene ut når de er svært unge og nyttegjør seg derfor av eikenøttdietten minst 2 sesonger før de slaktes.
- Lang tilvekstperiode er vesentlig for å få optimal slaktevekt og kondisjon. Våre svin slaktes etter ca 21 måneder, eller når de har nådd en slaktevekt på rundt 165 kilo. Før slakting selekteres dyrene med tanke på optimalt resultat.
- Klima er som i all skinkeproduksjon viktig når skinkene skal modnes. I Spania er det 2 byer som gjelder når det kommer til produksjon av Jamon Iberico Bellota: Guijuelo sør for Salamanca og Jabugo i hjertet av Sierra de Huelva der Jamones Juan Pedro Domecq har sin produksjon.
Her på 7-900 moh er vinteren kald og tørr, våren fuktig, sommeren mild og kort før den fuktige høsten setter inn.
Tradisjonen for skinkeproduksjon i Jabugo går over 150 år tilbake i tid. Kombinasjonen av klimaet og et fagmiljø som har opparbeidet kompetanse gjennom generasjoner gir det Domecq mener er de beste skinkene modnet optimalt i 48 måneder.
For mer informasjon se her