Pago de La Jaraba
Om man spør nordmenn om å nevne tre spanske landbruksprodukter vil godt over 90% av de spurte inkludere Manchego som et av de tre produktene de kjenner til. Enten man skal ha en ostebit eller spise tapas inspirert av det Iberiske kjøkken står Manchego på menyen.
«Pago de La Jaraba» er en historisk gård mellom de to kommunene Villarrobledo og El Provencio sentralt plassert i hjertet av La Mancha regionen. Arkeologiske funn har vist at det har blitt bedrevet landbruk i dette området helt tilbake til den eldre steinalderen. Både romerske og arabiske okkupanter anså området som unikt og meget godt egnet for bosetting og landbruk.
Gården Jaraba har fått sitt navn fra Arabisk der det er avledet av «landet med rikelig med vann». På begynnelsen av 2000-tallet skiftet garden eiere og de tok tak i gårdsdriften og moderniserte alt fra vinproduksjon, pressing av olivenolje og osteproduksjon. Alt basert druer fra egne vinmarker, oliven fra egne olivenlunder melk fra gårdens stedegne sauerase. Målet har hele tiden vært å skape en bærekraftig og unik produksjon med utgangspunkt i gårdens ressurser. Alt som produseres på gården selges under varemerket «Pago de La Jaraba»