LissEllas
I Dalarna litt sør for Falun i retning Stockholm ligger Garpenberg – hjemstedet for verdens nordligste sennepsproduksjon. Slik sett er det et paradoks at vi måtte ta turen til Torino og Salone del Gusto i 2008 for å oppdage sennepen fra nabolandet. Etter å ha smakt på deres flaggskip «S-Spesial» var det ingen grunn til å se seg tilbake. Dette var det beste sennepen vi kunne få tak i.
Sennepseventyret startet som et kjøkkenbenkprosjekt i 1995 der Liselott laget oppskriftene og Olle kokte i hop sennep til distriktets julemarkeder. Bortsett fra sennepsfrøene var alle råvarene lokale og økologiske. Sennepsglassene ble fort utsolgt, og responsen var særdeles god.
Etter en del research fant Olle og Liselott en type sennepsfrø som trivdes godt med klimaet og jordsmonnet i Dalarna. Da de sendte sine første glass med sennep til Middleton (USA) for å delta på World-Wide Mustard Competition - senneps VM i 2008, var alt innholdet lokalt produsert. Gleden var stor da telefonene fra USA kom og arrangørene av VM entusiastisk kunne meddele at S-Spesial hadde vunnet gull i sin kategori: «Sweet and Hot»
Noen måneder etter dette kom de første glassene med sennep til Norge akkurat tidsnok til å rekke julerushet. LissEllas leverer fortsatt varene og sortimentet har selvfølgelig blitt supplert med en rekke andre smaker siden 2008. Deres «Julsenap» har fått en stor og trofast fanskare og mange påstår at det ikke blir skikkelig jul uten et glass eller to til sylta og juleskinka.
LissEllas bygger sin forretningsidé på enkle prinsipper der bærekraft, opplevelsen underveis og den endelige smaken er det som teller mest. Når nye smaker utvikles starter det på kjøkkenbenken der ulike kombinasjoner testes kontinuerlig til de er fornøyde med resultatet. Smak, duft og tekstur evalueres selvsagt hele veien til mål.
Selv om mange av råvarene er lokale og økologiske er ikke det et absolutt krav. Smaken er det som til slutt avgjør hva som skal inngå i de ulike oppskriftene. Derfor benytter de whisky fra ulike destillerier, sukker fra ulike land og faktisk også noe importert sennepsfrø. Er det en smak de ønsker gir de seg ikke før de har truffet 100%, derfor tok det dem for eksempel 10 år å finne en hvitvinseddik som leverte både på smak og som var uten unødige tilsetningsstoffer.
Om du er tvil om slikt pasjonert arbeid lønner seg så er det bare å smake på en av LissEllas fantastiske senneper og vi garanterer deg at du vil forstå sammenhengen mellom smak og pasjon!
For mer informasjon se her