Almondeli
Noen ganger skjønner man umiddelbart at man har smakt noe unikt; man bare må ha i sortimentet. Nettopp denne følelsen fikk vi da vi smakte Luis Silvestres Valenciamandler for første gang. Smaken og teksturen blåste oss av banen. Historiens tall er krystallklare: Norske finsmakere elsker disse mandlene! De har ved kjøp og gjenkjøp bidratt til at vi har fraktet, det som beste kan beskrives som, sjuke mengder paller med steinfruktkjerner fra Valencia.
Familien til Luis har gjennom 6 generasjoner dyrket og foredlet 200 hektar med mandeltrær, primært Marcona-, og Valenciamandler. Som bønder flest vet de at den viktigste jobben forgår ute blant trærne. Trærne plantes slik at man er sikret god krysspolinering og jorden bearbeides for å sikre optimale vekstforhold. Fra nye trær plantes til de gir en god avkasting går det fra 6-10 år. Alt som utføres på gården gjøres med tanke på at framtidige generasjoner skal kunne nyte godt av fruktene fra mandeltrærne.
Fra blomstringen i februar-mars til innhøstingen tidlig på høsten er Luis og folka hans tett på trærne og gjør det de kan for å optimalisere kvaliteten i forkant av innhøstingen. Erfaringer nedarvet gjennom generasjoner kommer godt med når de skal planlegge for årets innhøstning og å sikre gården for både dette året og mange år framover.
Den mest hektiske perioden er i forbindelse med innhøstingen der de både skal høste, fjerne ytterskallet og behandle kjernene for videre foredling. Målet er at de hvert eneste år skal levere mandler som opprettholde Almondellis status som leverandør av premium mandler. Mandlene skal alltid representere de meste karakteristiske kjennetegnene for mandler fra Valencia; en konsertert og intens smaksprofil der sødmen balanseres med et ørlite hint av bitterhet.
De to typene mandler vi kjøper fra Almondelli er:
Marcona mandler løftes ofte frem som de beste Spanske mandlene. De har en karakteristisk litt butt form med en fløyelsmyk smøraktig tekstur som kan sammenlignes med macademianøtter. Smaken preges av en delikat sødme. Ubehandlet brukes de til de mest eksklusive utgavene av marsipan og turron (hard spansk nougat). Marcona mandlene vi importerer er behandlet med olje og salt og passer best som snacks, og som tilbehør i de salte kjøkken når man ønsker å tilføre en noe sprøtt sammen med den gode smaken. Nettopp som garnityr er Marconamandler i ferd med å bli en kokkefavoritt.
Valencia mandler har en spissere og mer typisk mandelform. Valenciamandler er rike på flerumettet fett og ble i utgangspunktet dyrket for pressing til mandelolje. Teksturen er ikke så smøraktig og mer i retning av sprø. Smaken er litt mindre søt enn Marcona og mer nøtteaktig. Perfekt som snacks, men også som topping på salater og grønnsaksretter. Selvfølgelig er Valencia mandler med eller uten skall et deilig innslag på en tapastallerken og som ostetilbehør.
Øvrige produkter fra Almondelli:
I tillegg til de klassiske friterte mandlene med salt – Marcona og Valencia også med og uten skall, har Almondelli en god range med produkter som egner seg både som snaks, tilbehør til ost og på kjøkkenet. Valenciamandlene fås både i en spicy utgave og en utgave med trøffel. For barfolket og andre elsker av kvalitetssnacks har Almondelli utviklet en «Gourmetmix» med pistasjnøtter, mandler, pekannøtter, hasselnøtter og mais.
Har man lyst på det søte så er de karamelliserte pekannøttene et must. Under et flortynt lag finner du den særpregede nøttekjernen med rik og lett toastet smak. Disse er perfekte om du ønsker å bake en klassisk pekanpai. Vil du gjøre dessertkrønsjet enklest og best mulig er det bare å hakke noen av disse sammen med valenciamandler med skall og ha det i boks. Denne salte og søte nøtte-og mandelkrønsjet er topp på iskrem eller andre desserter du vil imponere med. Prøv å bytte ut den kjedelige knuste kavringen på kremen og eplene med dette når høstens paradedessert tilslørte bondepiker skal lages neste gang. Du kommer garantert ikke til å angre!
Almondelli har også en linje med fruktkaker med mandler. Dette er tørket frukt som hakkes og presses sammen med valenciamandler. En klar vinner som ostetilbehør. Sortimentet vil variere noe avhengig av om de lokale leverandørene av tørket frukt klarer å levere en kvalitet Luis kan gå god for. Sjekk produktlisten for å se hva som er tilgjengelig.