Larsviken
I den nordvester delen av vakre Skåne ligger gården Larsviken. Gjennom flere generasjoner har gården manifestert seg som Sveriges, og Nordens fremste produsent av settepoteter. De har en aktiv rolle i et europeisk samarbeide for å opprettholde mangfoldet i potetåkeren. Basert på gårdens potetsamling med 600(!) ulike potetsorter lanserer de hvert år 60 ulike settepotetsorter. Disse potetsortene skall være smaksrike, lette å dyrke og holdbare i forhold til skadedyr og oppbevaring. Larsvikens innsats for å bevare mangfoldet av settepotet har bli belønnet med Gastronomisk Akademiens Diplom.
På 90 hektar dyrkes alle mulige potetsorter og selvfølgelig også andre grønnsaker. Deres potetpasjon ble tatt steget videre i 2012 da de startet «Larsons Chipseri». Dette er den eneste chipsprodusenten i Sverige, og sikkert en av ytterst få på verdensbasis, som har kontroll på alt fra dyrkingen av settepotetene, setting, dyrking, innhøsting, lagring, fritering og pakking.
All friteringen foregår i rapsolje i en åpen fritøs fra 1950-talet. Rapsoljen kommer ikke overraskende fra nabogården Gunnarshøg kjent for å lage Sveriges beste rapsolje. Hvert «kok» består av 10-15 kilo vaska, uskrelte poteter. Friteringen overvåkes nøye og er tilpasset den sorten man har i gryten slik at man får fram den ønskede karakteren fra sorten som foredles.
På Chipseriet i Larsviken friteres det forsiktig slik at ikke man beholder stivelsen som er potetens fremste smaksbærer. Lang tid og lav temperatur er nøkkelen til suksess. Dette bidrar også til at man unngår det uønskede og usunne transfettet i chipsen.
Matcompaniet var den første eksportkunden og en av de største kundene til Larsons da vi startet opp med chipsen. Posisjonen som deres største kunde røyk da SAS bestemte seg for å selge chipsen på alle sine flygninger. Men vi var de første som «landet» Larson Chips i Norge og er glade for at man kan nyte den gode chipsen uten å måtte passere sikkerhetskontroll.
For mer informasjon se her