Rabitos Royale (La Higuera)
Første gangen vi smakte disse delikatessene vurderte vi på ren refleks at dette måtte være et alt for kostbart produkt. Da vi fikke pirseen ble overaskelsen av positive slaget. Vi hadde tatt feil og virkeligheten var mye mer behagelig enn magefølelsen. Dette var ikke bar veldig godt, men også særdeles salgbart. «Rabitos Royale» fra La Higuera er verdt hver eneste krone!
Historien om disse fylte fikene starter rundt 1990 med at ekteparet Felipa og Senador Valero forlot Barcelona og dro hjem til fødebyen Almoharín i Extremadura. Målet med hjemreise var å etablere en liten håndverksbedrift som kunne foredle byens og omegnenes unike fikener. Det meste som skjer i denne byen dreier seg om fikener. På tross av sin beskjedne størrelse med bare i overkant av 2000 innbyggere regnes Almoharín som verdens fikenhovedstad! Siden september 2017 har byen arrangert en egen fikenfestival der tekniske seanser med mye faglig innhold kombineres med smakinger, konserter og selvfølge seriøst inntak fiken i ulike former og fasonger.
Spania er Vest Europas største fikenprodusent, men grunnen til Almoharíns unike posisjon er kvalitet framfor volum. Gjennom generasjoner har de kultivert Calabacita fikener både på grunn av fruktens sensoriske kvaliteter og de spesielt gode ernæringsmessige kvaliteter. Disse fikene har et høyt innhold av vitamin A, B og K, kalsium, kalium og jern. En enkelt fiken dekker ca 20% av dagsbehovet for de nevnte vitaminer og mineraler. Fra et gastronomisk ståsted er tekstur og smak minst like interessant. Calabacita fikene har et tynt skall og regnes som de mest kjøttfulle fikene. Smaken er søtlig i retning av honning og konsentreres ytterligere ved at frukten får tørke naturlig på trærne før de høstes.
Det var altså disse fikene som fikk familien Valero til å dra tilbake til Almoharín. Fortsettelsen er bokstavelig talt en søt historie. Med de lokale Calabacita fikene som råvare har de etablert La Higuera. Under produktnavnet Rabitos Royale har de utviklet en egen serie med konfekt som slår beina under det meste jeg har smakt av søtsaker.
Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene, alle ledd i produksjonen overvåkes nøye av dedikerte spesialister. Bea har hovedansvaret for å kontrollere samtlige fikener som skal brukes. Dette gjør hun manuelt sammen med andre eksperter i tre ulike operasjoner. Kun 65% av de innkjøpte fikene godkjennes for produksjonen.
Etter dette sørger konditoren Raquell for at ganachen har perfekt tekstur og smak før fikene håndfylles. Overtrekket overvåkes av José som sørger for at sjokoladen er riktig temperert slik at den den ferdige Rabitos Royalen er glinsende og vakker. Når de nå foredlede Calabacita fikene er avkjølt pakkes de separat i små aluminiumposer som bidrar til at de er holdbare i 1 år fra produksjonsdatoen. Med et lite lager av Rabitos Royale har du en liten pre-dessert når det trengs, for ikke å snakke om en nydelig petit four til kaffen og destillatet etter måltidet. Men bare så du er advart: de er sterkt avhengighetsdannende!