O-Med
O-Med er et familiefirma med base i Granada. Familien har vært involvert i dyrking av oliven og produksjon av olivenolje i generasjoner og har vært sentrale i utviklingen av olje direkte fra produsenten. Inntil for 6 år siden leverte de sine oliven til det lokale kooperativet. De hadde imidlertid ambisjoner utover dette og investerte i sin egen presse.
Dette gav dem muligheten til å produsere en olivenolje av høykvalitets oliven der det selv hadde 100% kontroll over produksjonen. Temperaturen ved pressing overstiger aldri 21ºC og olivenene gjennomgår en nøye seleksjon før pressingen.
I tillegg til priser for selve oljen har også O-med vunnet priser for sin design.
Eddikproduksjonen er basert på en snart 200 år gammel metode som har fått sitt navn etter den tyske kjemikeren som oppfant dette; Schützenbach. Denne metoden er en mer skånsom form for fermentering og ekstraksjon. Prosessen tar vesentlig lenger tid og bidrar til at råstoffet – vinens – karakter bevares og preger det ferdig produktet. Nettopp dette er en kanskje det fremste karaktertrekket ved O-meds mange velsmakende eddiker.
Siste tilskudd i så måte er en cavaeddik. Vinen er laget på Macabeo, Xarello og Parella druer. Etter å fått sin tilmålte tid i Schützenbachër prosessen framstår eddiken som en tørr og delikat eddik med friske toner. Denne er ideell til kylling og fisk. Prøv den også gjerne neste gang det står at du skal bruke champagneeddik i en oppskrift.
Vi har lenge mast på våre spanske venner om at de burde få sherry eddik inn i sortimentet. De har lenge vært i markedet for å få tak det beste råmaterialet for denne produksjonen. Endelig er det på plass og O-Med overbeviser igjen. Disse eddikene har ikke blitt fermentert etter Schützenbach metoden. Det passer rett og slett ikke dersom man skal ha en typisk sherryeddik. Likefullt er resultatet imponerende!
Det finnes tre hoveddruer som benyttes i sherryproduksjonen. Palmolino som danner utgangspunkt for de tørre sherryene som f eks fino & manzanilla; Pedro Ximénez med konsentrert søtlig rosinpreg i smaken og moscatel som gir søte og nektar konsentrerte viner. O-med har valgt å lage 2 typer sherryeddik. Den tradisjonelle Sherryeddiken på palmolino som fåes både i 250 ml og 2 l dunk for Horeca, og en på den mer kuriøse Pedro Ximénez druen. Denne siste eddiken er en søtlig men samtidig syrefrisk sak – velegnet til blant annet desserter.
For mer informasjon se her