Grupo Consorcio – spanske fiskekonserver
Denne produsenten har vært i det norske markedet tidligere. Da den forrige importøren avsluttet samarbeidet med «Consorcio» ble vi kontakten av produsenten med forespørsel om vi var interesserte i å ta over stafettpinnen. Alle som har smakt ansjosen og tunfisken fra Consorcio skjønner at det var et enkelt spørsmål å svare ja på.
Mens vi i Norge har lagt ned det aller mest av hermetikkindustrien for sjømat har man i Spania bevart og videreutviklet den til et nivå som finsmakere over hele kloden setter spris på. Grupo Consorcio ble etablert I 1950 og opparbeidet seg raskt et rykte om å være en av de fremste leverandørene av premium sjømat på boks. Cantabria ansjosen og tunfiskproduktene er de produktene som har bidratt til Consorcios gode rykte.
Med utgangspunkt i hovedkvarteret i Santoña vest for Bilbao styres virksomheten og eksporten til 40 land over hele verden. Selskapet er privateid og har helt siden starten fokusert på å være selve referansepunktet for hvordan gode fiskekonserver skal produseres og råvareresursene forvaltes og foredles.




Ansjos fra Cantabria
Bonito del Norte – Tunfisk fra Grupo Consorcio
Cantabria ansjos (Engraulis encrasicolus) regnes som en av verdens mest smakfulle og delikate ansjosarter. Konserv industrien langs Spanias kystripe mot Biscaya er mer enn hundre år gammel og Grupo Consorcio har vært en foregangsbedrift gjennom å fornye og forbedre konserverinsprosessen.
Deres ansjos er håndrenset, modnet med salt i minimum 6 måneder før de legges i bokser med ekstra virgin olivenolje av god kvalitet. Prosessen er tidkrevende, men det endelige produktet i form av fileter med nydelig tekstur og kompleks smak rettferdiggjør tiden og omsorgen for råvaren.
Hvit tunfisk eller Albacore tunfisk er kjent for å være den beste tunfisken som benyttes til konserver. Consorcio er nøye med seleksjonen av råvaren og vet hva de skal velge for at resultatet er i samsvar med bedriftens strenge kvalitetskrav. Smaken er mild, men samtidig kompleks. Den har en meget delikat tekstur som ivaretas på beste vis før den er klar for legges i Consorcios bokser.
Akkurat som med ansjosen står bærekraftig fangst sentralt. Consorcios Bonito del Norte er kun linefanget. De har hele tiden vært i forkant av det strenge regelverket fra MSC (Marine Stewardship Council) certification, og arbeider tett med de lokale fiskerne som leverer råvaren i henhold til fangstmetoden og selekteringen av råvaren.
Bærekraftig fiske- og fangstmetoder
Bærekraft er en nøkkelverdi for Grupo Consorcio. All fisken er fanget med utgangspunkt I det forskere anser som et anbefalt resursuttak. Fangstmetodene er valgt med tanke på at ansjosfisket ikke skal være en belastning med tanke på biodiversitet.
Fisket kontrolleres av uavhengige instanser og er sertifisert i henhold til det strenge MSC (Marine Stewardship Council) regelverket. Bedriften har et tett samarbeide med lokale myndigheter for å sikre at den lokale flåten tar hensyn til regelverket.
Produksjonsprosessen
Consorcio bestreber seg på å kombinere det opprinnelige håndverket med moderne matvaresikkerhet. Kvalitet i alle ledd står sentralt:
1. Bærekraftig fangst av den beste ansjosen i farvannene som kalles Cantabriakysten.
2. Salt modning: Ansjosen saltes forsiktig og modnes i tretønner i ca 6 måneder.
3. Hånd filetering: Ansjosen renses for hand for å sikre en optimal kvalitet og et konformt produkt.
4. Emballering i premium ekstra virgin olivenolje. Når fisken er ferdig filetert legges den for hånd i bokser som fylles med olivenolje av høy kvalitet før boksene lukkes og forsegles.
