Ask Spekehus
Gründerne bak Ask gård forvalter en naturarv som beskrives allerede på 1400 tallet. Høyt oppe i en dalside i Nordmarkas nordligste del ligger gården med utsikt over Ringerike og videre nordover mot Norefjell og Hallingdalen. Dagens gårdsdrift er økologisk, og sauene fra Ask beiter på det naturen byr dem fra Nordmarkas rike flora.
I 2013 startet Anne Marte og Kristoffer Evang opp med spekematproduksjon på Ask gård. Foredling av kjøtt fra gårdens økologiske sauer var kjernen i forretningsidéen. De ønsket rett og slett at både de selv og andre forbrukere skulle få bedre tilgang på økologisk spekemat. Virksomheten som startet på gårdens 14 kvadratmeter store stabbur ble raskt utvidet til et moderne produksjonsanlegg på 160 kvadratmeter.
Etterspørselen økte i takt med Anne Marte og Kristoffers kreativitet og kapasiteten ble etter hvert sprengt. Høsten 2021 tok de det virkelig store skrittet og flyttet inn i et topp moderne spekepølsemakeri bygget for å møte både dagens og morgendagens etterspørsel.
Gårdens egen produksjon av fårekjøtt ble raskt supplert med svinekjøtt, og nye produkter ble skapt med inspirasjon fra Italiensk og Spansk spekemat. Snabber på 250 gram og store salamier med de velklingende navnene «Passe» og «Slegge» fikk selskap av den småhissige chorizoen «Pablo», fårepølsen «Voi Voi» og den hesteskoforma pølsa «Holy Balony». Siste tilskudd i sortimentet er den første norske trøffelsalamien «Jåla». Svinenakken holdes unna pølsebordet og spekes som en tradisjonell Coppa som har fått navnet «Hockey». Fenalåret til Ask er viden kjent for sin unike og umamirike smak. Flere av produktene har vunnet nasjonale og internasjonale priser som Det Norske Måltid og Great Taste Award.
I tillegg til plassmangel har Ask også slitt med å få nok økologisk råvare til sin spekemat. De har derfor nå valgt å supplere råstoffet med lokal frilandsgris fôret med lokalt produsert fôr; blant annet myse fra osteproduksjonen på Thorbjørnrud Ysteri. Dyrevelferden står selvfølgelig sentralt når Ask velger sine bønder. Summen av lokal fôrproduksjon, lokal slakting og ikke minst at grisene kan hygge seg med mye rom både ute og inne gir en særdeles bærekraftig produksjon.
Matcompaniet har jobbet Ask Gård i en årrekke og i tillegg til sortimentet nevnt tidligere produserer Ask spesialpølser i samarbeid med noen av våre kunder. Enkelte av Ask sine produkter er kun forbeholdt Matcompaniets kunder, blant annet «Jåla» og den rødvinsmarienrte utgave av «Hockey». Vi har tett samarbeid med Anne Marte og Kristoffer vil sammen sørge for at vi er i front når det skal skrives i nye kapitler i det virkelighetsnære eventyret om Askeladdene fra Ask gård.