5. Streng kvalitetskontroll: Hver batch gjennomgår en streng kvalitetssjekk før den slippes på markedet.
Serveringstips
Cantabriaansjosen fra Consorcio kan både brukes som ingrediens i oppskrifter der det er naturlig å bruke ansjos: tampenade, ragu, smør til schnitzel, salsverde og mye, mye mer. De har en unik kvalitet som virkelig kommer til sin rett når nytes så lite bearbeidet som mulig:
• "Ansjostoast” Nyristet brød av beste kvalitet servert med en raus mengde ansjosfileter rett fra boksen- eventuelt toppet en skive av de beste tomatene du kan oppdrive.
• Ansjos og Burratasalat Lag en frisk og forførende salat med burrata, gode cherrytomater, ruccola og noen dråper sitron sammen med litt Ekstra Virgin Olivenolje og nykvernet pepper.
• Pasta med ansjos og hvitløk: Finhakk ansjosen og la den smelte ned i god olje sammen med hvitløk. Vend den med nykokt spaghetti og litt hakket persille. Den enkleste veien til en perfekt og umamirik sjømatpasta.
• Gildas – ansjosspyd med pepperfrukt. Dette er en gjenganger på Baskiske Pinchosbarer. Tre ansjos på et grillspyd sammen med syltet grønn pepperfrukt. Originalen er med syltet guindilla pepper, men du kan også bruke den tyrkiske varianten du får på innvandrerbutikker.
Produksjon og konservering
1. Streng selektering av råvarer. Consorcio benytter kun 100% Bonito del Norte, fanget på de beste feltene og når fisken er på sitt beste.
2. Rensing og nedskjæring: All fisken renses for hand og skjæres i like store stykker for å sikre optimal tekstur når fiskene skal varmebehandles og foredles.
3. Varmebehandling over lang tid ved lav temperatur. I motsetning til mer industriell produksjon av tunfiskkonserver benytter Consrocio seg kun av “slow cooking”. Dette sikrer den delikate teksturen og smaken som kjennetegner Consorcios produkter.
4. Emballert kun med premium oliven olje eller mild lake. Filetene pakkes med olje og kraft som ivaretar den rene og rike smaken på sluttproduktet.
5. Kvalitetskontroll. Alle batcher gjennomgår en streng kvalitetskontroll før de er klare for salg.
Næringsinnhold i Bonito del Norte
Bonito del Norte er ikke bare meget velsmakende og delikat, men også:
• Rik på Omega-3 fettsyrer
• Høy på proteininnhold
• Lav på kalorier og fett, gjelder spesielt tunfisk i lake
• Rik på essensielle vitaminer og mineraler som vitamin D, B12, og silisium
Serveringstips
• Tunfisktoast med bakt paprika.
Nytoastet landbrød med bakt paprika toppet med Bonito del Noorte rett fra boksen. Dryppe gjerne over litt sitron og din beste olivenolje før du avslutter med litt salt og nykvernet sort pepper.
• Bonito og avocadosalat:
Bland tunfiskbiter med avocado, halve søte cherrytomater og rucola. Lag en mild sennepsvinaigrette, gjerne med Maison Marcs Dijon med espelette pepper og drypp denne over salaten.
• Baskisk tunfiskgryte:
Fres 1 stor finkuttede løk, 2 fedd finhakket hvitløk, i stor paprika i terninger og en halv chili i olivenolje i en tykkbunnet gryte. Når alt er mykt og blankt tilsetter du 1 ss tomatpure, 1 ts pimento della vera (søt), og 250 g cherrytomater delt i kvartinger. La det putre I 10 minutter før du sper med 2 dl fiskekraft og tilsetter 3 store poteter kuttet i terninger. Kok til potetene er møre. Tilsett 2 bokser Bonito etter eget ønsker (220 g) rør rundt og server med finhakket persille og godt brød ved siden av.
• Bonito og egg-toast
Server nyristet brød med hardkokt egg, tunfisk og majones.